Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2020-09-29 i Forum Inlägg

  1. 2 poäng
    The Royal Cruising Club Medal for Seamanship Founded and endowed by Mr Meredith Fitzwalker Wren in 1949 for an act or acts of outstanding seamanship. It is awarded to yachtsmen or women of any nationality by a Judge or Judges appointed by the Committee of the Royal Cruising Club for the purpose. Recipients include Robin Knox-Johnston in 1969, Alec Rose in 1968 and Francis Chichester in 1967. Sven Lundin 1980.
  2. 2 poäng
    Om god ventilation av båten skall lyckas måste platsen där båten står på ha morgonsol och inte i övrigt vara alltför skuggig. Annars kommer nattkylan att medföra att båten är kallare inuti än omgivningen på förmiddagen i många vädertyper, och då kondenserar fukten inne i båten. Så tro aldrig utan vidare på de som påstår att ventilation funkar bra om inte ovanstående beaktas. Alla råd som avser eldrivna avfuktare (i kombination med att stänga alla luckor och tejpa igen alla ventilatorer) kan funka bra, men man måste se till att kondensvatten från avfuktaren kan rinna ut utan att frysa igen. Sen måste man förstås ha en förvaringsplats som tillåter elmatning hela vintern. Avfuktare av torrbollstyp (i kombination med att stänga alla luckor och tejpa igen alla ventilatorer) funkar oavsett sol/skugga/riktning, och på en 10-meters segelbåt har jag använt 5st plasthinkar med ett durkslag ovanpå, halvfyllda med sommarvägsalt (Kalciumklorid, Granngården säljer 25 kg för typ 150:-., varar flera år). Detta har jag använt i 10 år utan att ta hem varken dynor, segel eller andra textilier utan tillstymmelse till mögel, lukt eller korrosion, och med båten på olika platser. Men det är mycket viktigt noggrant tejpa för ALLA öppningar där luft kan cirkulera in eller ut, annars kommer avfuktarna att föra en hopplös kamp med att försöka avfukta hela trakten. Att då och då öppna ruffluckan kortvarigt, gå in, stänga luckan etc. orsakar inte så mycket ny fuktig luft att det påverkar.
  3. 1 poäng
  4. 1 poäng
    Hej Jag tycker inte det är bra att förfylla finfiltret på motorn. Risken är att du får förorenad diesel direkt i insprutningspumpen. Hälsningar Ove
  5. 1 poäng
    Mycket bra idé. Är ni nya båda två så gå samtidigt. Ni lär er massor och båda kan lika mycket, mera jämställt blir ju trevligare och säkrare.
  6. 1 poäng
    Byt förfilter och finfilter vid samma tillfälle, lufta sedan bränslesystemet. Finns ingen anledning att dela upp bytena. Det är ju inget som går sönder om man misslyckas med att lufta, det är bara att göra om det tills det inte kommer luft och motorn går bra.
  7. 1 poäng
    Det är samma mängd kalciumklorid som sommarvägsalt brukar ha, så det funkar. Priset är ju inte så viktigt på en billig produkt, men som info så på Granngården får du 25 kg (i en otymplig säck) för ca. 150:- kronor. Den räcker i massor av år, eller i alla fall i fem år.
  8. 1 poäng
    Stort tack för input!! Det måste jag kolla. Defekt fjäder verkar ju som en väldigt rimlig orsak. Återkommer.
  9. 1 poäng
    Visst, men inte ärt han något föredöme, men han är typisk för Sverige. Göra det mesta på annat sätt än världen runtomkring och som inte lyckas. Göra mera av samma sak, fortfarande utan att lyckas. Gång på gång!
  10. 1 poäng
    Hallå! Förbrukningsartiklar till motorn och drevet köper jag numera på postorder. Drevdelar, Ax-Marin, Olssons i Ellös och några andra firmor jag nu inte minns namnet på. Olja köper jag på Biltema. Sedan brukar jag riva av fliken på förpackningarna och spara för där står artikelnumret.
  11. 1 poäng
    Under lågsäsong-nej Under högsäsong-ja, typ under vårutrustningen Konkurrensen verkar vara hård i Gbg: VikingYachting Wahlborgs SeaSea Erlandssons Hjertmans SSBilbehör Jula må-sö Biltema må-sö Bauhaus må-sö
  12. 1 poäng
    För mig är det tvärtom. Har varit ute mycket mer i båten i år och satte nytt "pers" med 77 nätter i båten! Nu ska den snart upp och då börjar nästa fas i årstidernas gång, renovering- och fixar-fasen! Den är inte dum den heller - fast för mig är det väl ett sätt att drömma till kommande sommar!
  13. 1 poäng
    Då kan denna säsong läggas till handlingarna. Båten torrsatt konserverad inpackad under tak. En sommar som def inte var sig lik på något vis. Vi får hoppas att 2021 är mer normalt och att det mesta återgått till gängse rutiner. Nåväl i fjol vid upptagning hade jag stora problem med att drevet hade varit utsatt för elektriska strömmar, var vit hinna på det mesta, detta la jag upp bilder på. Jag var då orolig att vi monterat något fel i båten så ström läckte från min båt. Nu när vi tog upp fanns inga fel alls, ingen tillstymmelse till läckage, då har vi ändå använt landström en hel del. Summa summarum kan jag bara konstatera att det måste varit elektriska problem i någon gästhamn eller en båtgranne i hamnen som orsakade skadorna i fjol. Saknaden av Mälaren och dess hamnar har iår varit stor, vi valde att ligga hemma på siljan då säsongen var osäker i början av april. Även fast båten legat hemma och vi haft tillgång till den varje dag så har vi nog aldrig åkt så lite båt. Juli här var ingen direkt hit med kyla regn och rusk så de fyra veckorna försvann i ett nafs. På något vis känns denna sommar förlorad pga rådande pandemi, och att vi valde ha båten hemma. Vi får nu se framåt mot nästa år med tidig sjösättning och ett fungerande samhälle, samt en varmare juli än i år.
  14. 1 poäng
    Anekdot i ärendet. En bekant skulle köpa lite platta paket från IKEA och frakta hem dessa på takräcke och var då noga med att välja en dag med bra väder. Vad händer? En kö efter incident med brinnande bil i Eugeniatunneln så sprinklersystemet drar igång......... Innehållet klarade sig dock ganska bra.
  15. 1 poäng
    Tas ur båten på hösten, om vädret tillåter dammsugs och luftas dom utomhus, sedan lagras dom på min inredda och torra vind. På våren öppnas takfönstret och dynorna puttas ut på taket och så glider dom ned på båten som står alldeles nedanför... rätt praktiskt!
  16. 0 poäng
    Det jobbiga är den årstid vid står framför snö kyla och rusk tur Mg finns så man kan drömma sig bort från årstiden. Ju äldre jag blir desto mer avskyr jag vintern som aldrig tar slut. Tänk om sommaren kunde kännas lika lång.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...