Jump to content
Tuesday 09 March 2021

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 01/22/2021 in all areas

 1. 5 points
  Ja fyrkantvåg. Hurra! Jag beskat bilden för att inte avslöja exakt position. Jättetack till er som hjälpt mig, funnit manualer på nätet och kommit med glada tillrop! Nu skall det dras kabel och lödas!
 2. 2 points
  Jag med !! Men innan jag köper en vill jag veta hur det i praktiken fungerar att leta sig in till land. Inte bara tro på reklamen att den är suverän till allt, utan höra från någon som lärt känna den och känner både dess för- och nackdelar. Garmin verkar ju för övrigt prioritera att man ser fisk, allt annat är sekundärt...
 3. 2 points
  Får mig att tänka på en födelsedagsfest när jag fick en rom och cola och den var lite för svag tyckte jag. Ju mer rom jag hällde i desto svagare blev den...
 4. 1 point
  Kan meddela att liknande plintar användes av dåvarande Televerket, det var rätt rejäla grejer, det fanns både enkelsidiga och dubbelsidiga med eller utan genomgående kontakt. Även försvarsmakten hade sådana, jag har någon enstaka kvar, nånstans.
 5. 1 point
  Jag hade först en praktikplats i en ”radioaffär” senare jobbade jag litet där då och då. Vi, eller snarare jag, manipulerade demoapparaterna i butiken, de som inte var antennanslutna, genom att ansluta en fixad mikrofon där sändarknappen var bortkopplad. PR-radio, eller CB-radio som ägaren, Uno Svensson hellre ville kalla det (US CB-radio, hette firman under en period) var den stora grejen, alla skulle ha en sådan radio, och man tittade på en amerikansk biljakts/långtradardilm, Nu blåser vi Snuten, med Burt Reinholds, en riktigt usel roadmovie, iallafall hade PR-radion en mer bärande roll i filmen, inte en bärande våg, eftersom det var AM på 11-metersbandet. Ja nån form av budget-SSB fanns väl också. Rubber Duck over and out. Uno Svensson (som egentligen hette något annat med samma initialer) var en riktig skojare, sålde icke typgodkända apparater, bilstereo, polisradio, antenner, liksom olagliga slutsteg, innehavaren fifflade med momsen och kunde inte hålla isär sin egen och firmans ekonomi. Pornografiska filmer och hembränt ingick också stundtals i sortimentet. Det slutade med att kronofogden mätte ut hela butiken, men U.S hade iallafall smusslat undan min innestående lön x 2. Då var det definitivt ”klart slut”. Jag minns iallafall en legendarisk com-radio, en Clarion med alla funktioner i mikrofonen, den kunde lätt modifieras till 40 kanaler, sådan hade snart alla kompisarna i ffa i bilar, men även i båtar. Sedan fanns det Lafayette, Krakow, Emperor, Handic... Samtidigt svamlade en annan skön typ på i en annan radio, Kjell Alinge, med ”Eldorado”, här lanserades Adolphson och Falk, med ”På en Bärande Våg”. Det var bra tider, med lyssningsbar rundradio i P3.
 6. 1 point
  Hjertmans.... Ja. - Ang späda ut Coca Cola... Minns mitt 50-års kalas. Hyrde Folkets hus och ställde in halvkluvna granar från topp till rot, längs med efter väggarna mm. - Min faster, då dryga 70, kunde inte begripa varför mina söner gick runt och fyllde på vad hon trodde var vatten, ur 5-liters dunkar, till behövande. "Maten är ju inte så kryddstark!"
 7. 1 point
  Den VHF-radio jag köpte till vår båt för några år sen har följande info i manualen: Transmitter protection: Open / short circuit of antenna Vilket jag tolkar som att den har skydd som stoppar sändning om antennanslutningen är olastad eller kortsluten.
 8. 1 point
  Nej, det är tyvärr inte riktigt så enkelt. Det måste vara rätt impedans också för att tillräcklig effekt faktiskt skall hamna i lampan och inte reflekteras tillbaka till sändaren - där den blir värme med så småningom blåst sändare som följd. Radiofrekvenser beter sig annorlunda än lågfrekvens. Och ju högre frekvens, desto kinkigare är det att få anpassningen "rätt". Både högre och lägre last ger reflex tillbaka, s.k. stående våg. Redan en SWR högre än 3:1 ("bara" 25% i retur till sändaren) brukar vara gränsen för att sändaren börjar fara rejält illa. På gamla PR-radiotiden och till dessa radioapparater (27MHz) kunde lampan nog vara tillräcklig och kanske t.o.m. hyfsat anpassad. Men för att vara på den säkra sidan bör man använda en "riktig" 50 Ohms konstlast (dummy load) när antennen är urkopplad. Eller helt enkelt bryta spänningen till radion, så ingen sändning kan ske av misstag (dra ur kabel eller säkring). Det är billigare...😛 Lite mer info om varför det är viktigt att ha rätt last (impedans) på sändaren: https://hackaday.com/2018/08/17/radio-antenna-mismatching-vswr-explained/
 9. 1 point
  Jag har sett Bentleyn, den är riktigt cool i sitt lite ruffa skick. Jag har även sett båten, ett lite udda och kul bygge. Hade ingen aning om att det var samma kille. Hoppas att han klarade sig hyffsat efter smällen.
 10. 1 point
  Ja versionen 1.0. Och sedermera även 2.0, där Slattibartfast skulle designa om de norska fjordarna... i Afrika. Men det är fiktion! Historien blev än mer snårig just där. -Adjöss och tack för fisken!
 11. 1 point
  Lampan förbrukar effekt så den räcker för att skydda sändaren. Jag är mer intresserad av ett framåtseende ekolod för att leta mig in mellan grunden och se hur långt in det går att komma. Radar står också på min önskelista men är tillsvidare bortprioriterat p.g.a. utrymme o elförbrukning. Det har hänt att jag kommit ut i dimma där det varit trevligt att se vad som finns runtomkring. AIS är väldigt bra för att se stora fartyg men det finns alltför många småbåtar som inte är AIS-utrustade. Som "egenskydd" har jag en hornhögtalare i masten som är inställd på dovast möjlig signal. Det märks att mötande båtar håller undan för den i dimman...
 12. 1 point
  Gratulerar, då har du "sparat" 30.000 med hjälp av maringuiden! Sen var det ju lite tråkigt att du inte fick uppgradera dina grejor.... - - - Jag är alltid försiktig med att låta radiosändare skicka ut signaler utan att ha en antenn ansluten. När uteffekten inte har någon stans att förbrukas så kan det haverera något i sändaren. Moderna apparater är kanske tåligare, men jag chansar aldrig på det. När jag mastar av så kopplar jag in VHF-antennen med en liten kabelstump inne i båten för att inte riskera att bränna något. - - - Jag har, precis som Lasse L, aldrig haft externt monterad GPS-antenn. Det blir bara kabelgenomföringar som ska tätas å så kan den komma ivägen för nån tamp. GPS-signalerna har inga problem med att passera igenom ett glasfiberlaminat, även om det är sandwichkonstuktion. Jag har aldrig märkt att signalen blir försämrad så det inverkar på positionsnoggrannheten. Bil-GPSen protesterar ibland om jag inte backar ur garaget snabbt nog (rejäla betongväggar på tre sidor) men jag hinner bara ut genom porten innan den låser positionen. Moderna GPS-kretsar som har flera mottagare är väldigt effektiva. Det var skillnad på de första generationerna som hoppade mellan frekvenserna, de var inte lika snabba (dessutom kunde de bara hantera ett fåtal satelliter, dagens kretsar hanterar många satelliter samtidigt).
 13. 1 point
  Haver alla mina GPSantenner i båtarna monterade "inomhus".
 14. 1 point
  GPS-systemet räknar datum på ett vis som bland annat består av att räkna veckor. Tyvärr kan sateliterna inte räkna till mer än 1023, sen börjar de om från noll. Det är nog ungefär så mycket fel din maskin visar? Senast räknaren rullade över var för ett par år sedan, så om maskinen kunde visa rätt datum förra året så borde det gå att få ordning på den igen. Om min teori stämmer så behöver du nog ställa in datument manuellt, för maskinen tror nog redan att datumet är rätt. EDIT: Datumet kommer ju antagligen från antennen, inte från plottern. Antennen vet jag ju inte om du har haft igång efter vecko-rollovern. Tveksammare om det går att justera?
 15. 1 point
  Det ska satelliterna sköta. Den enda tid som brukar kunna ändras är "lokaltid" och "sommartid". GPS-tid är ju GMT. För något år sedan var det mycket diskussioner om att GPS-systemet passerade någon tideräkningsgräns där gamla mottagare kunde riskera att inte fungera. Om din antenn inte rättar sig så kan det finnas någon sådan orsak. Men hur ofta bryr man sig om datum i GPSen. Det viktiga är att den visar korrekt position.
 16. 1 point
  Jo, solpanelen är visserligen en halvledare med P/N-övergång. Men bara för att något är "sort of" är det inte ekvivalent med allt i halvledarväg... Av schemat ovan borde framgå att direkt ihopkoppling av tre sådana kretsar utan isolerande dioder kommer att kunna ge problem. I synnerhet som en panel är mycket kraftigare än de två andra. @Perrr: Om du aldrig sett en Schottkydiod eller vet vad det är (som f.ö. inte är till för att rädda batteriet i denna diskussion) så kanske du skulle ta reda på det innan du svarar....
 17. 1 point
  Både att "jorda" RX-/TX- och att ha flera lyssnare på RS232 gör en del antaganden om hur implementationen i den anslutna hårdvaran ser ut. "Enligt spec" så funkar det inte, men i praktiken gör det säkert ofta det. Själv har jag allt för smal erfarenhet av just marinelektronik för att ha någon aning om hur ofta eller sällan det skulle kunna krångla.
 18. 1 point
  Kanske ont om föräldrar som råkat sänka båt pga saknad bottenplugg?
 19. 1 point
  Det får mig att tänka på labmössen och vem som egentligen gjorde experiment på vem...
 20. 1 point
  Här är en (dålig) bild på min batterilåda till min elutombordare. Anslutningen utgörs av två maskinskruvar i mässing med brickor och vingmuttrar, kostade ingenting och kanske kan palla för 100A. Ja iallafall för de 42A min motor drar på max.
 21. 1 point
  Lite konstigt att varje generation måste lära av sina misstag istället för av sina kloka FÖRÄLDRAR.
 22. 1 point
  Buster Magnum, en aluminiumbåt kan inte bli totalförstörd av att ha varit på botten o vänt. Att köpa motor från annat håll och sedan kräva av båtförsäljaren att han ska ersätta den utlandsköpta motorn när man själv har klantat sig. Hur oförskämd får man vara som kund
 23. 1 point
  Zwen jag sågade ur det dåliga och ersatte med ny ek, limmade med polyuretan lim, ska bara få tag på skruvar/nitar, org är det kopparnitat.
 24. 0 points
  ? solpanelen är isigsjälvt sortof en diod Jag tycker regulatorn borde rädda batteriet ifrån ev backström. (tror inte jag sett någon Schottsky irl, -av någon anledning enbart skolexempel för mig)
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy