Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2021-01-11 på alla områden

  1. 4 poäng
    Efter att ha åkt husbil tills hustrun gick bort vill jag skaffa båt. Min erfarenhet av båt är segla öppen 5-metersbåt som ung, tills barnen kom. Nu vill jag ha motorbåt, 25 fot+ för komfortens skull, innombordare, diesel. Tanken är att kunna vara ute veckor åt gången, som i husbilen. Planen är att köpa beg och ha den tills jag inte klarar det längre, hur länge det nu blir. Nu undrar jag om en pensionär kan hantera en båt i denna storleken ensam? Jag menar då att lägga till först o främst. När jag åkte husbil övernattade vi väldigt ofta i gästhamnar som ofta har den servicen sommartid. Då har jag sett hur man kan strula vid bryggor. I efterdyningarna efter hustruns bortgång tog jag förarbevis och VHF-kurs för att skingra tankarna. Båt ska jag ha, frågan är vilken. Tänkte först på motorseglare, men kanske inte ändå. Har sett att bogpropeller är ett bra hjälpmedel, gäller bara att hitta en båt med denna pryl. Så, är det en bra ide´ att skaffa 25 fot om man är ensam?
  2. 2 poäng
    Om du inte låter maskinen varva upp högt funkar det som sagt bra med en roterande. Skulle tom säga att den är enklare att hantera på ett bra sätt då man kan komma intill genomföringar och annat enklare. En oscillerande ”studsar” liksom ifrån såna saker. Värt att notera är att jag har en oscillerande liggandes som jag inte använder.
  3. 1 poäng
    Ja, Har byggt en ny instrumentpanel. Snart är jag klar men slipning av topcoaten och sista steget är finpolering och vaxning. Sen, när säsongen närmar sig skall hela båten även få sig en omgång.
  4. 1 poäng
    Den här killen målar med någon Alexseal-färg som verkar flyta ut otroligt fint med. Vet inte hur man får tag på den dock men funderar själv på att måla om båten framåt våren så ska gräva lite mer i det där tänker jag.
  5. 1 poäng
    http://www.afbv.se/Rasinfo_1 de ÄR extrema hundar 😅 känner en föredetta uppfödare, hon bytte ras för det blev för mycket tillslut. De har mycket driv, kamp och jaktlust ihop med vallinstinkt.
  6. 1 poäng
    Hej och välkommen till MG! En 25-fots båt klarar man ensam efter lite övning. Många båtägare är väldigt måna om att deras pärla får ett bra liv hos den nya agaren och tycker det är kul att det tillkommer nya båtägare. Jag föreslår att du ber säljaren visa hur hen brukar hantera båten du köpt så får du troligen (men inte säkert 🙂 ) en start. Sedan är det "bara" att ge sig ut att öva i lugnt väder, lägg loss, lägg till, lägg loss, lägg till, lägg loss, lägg till.... Du kan också pröva olika manövrar på öppet vatten i anslutning till en boj så ser du lite lättare hur båten reagerar på olika "kommandon" utan att riskera att köra in i någon annan båt. Än en gång välkommen och lycka till!
  7. 1 poäng
    Frågan är om inte det minst krångliga/riskfyllda är att byta motorn med "fel" rotationsriktning mot en med rätt. De är ju som du skriver nya och det är ju där felet skett. Den springande punkten är ju backslaget, och där är jag också ytterst tveksam om det är ok att ha "fel" rotationsriktning in i det. Annars hade det ju bara varit att lägga om växelvajern så det gick på back istället för fram. Tänk dock på att ZF-backslagen inte har exakt (men snarlik) utväxling fram/back, dvs med den lösningen kommer du sannolikt att på samma varvtal alltid sedan få leva med minst ett par procents fel i rotationshastighet mellan propellrarna. Går dock leva med. För att börja bygga om kan i slutänden bli både mer arbete och kostnad än att backa bandet och göra om/göra rätt. Bara en fundering.....
  8. 1 poäng
    Om du läser både i tråden och tester så är det redan nämnt att det som kallas "aluminiumanoder" i allmänhet består av en aluminiumlegering för att hamna mer gynnsamt på potentialskalan än ren aluminium. Om aluminiumen är "behandlad" eller ej påverkar däremot inte potentialen/offringsviljan, inte mer än att en behandlad yta kan ha isolerande funktion. Men problemet att montera på en isolerande yta är likvärdigt oavsett vilken typ av anod som används, och en anod skall ju alltid - oavsett material - monteras med god elektrisk kontakt till ytan den sitter på. Visst kan man vara mer säker på potentialen på en zinkanod gentemot aluminium, då dessa i princip alltid är ren zink och ingen legering. Om osäkerhet råder - kolla specen och användningsområdet för aluminiumanoden, även om de allra flesta säkerligen har en legering som skyddar även aluminium. F.ö. är jag rätt tveksam till argumenten om miljöpåverkan när det gäller zink. Men det är en annan diskussion....😉
  9. 1 poäng
    I Stockholms skärgård kan man välja bort den yttre ytterskärgården när där är dyningar och ändå ha enorma områden att besöka så behovet av ryckdämpare är nog väldigt begränsat här.
  10. 0 poäng
    Undrar hur den gumman ser ut, med fjäder och plastbit?
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...