Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2020-01-14 på alla områden

  1. 1 poäng
    Sitter och kikar på undervattensbelysning att sätta på akterspegeln, men det drar iväg i pris tycker jag. Hittade dessa på Diodhuset https://www.diodhuset.se/bat-fritid/undervattensbelysning/sublight-undervattensljus-3-led Vad tror ni om dessa? Kanske någon som har? Nu har det vänt, nu går det åt rätt håll 🛥😀
  2. 1 poäng
    Jag älskar min NASA BM-1, den har tjänat mig väl under många år. Men den fungerar dåligt med LiFePO4 och engelsmännen verkar inte vilja komma med någon uppdaterad version. Ibland är de osedvanligt tröga på sin lilla ö. I vissa fall har det sin charm men inte här. Så nu har jag köpt en Victron BMV-712. Den är liten, ful och inte direkt billig men den fungerar med LiFePO4. Bluetooth är coolt men egentligen inget jag behöver. Däremot uppskattar jag möjligheten till larm som alltså kan tjuta innan batterierna är för djupt urladdade. Det ska även kopplas till mitt vanliga larm så jag kan få ett SMS. Sen trillade jag dit på Victron Battery Protect. En smart pryl som kopplar bort batterierna vid för låg spänning, känns som en billig försäkring. Sakta klafsar jag längre ut i Victron-träsket. Grejerna har jag köpt via Amazon.de, priserna ligger ca 20% lägre i Tyskland dessutom får jag det fraktfritt.
  3. 1 poäng
    Tror du ska göra som ett av förslagen jag hade: Börja med att kolla i hamnen och snacka med båtägare. Sen tror jag du får svårt att hitta en båt för 50k som har en juste 4-taktsmotor och som klarar att plana med 5-6 pers ombord. Går du ner till 3-4 pers hittar du nog något men då blir den ganska kort vilket generellt betyder att den har svårare när det går lite sjö. Ett alternativ är att gå för en båt som inte planar, sk deplacerande. Dessa brukar vara billigare i inköp och i drift (drivmedel & försäkring). Jag har själv en Yamarin 490 som går bra i de vatten jag brukar köra, dvs i Stockholmstrakten. Hur den går på västkusten har jag ingen aning om. Med en 70 hk 4-takt som jag har så är nog maxlasten 4-5 pers. Med 50-hästaren var gränsen 4.
  4. 1 poäng
    Hör gärna av dig när du kollat 👍
  5. 1 poäng
    Ska även kolla om det är samma som du tittat på. Kanske blir 2 till i så fall. Antalet beror ju även på hur bred båt man har. Min är nog runt 3,7m i aktern. Och blir svårt att lägga till en lampa så det får bli 2 till på sidorna om jag ska göra något alls
  6. 1 poäng
    Nää dom satt monterade när jag köpte båten och har inte tänkt någe vidare på det. Men jag tror dom Sitter ganska nära ytan, uppskattat 20cm. Men kan se efter vid nästa besök.
  7. 1 poäng
    Tror det är sådana som sitter på min båt. 2st känns lite tunt, 3 el 4 hade vart perfekt 👌.
  8. 1 poäng
    Inte tråkig, det är åldern 😉😁
  9. 1 poäng
    Den där väckte ett vill-ha begär. Det blir en sådan nästa gånga jag ska gipsa hemma! -- En bra grej när man ska slipa med maskin är ett balansblock och en skena man hänger i mantåget, man blir inte alls lika rött i armarna.
  10. 1 poäng
    Nu är jag kanske tråkig, men vad skall man med undervattensbelysning till? Jag grundar misstron på vad jag såg i hamnen i Grebbestad för en del år sedan. På kvällen var det flera större motorbåtar som lyste upp det grumliga och smutsiga vattnet i hamnen. Ok, klart det avslöjades ju vem som tömt sin septiktank eller pumpat ut oljeblandat slagvatten ur kölsvinet, ett visst underhållningsvärde i det. Men man såg också allsköns skräp som flöt i eller strax under vattenytan. Möjligen hade de besättningsmän som ramlat i fyllan lättare att hitta tillbaka (eller undvika) till samma båt de ramlat (iknuffade) ifrån, då det var olika färg på ljuset från olika båtar. Tja, någon hade ett epilepsibefrämjande blinkade ljus som ändrade färg.
  11. 1 poäng
    Arkebusering i gryningen. Egentligen lika illa när man använder högtryckstvätt, när grannarna redan har putsat sina båtar. Jag minns 60-talet, Arendal på Hisingen där det fanns en rätt stor småbåtshamn, där det idag ligger en anläggning med samma namn som ett bibliskt djurtransportfartyg. Högtryckstvätten var inte i var mans egendom då, om den ens var uppfunnen, men väl slipmaskinen. Träbåtar var vanligare än plastbåtar, det gick fortfarande mammutar och betade på Halvors ängar och i Syrhåla. Gustav Vasa var regent, ja det var rätt så längesedan. I alla fall hade hamnföreningen infört speciella slip- och lackdagar, och gudnåde den som inte respekterade dessa! Då kom "Lappen" alltså hamnkapten, tillsyningsmannen eller vad det nu stod i anställningskontraktet, och avvisade missdådaren från hamnområdet. "Lappen" var sannolikt inte alls av samisk börd, men han var norrlänning, och sådana kallades på Hisingen för "lappar" eller andra då neutrala uttryck, för det var inget nedsättande i det. Nästan alla kallades för andra namn än dem de var döpa till, det var Läsaren, Spårvägarn, prosten, Kräftan, Elektriske Johansson, Pelle Bank, Bonnen, Ståkholmarn, Budda, Anders i svängen, med fler. Inför lackdagarna hade man sopat hela hamnplanen och vattenbegjutit densamma. Om det var kallt värmdes lacken i vattenbad över spritkök. Bilar fick inte komma in på området, och man tittade snett på oss då barn som kom cyklandes. Men i alla fall bestraffades den hårt som slipade samtidigt som någon lackade om det var utfäst officiell lackdag. Det utdelades väl inga fysiska straff, men väl psykisk terror och social utfrysning. En efterföljande gedigen förtroendekris låg sedan länge kvar mellan kollektivet och den som hade gjort bort sig. Det var bättre förr, ju förr dess bättre!
  12. 1 poäng
    Nu har det iaf hänt lite med köket, har sågat bort den gamla diskhon och ska sätta dit den här istället, samt tait bort skivorna ovanför diskbänken, dom ska bytas men får se vad jag gör med dom, om jag sätter mosaik där eller om ja sätter någon snygg våtrumsskiva från tex fibo. Hur förminskar man bilderna på mobilen så jag kan lägga upp dom?
  13. 1 poäng
    Exakt så, det räcker gott. Gelcoat är i sig ett skydd mot inträngning av fukt i glasfiber; är den intakt på en modern båt finns ingen anledning att dutta på med epoxy här och där. Är man orolig för vidhäftning finns det enkomponensprimers för detta (men det behövs sällan)
  14. 1 poäng
    Om du tittar på skrovet bakifrån så är ett skrov i regel v-format. Ju spetsigare v ju vassare skrov, ju tyngre att driva, ju bättre att ta vågor. Vassare skrov är också i större behov av trimplan för att inte luta. I och för sig sällan på så små båtar, där får man flytta folk för att den inte ska luta. Nu är det dock inte riktigt så enkelt att man bara kan titta bakifrån utan det handlar också mycket och hur vasst förskeppet är. Men enkelt förklarat som ovan. Det finns båtar som är mer eller mindre platta i aktern, dessa blir i regel väldigt hoppiga i lite sjö, vissa båtar som har en spetsig akter på kanske 20 graders v. Dessa blir mycket mjukare i sjön. Kolla lite på blocket eller google så ser du. Jag hade en styrpulpet på 14 grader, den var stötigare än kompisens som hade 18 graders v. Visserligen hade hans vassare förskepp, dvs mera v form där. Men märkbar skillnad på lika långa båtar., fem meter.
  15. 1 poäng
    Det här (sitter på avgaskröken men principen är densamma). Du ska nog välja annan temperatur för motorns kylvatten än det IngemarE valt för avgastemperaturen.
  16. 1 poäng
    Man brukar skilja på givare (som ska ge signal till en mätare) och en vakt som en on/off signal till ett larm. Biltemas är en givare och IngemarE's är vakt. Jag hade en temp.vakt på avgaskröken parallellkopplad med motorns temp.vakt. Quick&Dirty!
  17. 1 poäng
    Det är egentligen inte en flödessensor som behövs, bättre/enklare är en flödesswitch. Om man inte vill/hittar något lämpligt att köpa så kan man lätt göra en av en standardgivare att sätta i sjövattenfiltret. Flottören tyngs ner lite av ett par rostfria brickor. Har nämnt detta i en annan tråd som jag inte hittar nu, finns också i ett gammalt nummer av PB. Tempvarningen, samma typ av enkla bimetalltermostat som nämnts (i mitt fall blir det aldrig över +45°C så min är på +60°C (möjligen 70) om jag inte minns fel) Panelen (Yanmar) har redan en lampa "Exhaust" som tänds vid jordning av en ledning i kablaget som dessutom triggar summern. Båda givarna är parallellkopplade till denna. Annars sätter man en ny lampa med summer parallellt. Vid start tänds lampan, men skall slockna så snart flödet är igång.
  18. 1 poäng
    Det känns väl OK att byta en slang var 18:e år, om du vill ha transparent, kan jag tycka..?
  19. 1 poäng
    Japp och förhoppningsvis räcker pulserna från flödesgivaren. Får jag tid ska jag försöka prova! Det fina med varvräknaren är att man kan justera den.
  20. 1 poäng
    Ska man ha hyfsat framtidssäkert USB-uttag så borde man ju egentligen satsa på USB-C. Har dock inte lyckats hitta några USB-C-uttag för 12v.
  21. 1 poäng
    Så var vi där igen 😉 Är det inte att gå över ån efter vatten om man behöver , om jag fattat det rätt, elverk , LiFeP04 batterier samt en massa Sterling/ Victron pryttlar för att kunna köra en induktionshäll ? Kostnadsmässigt måste väl gasolplatta + gasoltub vara en oändligt mycket bättre affär ? Vad är vinsten med induktionshällen ? snabbare ? tveksamt. lättare att reglera ? tveksamt Rädd för gasol ? okej då. Men man kanske får rätten att kalla alla med normal hörsel för grinputtar , det kanske är värt något. 😉 God fortsättning .
  22. 1 poäng
    Måste vara klart bättre att köra ett modernt elverk än en samling osande utegrillar där amatörer kremerar något animaliskt.
  23. 1 poäng
    Skippa kakelsnacket, släng ut gasolspisen och köp ett elverk. Fäll sedan in en induktionshäll det höjer värdet och statusen. Lätt att hålla rent.
  24. 1 poäng
    Ja 2,6 a är ju en mindre panel än en som ger 6amp. Effektformeln är ju p/u ggr i då blir ju 2,6 amp ca 30 watt och 6 amp blir ca 72 watt.Men man brukar inte få ut toppvärden ur dem så ofta
  25. 1 poäng
    Fick bort plywooden från akterspegeln idag, nu återstår bara att slipa innan det är dags för återuppbyggnadsfasen. 😃
  26. 1 poäng
    Låt nu resten vara det ser ju snyggt ut. De flesta som bygger och ändrar om sina båtar får det bara till det sämre. Det är endast de själva och deras kappvändande kompisar som tycker att det blir bra. Resten av publiken tycker att det ser ut som "grisen".
  27. 1 poäng
    När du kör igång i vår så måla på ett lager epoxi på cementen innan du fortsätter att plasta med epoxi och glasfiber så vet du att du förseglat så bra som möjligt. Det kanske inte har någon betydelse, men för mig skulle det kännas bra att göra så.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...