Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2020-09-05 på alla områden

  1. 2 poäng
    Sur Gubbe-inlägg: Men varför skall de då "dra runt säsongsbetonad verksamhet på ett av Sveriges mest otacksamma platser"? Jag tyckte det var fantastiskt innan det blev "säsongsbetonad verksamhet". Vartenda utflyktsmål behöver inte bli gästhamn med restaurang, catering och full service. I synnerhet om gästhamnen redan finns och används till självkostnad. Jag väntar bara på ankringsavgifter för att man utnyttjar faciliteter i form av lerbotten och kanske en schablonavgift för biliggning på fjorden? Någonstans kan naturupplevelsen få vara kvar. Kanske på de platser där "säsongsbetonad verksamhet" är mest otacksam att bedriva?
  2. 1 poäng
    Nej det tycker jag inte. Jag håller helt med om att allt inte behöver vara exploaterat och turistanpassat. Charmen försvinner lika fort som exploateringen sker. Jag är så gammal att seglarmetropolen Sandhamn var charmigt när jag var barn/ungdom. Nu är det allt annat än charmigt, tror jag. Jag har inte satt min fot på ön på 40 år eller så.
  3. 1 poäng
    Hej! Jag bytte membranen i pumpen och bytte nålarna i förgasarna. Motorn blev som ny och går jätte fint. Spolade ur tanken med högtryckstvätt. Blev kalas. Byte av membranen gjorde susen. Inte svårt heller att byta. Tog 1-1,5 timme och har aldrig tidigare skruvat i en pump.
  4. 1 poäng
    Byggde lådan i plywood, målade med vit 1-k epoxifärg. Köpte separettsatsen som Mackey tipsar om. Båten ligger kvar i vattnet, men om jag kommer dit idag ska jag ta några bilder till!
  5. 1 poäng
    Över Nordsjön blev vi uppropade vid 2 tillfällen av fartyg som vi redan sett på AISen, de bad oss att gira pga att de hade en flera sjömil lång seismologisk mätkabel på släp. Oljeriggarna höll vi på tryggt avstånd så inget anrop. Saknar man VHF på Nordsjön finns det alltid vaktbåtar som kommer att genskjuta dig innan det går åt pipsvängen. Men som andra redan har skrivit är VHF kommunikation standard i många hamnar utanför Svedala. I hemmavattnet passerar vi ofta lederna in till Göteborg, VTS trafiken avlyssnar vi på VHFen för att inte vara på fel ställe när snabba fartyg ångar fram. Jag ser en fördel med både fast VHF med antenn i masttoppen och handhållen, fast för längre avstånd och handhållen för korta avstånd. När vi seglar med andra båtar är den fasta inställd på 16 och den handhållna på någon ship2ship kanal för då hör vi bara fritidsbåtar nära oss (på sommaren kan det bli lite mycket ointressant pladder på ship2ship kanalerna som vi slipper höra med liten kort antenn).
  6. 1 poäng
    Har 2 st solpaneler sidomonterade i höjd med sittbrunnen, sb och bb sida. På semestern jämförde jag mellan hänga rakt ned med 90 grader mot solen och det var en faktor 2 på laddningen. Skall montera 3 mindre på rufftaket, minst 1 borde ha fri sikt mot solen☀️ Ligger man stilla i naturhamn är en NOA hållare i aktern helt rätt för maxad laddning. Vrid stången efter varje bad.
  7. 1 poäng
    Är det svårt att mäta själv på targan för att få fram lämpliga mått på solcellen?
  8. 1 poäng
    Trevligt svar... 🙄 Jo - som jag skrev, om man tittar över ett dygn blir förlusten ganska liten, speciellt om man också räknar med effekter av att båten flyttar sig och en solpanel inte alltid är riktad mot solen. Se tabell hur stor skillnaden är (från Jämtkraft, tabellen avser Sverige). Om jag seglar min båt, kanske kryssar, och hade panelen på en stolpe så hade jag inte vridit på panelen i varje slag för att få optimal laddning. Det betyder att förlusterna hade jämnat ut sig eftersom en solpanel på pinne åt helt fel håll ger mindre än en horisontellt monterad panel. Skillnaden sett över ett dygn blir då någon enstaka procent. Dvs, försumbart. Bättre då att välja en panel som är några procent större för att kompensera för förlusterna.
  9. 1 poäng
    Bäst presenning: Efter 12 år tycker jag det kan vara intressant för andra att lyfta denna tråd. Den billiga tunga: Biltema 650 g/m2 för 1299 kr, är nu officiellt helt slut. Öljetterna har länge varit rostiga och under senaste vintern ökade antalet små hål i den trötta och solslitna, väldigt fula gröna ytan. Bara att slänga. Den dyraste: Grunda 700 gram/m2 för 2663 kronor hos Woody, är fortfarande helt fräsch efter 12 år, bara lite solblekt på den sidan som brukar vara utåt på vintrarna. Tunna andra lagret: Microflex 250 g/m2 hos SeaSea, den ena som legat under (som "innertält" över hytten) är forfarande helt OK. Den jag delade diagonalt är slut, jag slängde de två tranglarna redan för några år sedan, de "dog" av solljus. Inte förvånande är det alltså sett över en tid på mer än 12 år värt att köpa den dyraste presenningen. För innan oktober behöver jag köpa en ny 7x5 och då blir totalkostnaden för "Biltema" större än den jag har akteröver.
  10. 1 poäng
    Gängan är 5/16" UNC. Skaffade en 8 mm Ø rundstång i mässing samt en M8 kupolmutter i mässing, gängade M8 i ena änden och 5/16" UNC i den andra. Rengjorde alla delar, lackade och bytte ut alla O-ringar. Borde hålla!
  11. 1 poäng
    Förlåt, men är det inte olämpligt att testa revning första gången i skarpt läge?
  12. 1 poäng
    Om Mackey avser den här artikeln Artikel om kinavärmare på totalvene. från 5 mars 2019 så är det inte ett test. Det är en artikel där VD'n för ett företag som säljer värmare (kända betrodda märken) intervjuas om kinavärmare. Deras websida heter heater.fi, VD Vanhala kan knappast anses neutral i frågan genom sin position. Jag tänker inte översätta hela artikeln men i korthet ondgör sig Vanhala över den generellt låga kvaliteten som kinavärmare har. Det väsentliga bör kanske ändå översättas:, "Varsinaista tutkimusnäyttöä tai testinäyttöä kiinalaislämmittimien puutteista Vanhalalla ei kuitenkaan ole vielä esittävänä. – Näistä on testauksia tekeillä, mutta dokumentoitu testaus on kesken. Halusin tulla tämä asian kanssa julki jo ennen testituloksia, koska tämä asia alkoi eskaloitua nyt nopeammin. Eli suoratuonti alkoi yleistyä kiihtyvällä tahdilla." Fritt översatt: "Några egentliga undersökningsresultat eller testdata på bristerna i de kinatillverkade värmarna kan Vanhala än så länge inte presentera. - De här testerna är under arbete, men dokumentationen är tillsvidare inte klar. Jag ville ta få ut den här problematiken redan före vi presenterar resultaten eftersom det här började eskalera allt snabbare. Det vill säga direktimporten från Kina ökar med accelererande takt." Det är alltså ett drygt år sedan artikeln skrevs och jag hittar inget mer om kinavärmare på totalvene än en annan artikel skriven i juni 2019 där Finnboat, den finska motsvarigheten till svenska branschorganisationen Sweboat varnar för direktimport av värmare, i något fall har man tom. funnit asbest. Huruvida man kan se Totalvene och Finnboat som neutrala aktörer kan säkert diskuteras i oändlighet. Jag tar heller inte ställning till det men det kändes som att mina finskakunskaper kunde bringa lite klarhet när google translate svek så vansinnigt 🙂
  13. 1 poäng
    8 grader är lite för varmt. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör temperaturen i ett kylskåp ligga mellan 4-5 grader. Mvh/Sea Maniac
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...