Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2021-02-28 på alla områden

  1. 1 poäng
    Om rutorna börjat bli lite gulaktiga då hjälper inget medel i världen. Solens UV har bränt sönder plasten. Däremot om rutorna blivit lite matta så funkar 303 Vinyl Protective Cleaner. Är rutorna helmatta så tror jag att det inte fungerar. Jag kör på medlet varje vår, rutorna har klarat sig så här långt blir också mjukare av medlet. Samt att man fyller på med UV skydd.
  2. 1 poäng
    Att säga att PWM och MPPT är samma sak är en förenkling så grov att den gränsar till felaktig. Det stämmer i den mån att båda typerna använder sig av transistorer för att slå av och på kopplingen från solcellspanelen i snabb takt (oftast i storleksordningen tiotusentals gånger i sekunden). Just detta växlande kan leda till radiostörningar. Korrekt konstruerade prylar har filterkomponenter som eliminerar störningar. Tillverkare och importörer med mindre heder och samvete, eller i vissa fall helt enkelt brist på kunskap, drar ner på filterdelarna för att spara några kronor. Ett av de säkrare sätten att få en regulator som ger störningar är antagligen att köpa den billigaste. Tyärr är det ju inte längre riktigt så enkelt som att "man får vad man betalar för". Att köpa en dyrare är inte nödvändigtvis bättre. Välrenomerade varumärken med egen utveckling och tillverkning, typ Morningstar och Victron är fortfarande hästlängder mer pålitliga än Biltema eller någon på AliExpress. En solcellspanel har olika stor potentiell maximal uteffekt beroende på många olika fysikska parametrar. Temperatur, arbetsspänning, ström, solinstrålning, etc, etc. Detta kan i praktiken översättas till en Maximum Power Point, som pekar ut en kombination av en spänning och en ström som ger maximal uteffekt vid rådande miljö (temp, solinstrålning, etc). En PWM-regulator kan egentligen bara reglera strömmen. För att komma så nära MPP som möjligt så byggs panelen med det antal celler som gör att spänningen hamnar så nära batterispänningen som möjligt. Tyvärr är det ju så att panelens utspänning varierar med omgivningen och även batteriets spänning varierar med laddningsgrad och temperatur. Kort sagt blir det en kompromiss som bara funkar hyfsat. En MPPT-regulator innehåller en spänningsomvandlare som gör att den kan reglera både spänning och ström från solcellspanelen, så att den alltid jobbar vid sin MPP. Den har Maximum Power Point Tracking. Om det finns någon tillämpning där MPPT kan ge särskilt stor nytta så är det på en båt, där det finns massa störningar i solinstrålning med diverse grejer som ger skuggor, rörelser som ändrar solinstrålningsvinklar, etc, etc. Samma argument talar också för att använda så många separata regulatorer som möjligt, så att varje panel kan regleras separat och inte påverkas av skuggningar, etc, på andra paneler. En riktigt billig regulator kan säkert ha problem med att fatta vad som händer om en annan regulator också laddar samma batteri. En bra regulator har aldrig det problemet.
  3. 1 poäng
  4. 1 poäng
    Det gick också bra. Tryckte upp till 1 bar på fredagseftermiddagen och det är fortfarande samma tryck. Och jag pallar det trycket!
  5. 1 poäng
    Min har bara varit installerade i några år, och jag har ju inte öppnat röret för att kolla om oljan har härsknat. Nasa har väl rimligtvis sålt fler ekolod än det de sålde till mig. Om det vore ett stort problem med härsknad olja så hade de väl bytt sort till nu antar jag? Om det nu är så att oljan skulle härska så blir det väl i så fall ett problem först den dagen en vill plocka bort givaren? Jag vet att jag har haft oljeflaskor ståendes i båten som räckt mer än en säsong. De har inte härsknat trors upprepade exponeringar till luftens syre.
  6. 1 poäng
    Jo, der vet jag men är dåligt påläst. Ebay har ju dragit "import charges" som redan inkluderas (9 av mina 40pund) och det står att inga extra avgifter tillkommer så jag tänkte att de löst det med något smart avtal.
  7. 1 poäng
    Finns det inte en risk att om man kör två regulatorer, så läser den ena av den andras laddning och tolkar batteriet som fullt och därmed slutar ladda..?
  8. 1 poäng
    Tack, många bra svar! Testar utan backventil så får vi se helt enkelt!
  9. 1 poäng
    2021-02-27_12_00.30-2.mov Snart i plåt
  10. 1 poäng
    Jag undrar om du inte jämför äpplen och bananer. En enkel 20 A PWM-regulator är betydligt billigare än två dito 10 A. https://cdon.se/hem-tradgard/solpanels-regulator-20a-p54111723?utm_source=pricerunner&utm_medium=cpc&utm_term=Solpanels+regulator+20A&utm_content=54111723&utm_campaign=pricerunner_Hem+&+Trädgård&tduid=e7d3a855fbb72a68ca1af5086f2c23fe&affId=2115807 Men personligen hade jag satsat på en MPPT-regulator.
  11. 1 poäng
    Hej Garmin rekomenderar propylenglykol, jag använder också det. Hälsningar Ove
  12. 1 poäng
    Vinylglans som man använder för att hålla bilinredningen blank och fin lär funka enligt en kapellmakare. Jag använder en Biltemasvamp ett par gånger per säsong och min ruta fyller 20 år i år och är mjuk och klar. Hur den hade varit annars vet man ju inte.
  13. 0 poäng
    Några andra delar är kanske också vära att svara på... En PWM-regulator mäter batterispänning och det är värdet på den den reglerar efter, men det är strömmen från batteriet som är det enda den kan styra. PWM-regulatorn reglerar strömmen från solcellspanel utefter batterispänning. En billig regulator, oavsett om källan är elnätet eller solceller, mäter bara batterispänningen och styr allt utifrån den parametern. Det är då lätt att tappa bort sig om en annan regulator höjer spänningen över batteripolern, sk ytladdning. En mer robust regulator mäter också hur stor ström den själv skickar in i batteriet och har då en mer detaljerad bild av verkligheten, och kan ta bättre beslut. Jag tror att dina "intelligenta" laddare är just "intelligenta" och inte intelligenta. Dåliga reglersystem kan helt klart vara sämre än inga reglersystem, det kan jag hålla med om.
  14. 0 poäng
    Men det har ingen heller påstått, bara att principen för att reglera ner spänningen är densamma (=switchande). En MPPT kan liknas vid en PWM med påhängd intelligens för att hitta "bästa arbetspunkten". Det är ur radiostörningsaspekten i princip likvärdiga när man bara tittar på hur spänningen regleras, vilket var det frågan gällde (och som du ju senare i inlägget också håller med om). Nej, en PWM-regulator reglerar i allmänhet spänningen. I alla fall vid den aktuella tillämpningen som solpanelsregulator, om den bara reglerade strömmen skulle den koka batterierna. Hmm, det där med panelen och antalet celler är nog inte någon gängse praxis, det verkar som att du rör ihop det med linjärregulatorer. En simpel PWM-regulator tar tillvara överspänningen till ökad laddström på precis samma sätt som en MPPT eller vilken switchande regulator som helst (vid samma specifika arbetspunkt, edit). Tyvärr en sanning som inte längre gäller. Skillnaden har krympt från "hästlängder" till "eventuellt". Man får inte längre med säkerhet vad man betalar för. Men många tror fortfarande det, och det lever de finare märkena och butikerna gott på ännu en tid. Tvärtom. En billig, korkad regulator ger ofta mindre problem än en mer intelligent som försöker begripa situationen. Samma sak med intelligenta batteriladdare, som i våra båtar med andra belastningar än bara batteriet inte begriper att det inte är batteriet som slukar strömmen och felaktigt går upp i boostmode.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...