Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2021-03-01 på alla områden

  1. 2 poäng
    Relä ger ju en del induktion i det ögonblicket dom faller, det vill säga när man kopplar bort manöverströmmen, det blir samma effekt, fast mildare då brytarspetsarna kopplar bort en tändspole. Om man har känslig elektronik som skall styra ett relä kan denna skadas av dessa ”spänningsspikar” som relät ger upphov till. Det kan ju röra sig om fjärrkontroller till ankarspel, larm etc. Frågan har ju varit uppe några gånger hur man kopplar och varför, varför har jag redan svarat på, och med bildens hjälp ser du hur man kopplar. Manöverspänning plus kopplas i detta fallet på anslutningen till vänster, här nummer 86 och 85 blir minus. Nu studsar induktionsspänningen genom dioden och släcks ut. Ingenting (nåja) fortplantar sig bakåt i elsystemet. Dioderna är lönade på anslutningarna, men man löser dioder snabbt och försiktigt, då dom inte tål värme så bra.
  2. 2 poäng
    För att inte tala om "prylbögeriet" ! Det är konstigt att vissa båtar klarar att flyta överhuvudtaget.
  3. 1 poäng
    Jag skulle vara tacksam om den bara suger LUFT från toan! Om vattnet används till avspolning av båten må det vara hänt men att blanda toavatten och vatten till diskbänk... Inte i min båt i alla fall!
  4. 1 poäng
    Det låter som du bestämt dig för två regulatorer redan, raol... så, frågan är avslutad - eller..?
  5. 1 poäng
    Det hör kanske inte riktigt till ämnet men PRO gör varje år en kontroll av livsmedelspriserna för att hitta den butik som har billigaste matkassen. Butikerna vet i förväg vilka varor som brukar ingå i nämnda kasse och också vilken vecka man gör kollen. Då passar butikerna på att sänka just de aktuella matkassepriserna den veckan, allt för att hamna högt på lista "Sveriges/Stans/ lägsta matpriser". En sorts omvänd rea alltså. Vad gör man inte för att lura kunden!
  6. 1 poäng
    Ja, jag känner väl till det, eftersom det var jag (tydligen med en dåres envishet) som då argumenterade med dig.
  7. 1 poäng
    Jag har kört det på mina drev och även förra båten och Jotun är den antifouling som funkar bäst på drev på västkusten enligt mina erfarenheter. Ta bort all gammal botten färg från drevet och grunda med Vinyl primer, lägg sen på minst två lager VK och matta ner bättra därefter följade år. Ett tips är att köpa Jotuns Nonstop VK i vanlig 0,75 eller 2,5 liters burk i vit eller grå (obs endast dessa kulörer) eftersom de är avsedda för aluminiumbåtar och innehåller koppartiocyanat. Då kan du både pensla på eller köra med lackspruta samt så får du en något effektivare antifouling och bättre literpris.
  8. 1 poäng
    För att få ett bra resultat när jag målade om förra båtens drev så blästrade & slipade jag det helt rent. Därefter på med en etsande grundfärg för aluminium, original täckfärg & slutligen klarlack vått i vått. Det är klart att det blev en del jobb men det blev bra. Jag hade båten i fem år & varje år när jag tvättade drevet så var det som nytt. På den båten jag nu köpt är drevet & propellern målat med bottenfärg så jag skall göra samma som med det andra drevet.
  9. 1 poäng
    Om rutorna börjat bli lite gulaktiga då hjälper inget medel i världen. Solens UV har bränt sönder plasten. Däremot om rutorna blivit lite matta så funkar 303 Vinyl Protective Cleaner. Är rutorna helmatta så tror jag att det inte fungerar. Jag kör på medlet varje vår, rutorna har klarat sig så här långt blir också mjukare av medlet. Samt att man fyller på med UV skydd.
  10. 1 poäng
    Radiostörningsmässigt är det ingen skillnad mellan principerna - MPPT är nämligen också en PWM, fast med mer intelligent styrning. PWM = Pulsbreddsmodulering, dvs reglerar genom att variera pulsningen/switchningen. Hackar spänningen, alltså. Enda radiostörningssäkra är en linjär regulator, men de förekommer knappast i solpanelssammanhang då de blir väldigt ineffektiva (och varma). Egentligen finns bara två sätt att reglera: Switchat eller Linjärt. Och med switchningen kommer risken för radiostörningar. Det finns (radiostörmässigt) bra switchade regulatorer oavsett intelligensnivå (enkel "PWM" eller smartare "MPPT"). Men det finns också väldigt många switchande regulatorer (dvs både "MPPT" och "PWM") där man tummat på filtrering och avstörning, för att få dem några kronor billigare att tillverka (eller snarast tjäna några kronor mer på dem). Har t.o.m. sett exempel på regulatorer som uppfyllt CE och andra krav jättebra på de prover man fått, men där tillverkaren vid serieleverans låtit bli att montera en del avstörningskomponenter på kretskortet.... Har i min nya båt en 15A PWM, billig som bara den men störig. Inmonterad i en lite box med några filter blir den dock fullständigt "radiotyst".
  11. 1 poäng
    88 Newton och klick - svänghjulet på plats. Sedan pilla pilla med kuggremmen till tändningen. Ett tips: Var inte en klant och slarva bort den lilla kilen som håller kuggkransen i fördelaren. Det kan hända att du då måste lägga onödigt arbete på att tillverka en egen. Det kan till och med hända att du först måste leta igenom ett trettiotal lådor för att hitta ett lämpligt råämne till nämnda kil, sedan bränna fingrarna på samma råämne när det ska slipas till rätt form etc etc. Något av en milstolpe i projektet har nåtts då blocket (tror jag) är färdigt för att bultas på plats i riggen. Gjorde nya jordflätor av isoleringen till en svingammal VGA-kabel.
  12. 1 poäng
    helt enig med att motorn inte blir bättre än den är servad. Det gäller väl i princip alla motorer oavsett drivmedel. det svåra är att bedöma detta när man köper en beg båt eller motor. har man tur är den välskött men det kan t.o.m. vara svårt för ett proffs det att bedöma detta på ett enkelt sätt inför ett köp. många hänvisar till ”varvskött” med en hög saftiga fakturor som underlag. Det kan ju innebära att det är välservad men det är ingen garanti. Det var någon annan här på forumet som kom över en sån motor. Och visst hade varvet bytt oljan men missat att spruta fett i nipplar vilket jag förstod lett till att saker ärgat fast. skulle jag köpa en beg motor igen skulle jag helst köpa av en privatperson som haft kunskapen och en viss passion för att ta hand om den. En tydlig köpsignal är om denne gjort förebyggande underhåll. D.v.s byt och renoverat saker innan de rasat. Det borde innebära att de vanliga servicedetaljerna också är välskötta.
  13. 1 poäng
    Ett kort Youtube-klipp från Sjöhistoriska museet om Mälar 22:an Emett som är den första byggda M22:an. https://www.youtube.com/watch?v=oH_Mi4y0DhU
  14. 0 poäng
    Om du väljer att koppla båda panelerna till en PWM-regulator så ska du koppla panelerna parallellt, om du i det fallet seriekopplar de så tappar du storleksordningen halva effekten. Hur du än gör kommer du aldrig få full effekt ur dina paneler om du använder en PWM-regulator, men beroende på tillämpningen så kanske det inte spelar någon roll? Bifogar en PDF från Morningstar som finns på https://www.morningstarcorp.com/landing_page/download-white-paper-traditional-pwm-vs-morningstars-trakstar-mppt-technology/ som förklarar skilnaden mellan PWM- och MPPT-regulatorer. Morningstar-Corporation-Traditional-PWM-vs-TrakStar-MPPT-Whitepaper-March-2015.pdf
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...