Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2021-02-27 på alla områden

  1. 2 poäng
    Radiostörningsmässigt är det ingen skillnad mellan principerna - MPPT är nämligen också en PWM, fast med mer intelligent styrning. PWM = Pulsbreddsmodulering, dvs reglerar genom att variera pulsningen/switchningen. Hackar spänningen, alltså. Enda radiostörningssäkra är en linjär regulator, men de förekommer knappast i solpanelssammanhang då de blir väldigt ineffektiva (och varma). Egentligen finns bara två sätt att reglera: Switchat eller Linjärt. Och med switchningen kommer risken för radiostörningar. Det finns (radiostörmässigt) bra switchade regulatorer oavsett intelligensnivå (enkel "PWM" eller smartare "MPPT"). Men det finns också väldigt många switchande regulatorer (dvs både "MPPT" och "PWM") där man tummat på filtrering och avstörning, för att få dem några kronor billigare att tillverka (eller snarast tjäna några kronor mer på dem). Har t.o.m. sett exempel på regulatorer som uppfyllt CE och andra krav jättebra på de prover man fått, men där tillverkaren vid serieleverans låtit bli att montera en del avstörningskomponenter på kretskortet.... Har i min nya båt en 15A PWM, billig som bara den men störig. Inmonterad i en lite box med några filter blir den dock fullständigt "radiotyst".
  2. 2 poäng
    88 Newton och klick - svänghjulet på plats. Sedan pilla pilla med kuggremmen till tändningen. Ett tips: Var inte en klant och slarva bort den lilla kilen som håller kuggkransen i fördelaren. Det kan hända att du då måste lägga onödigt arbete på att tillverka en egen. Det kan till och med hända att du först måste leta igenom ett trettiotal lådor för att hitta ett lämpligt råämne till nämnda kil, sedan bränna fingrarna på samma råämne när det ska slipas till rätt form etc etc. Något av en milstolpe i projektet har nåtts då blocket (tror jag) är färdigt för att bultas på plats i riggen. Gjorde nya jordflätor av isoleringen till en svingammal VGA-kabel.
  3. 2 poäng
    Om den kan suga luft baklänges via t ex toan så ligger förgreningen i så fall ovan vattenlinjen, en bit från intaget. Om man har förgreningen direkt efter avstängningsventilen på intaget är detta inget problem. Men ligger förgreningen högre upp är backventil ibland nödvändigt. Fast med lite smart slangdragning bör det väl aldrig bli problem med stående vatten och frysning ?
  4. 1 poäng
    Hej! Dags att installera sjövatten. Tänkte använda intaget för spolvatten på toa. Bör jag använda backventil? Slipper helst då jag är rädd för att det ökar riskerna för sönderfrysning på vintern. Skruvar helst inte av den varje år då det är under vattenlinjen...
  5. 1 poäng
    Jag seriekopplade, då blev det hälften så många kablar ner i båten. Jag har inte upplevt problem med skuggning, jag har också 2x 100W. Sedan ligger den gamla 50 wattaren kvar, den har visserligen egen regulator, det blev enklast så. Mina två 100-wattare laddar bara förbrukarbanken och på den kör jag kylskåp + kylbox utan problem trots att jag har seriekopplade paneler.
  6. 1 poäng
    Kan vara så att man frestats mer att spara på komponenter i en mer avancerad regulator kanske ? Att jag inte kör MPPT beror dock på ditt andra skäl - den lilla effektivitetsvinst man får är inte värd pengen.
  7. 1 poäng
    Jag har ett ekolod från Nasa Marine och installerade med oljan som följde med installtionskittet. Enligt deras hemsida är det "a vegetable cooking oil".
  8. 1 poäng
    Jag har ett gemensamt intag för allt sjövatten och inga backventiler, utöver de som är inbyggda i pumparna. Har endast en pump för sjövattnet, en rejäl pump som har volym och tryck för att fungera som spolpump. Manuell toa ("Twist and lock"-pump). Det har aldrig hänt att el- pumpen sugit luft via toalettanslutningen.
  9. 1 poäng
    Jag var tvungen att använda en backventil pga att toalettens backventil inte okade hålla tätt så det sögs luft från toan istället för vatten från sjön. I och för sig så är det en spolpump jag monterade
  10. 1 poäng
    Jag använder ett sjövattenintag, till toa, diskbänk och spolslang ingen backventil. Har inte upplevt några problem.
  11. 1 poäng
    Det är väl vanliga koniska hjullager på kärror. Jag har satt nipplar på mina smörjkoppar men glömmer ända trycka dit extra fett. Bromsdamm och fett löses inte så lätt av saltvatten. Är det svårt att flyta på båten rakt så sätt några stöttor som sen plockas bort. Jag har inga rullar bara hala brädor och vinschar bara sista halvmeter.
  12. 1 poäng
    9;5 m i vattenlinjen, 3,1 m bred, 5,5 ton med diesel i tankarna. Tja, inget är omöjligt, kanske funkar med den gamle Land-Rovern om man finner en lämplig trailer och använder landyns frontvinch som kopplas i den redan sneddragna lyktstolpen. Christers fyraxliga Scanior med 20 tons kran är dock ett klart bättre alternativ.
  13. 1 poäng
    Var och hämtade en trailer med just en sådan vagga idag faktiskt. Jag tänker att när hela vikten av min båt kommer ligga på denna vaggan längst bak på trailern (2,3t), vad händer då med kraften vid min dragkrok? Jag vågar nog inte använda mina grejor så. Allt moment som byggs upp tar ju vägen någonstans om/när något går fel. Jag är absolut ingen båtexpert, men jag är uppvuxen i en familj som jobbade med tunghantering (mobilkranar) och där fick man lära sig tidigt om vikter, krafter, moment och att styra riskerna åt rätt håll. Om det nu skulle vara fallet, även om det inte hänt mig än, så skulle ett lager eller vajerbyte ta nån timme att byta. En olycka skapad av fel moment på fel plats kan man få sota för resten av livet om man har otur, sen kan det bli dyrt också.
  14. 1 poäng
    Ajaj, farbror Sören skickade fel riggbussningar. De var för små. Monterade ändå ihop motordelen med riggen med hjälp av de övre bussningarna, men befarade det värsta eftersom de undre verkar tämligen svåra att få tag i. Men: farbror Sören ringde nu i eftermiddag. Han hade hittat två stycken bussningar av den största modellen! Vilken röta. Nu kommer de på tisdag och jag kunde ägna mig åt att montera impellern på växelhuset istället.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...