Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2020-03-12 i Forum Inlägg

  1. 3 poäng
    Vi har nog skrivit i färskare trådar om detta problem i mer modern tid. jag köpte Julas tjocka liggunderlag och skar till detta med kojbottnarna som mall. Det blev väldigt bra, ingen kondens mellan madrass och kojbotten längre. Utrymmet under kojerna är relativt litet på min planande/halvplanande motorbåt och utrymmet är också ouppvärmt, det har samma temperatur som vattnet utanför, därav kondensen mot det uppvärmda/varmare utrymmet i ruffen.
  2. 2 poäng
    Nej nej. Jag tänker på relativt lång sikt. Fynd gör man förmodligen tidigast till hösten om krisen håller i sig
  3. 1 poäng
    Jo alla termoplaster går utmärkt att svetsa även de flesta som är kompositvariant om det inte är för stor del fast komposit som kan förstöras av svetstemp. Många serieproducerade bildelar tex är lite blandning av pp pe och epdm-(gummi). Går jättebra att svetsa. Även dom ingående plasterna var för sig utom epdm. Det sönderdelas på ett sätt som inte fungerar bra som fog. Så det beter sig lite som hybridtermohärdplast, ungefär som ca-lim. Brinner, smalter men binds inte likadant i smält form som i flytande form.. Aaaa. Tillför väl inget egentligen men.. du kan alltid testa att smälta och sätta ihop. Då ser du om det funkar å du kan klippa till tillsatsmaterial av samma.. Väntar på buss å har lite "fördrivtid"
  4. 1 poäng
    Jag är rädd att karantänen kommer snart. Ligger på hamnen om tidigarelägga sjösättningarna
  5. 1 poäng
    Pvc är extremlätt att limma med ca lim Abs går jättebra att limma med ca lim Pp- polypropylen, typ dunkar tankar mm. Går inte att limma mer än med midifierat pp/pe lim eller efter särskild förbehandling och då med begränsad hållfasthet. Samma gäller pe olyethen/etylen och en del midifierade akrylplaster samt det som ofta kallas macrolon (böjbart plexiglas) låter sig inte limmas spontant. Så om limma. Välj ett material som vill dra åt sig lim. =högre ytspänning än limmet.
  6. 1 poäng
    Säkert inte helt ovanligt. Den här gången tror jag inte att just det kommer att påverka. Om det blir en kraftig lågkonjunktur så blir troligen många av med arbetet och då kommer det att visa sig tydligt när a-kassan tar slut.
  7. 1 poäng
    Sorry! (Uppriktigt) Hade jag behövt googla så hade jag kanske sett svaret. Jag kände inte till att man kallar dem för autoklaver när man härdar kompositer. Det gjorde man nog inte när jag läste materialteknik, eller så har jag glömt. Åldern börjar ta ut sin rätt. Tack för svar i alla fall. Alltid lär man sig något nytt. Autoklav är ju rimligt att kalla det när man behandlar med värme under förhöjt tryck.
  8. 1 poäng
    Du menar nog ”skummad pvc” som finns på bl,a Seasea och som är lätt, dock inte att blanda ihop den med Polywood som är det samma som skärbrädeplast. https://www.seasea.se/pvc-skummad-5mm-60x120cm-vit?gclid=EAIaIQobChMIkafg0cqU6AIViISyCh2Kqg4EEAQYDSABEgLmBvD_BwE
  9. 1 poäng
    Jag har provat lite olika metoder på min förra båt utan bra resultat och för två år sedan bytte vi båt och där köpte vi nya resårmadrasser på ca12cm och bäddmadrasser på ca 5cm och efter det finns ingen fukt längre. Alltså en lösning är en tjock och bra isolering plus att resårmadrassen ventilerar. Tyvärr är det inte billigt men man sover skönt numera.
  10. 1 poäng
    Hej igen, Efter ännu en säsong kan jag bara bekräfta det jag skrivit tidigare, jag skulle aldrig gå tillbaka till traditionell mast. Jag upplever att jag seglar om allt det jag skulle ha seglat om med en traditionell mast och kan inte påstå att jag någon enda gång upplevt att jag inte presterar enligt båtens potential, oavsett masttyp. Det är ingen tillfällighet att nya båtar ofta har rullmast. Det beror inte på att de tilltänkta ägarna inte gillar att "tävla" i farleden eller skulle vara mindre intresserade av segling. Aldrig tidigare har jag använt motorn så lite och seglat om så många... så hukar er alla rullmast- belackare, det kan vara en rullmastbåt som hinner upp nästa gång... 😜
  11. 1 poäng
    Om du gillar att segla, men vill ha bekväm segelhantering - lägg rullmastpengarna på bra segel och lazyjacks istället. Om du vill ha en teknisk lösning som försämrar båtens seglingsegenskaper, som försämrar formen på storseglet, som kan strula så du inte kan få ner seglen, gör båten topptung så krängningen ökar, minskar möjligheterna till riggtrim samt kostar mycket pengar - lägg pengarna på rullmasten.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...