Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2019-12-16 på alla områden

  1. 4 poäng
    Jag har alltid målat vattenlinje på mina båtar. Tycker det är bra och blir enkelt att se så man sätter i båten lagom djupt vid sjösättningen, samt att man har bra koll på om vattenståndet ändras. Särskilt i vår sjö brukar det vara lite mindre vatten i slutet av sommaren.
  2. 3 poäng
    Gäller nog även stora delar av Post Nords ledning också.
  3. 3 poäng
    http://www.sittbrunnen.se/havsbiblioteket/janken-seglar/1638-liv-efter-ranteavdraget
  4. 2 poäng
    Ja..jo.. Men det blir lite omständligt att hålla på med år efter år, detta med vattenlinjen menar jag. Problemet är ju det varierande vattenståndet i vår sjö. Funderar på att flytta den till Marvattnet istället. Då utgör ju relingen i sig själva vattenlinjen så då behöver man ju inte bekymra sig alls.
  5. 2 poäng
    Visst klarar sig ett välförnissat bord bra utomhus. Det ska bara inte bada hela tiden. Dagens teak är också av så mycket sämre kvalitet än tidigare. Det är snabbare vuxet och innehåller väsentligt mycket mindre fett vilket gör att det aldrig får den där fina gråa lystern som gammal, välbehandlad, teak får utan flisar upp sig ganska omgående. Gissar att bordet ifråga innehåller den nyare typen av teak.
  6. 1 poäng
    Det här har jag gått och väntat på och undrat om det blev något av det. De åtta miljarder av våra skatter som Löfvén slängde på något odefinierat miljöprojekt kunde han ha slängt på det här i stället.
  7. 1 poäng
    Så det är den pyttelilla metallbiten i sprit som har rätt och jordens kärna som har fel?
  8. 1 poäng
    Det är de som ligger längst ut. De som skulle kunna ramla ner är väl de som är lägst? Rymdstationen ISS ligger i en så pass låg bana att den bromsas av atmosfären och är på väg ner om de inte gasar på lite emellanåt.
  9. 1 poäng
    Om man skall vara riktigt aspergig eller bezzervissig så är det ju sydpolen som ligger i norr, ja där i gränstrakterna mellan Kanada och Sibirien. Det måste ju i rimlighetens namn vara en sydpol eftersom nordpilen på kompassen pekar ditåt, eller hur? Det är väl ingen som egentligen kan förklara varför den magnetiska polen flyttar sig, mer än att det finns en himla massa flytande järn långt under jordskorpan som liksom rinner i väg i en speciell riktning. Det har ju hänt förr att det skett en polvändning, syd blir norr och vice versa, detta då långt innan vi började navigera med hjälp av kompass och annat. Sedan då som trådskaparen undrar, behöver GPS satelliterna de fysiska polerna? Tja, gissningsvis borde ju jordens magnetfält vara en referens någonstans i systemet?? Om nu den magnetiska nordpolen flyttar sig ordentligt mycket, eller byter plats, så lär det väl bli en hel del problem, även öst och väst byter ju plats (eller?). Alla kartor och sjökort får ritas om, Elektroniska navigationshjälpmedel kanske kan programmeras om eller hamnar i elektronikåtervinningen. Sedan alla flyttfåglar? jag såg något naturprogram på Kunskapskanalen, där i alla fall brevduvorna tydligen hade litet järnoxid i hjärnan som på något vis hjälpte till att hålla brevduvan på rätt kurs. Kommer dom att flyga fel? Angående brevduvor... Post Nord, måste dom då byta namn? och alla orter med väderstreck i namnet, "Södra Ishavet" Hockeylaget "Östra Frölunda" bara det att det finns redan en ort med det namnet, som då blir Västra... Västerås, Österås, Söderköping blir Norrköping och vice versa, en himla massa förvirring som om det inte räckte med Lid- och Linköpingarna😒.
  10. 1 poäng
    Fritidsbåtar har en tendens att bli tyngre ju längre på säsongen man kommer. För varje planerad resa pkockar man med sig diverse bra att ha grejer hemifrån eller från någon sådan där "gubbutik" Alltså från Claes, Kjell, Jula, B- tema eller nån riktig båttillbehörsbutik.
  11. 1 poäng
    Borde inte båten flyta lika högt oavsett hur djupt det är under?
  12. 1 poäng
    https://www.ngdc.noaa.gov/geomag/WMM/uses.shtml
  13. 1 poäng
    Det står i instruktionen LonelyBird postade att bränslet är ethyl alcohol, dvs. etanol som i T-rör, Origonol och liknande. Kolla att du fyllt brännare. Verkar konstigt om den skulle slockna bara sådär om det finns tillräckligt med sprit. Six ounces (us fluid ounces gissar jag) ska man tydligen fylla på = 2 dl. Lycka till!
  14. 1 poäng
    Spritbrännaren verkar vara en mer avancerad variant av de brännare som sitter i enklare friluftskök. (Jag har använt friluftskök rätt mycket men aldrig sett ditt kök - bara tittat i bruksanvisningen.) Efter tändning så brinner det rätt fjuttigt men den lilla fjuttlågan värmer upp behållaren så spriten förångas o spruttar ut ur brännarhålen o då blir det mer effekt i brännaren. Problemen med friluftsköksbrännare med dålig effekt är oftast att brännarhålen blivit igensatta. Det problemet brukar gå att fixa genom att rensa hålen med en lagom grov nål (kraftig säkerhetsnål eller stoppnål) som stoppas in i varje hål o roteras runt så hålet rensas. Ibland behöver brännarkanten även putsas av med stålull för att få bort föroreningar. Sen finns det en packning på påfyllningslocket som måste vara tät. Om påfyllningen är otät så byggs det inte upp något tryck i brännaren o då blir det inga expanderade gaser ur hålen i brännaren.
  15. 1 poäng
    OK, jag missförstod din invändning Den undantagsregel som du citerar här ovanför (NOTE If an RCD... osv) finns inte kvar i 2012 års version av ISO 13297. Undantaget från kravet att ansluta AC-jord till DC minus genom att använda en JFB fanns i en tidigare version (från 1998 tror jag). Med en isolationstransformator blir det naturligtvis ingen kontakt mellan landjord och båtjord, men en installerad JFB (som numera är obligatorisk) ger alltså numera ingen frihet från kravet på sammankoppling (bortsett från om DC-systemet är ojordat, som nämnts tidigare).
  16. 1 poäng
    Nja, hela min sittbrunn var lackad, gammal fin teak. Det håller några år sen släpper det här och där. Bara att skrapa upp och lägga 7 lager igen. Så håller det på, nya ställen varje år tills det är dags att skrapa ner allt och börja om från början. Ett bord som man kan renovera under vintern går kanske bra men det blir en del jobb, i synnerhet om man jämför att olja. Modern teak innehåller lika mycket olja men den är porösare så man förlorar fettet snabbare. Men all teak föloror sitt fett med tiden och det måste alltid få nytt fett. Såpa innehåller fett precis som oljan men de flesta kemikalier förstör fettet vilket gör att teaken med tiden blir torr och spröd.
  17. 1 poäng
    Har ett liknande bord som jag har fernissat. Länk till tråden här http://www.maringuiden.se/forum/topic/53463-lacka-nåtat-teakbord/ Säkert inte det enklaste sättet men jag tycker det blev överlägset finast.
  18. 1 poäng
    Som RikarE skriver. Pulpiten kan ha fått en så kraftig smäll att skadorna fortsatt ner i däckets distansmaterial. Distansmaterialet kan ha delaminerat eller blivit fuktskadat. Vid återmontering av en glapp pulpit kan det ha tagits i så kraftigt att pulpitbenet tryckts ner genom gelcoaten då distansmaterialet inte klarat trycket. Hur stor bricka finns det under muttern som pulpitbenet är fastdraget med? En för klen bricka kan orsaka att pulpiten glappar o trycker sönder gelcoaten. Det kan finnas många orsaker till att det spruckit runt pulpitbenet. Du bör nog lossa pulpiten o kolla både under däck o nere i bulthålet om det verkar skadat någonstans. Ett klassiskt sätt att förstärka runt hål i däck om hålet går genom distansmaterial är att kratsa ur distansmaterialet med en insexnyckel i borrmaskinen, "plugga" skruvhålet undertill och fylla det urkratsade hålet med epoxy. Därefter borra ett nytt hål genom epoxypluggen och skruva tillbaka pulpitbenet. Självklart passar du samtidigt på att fixa gelcoatskadan innan återmonteringen.
  19. 1 poäng
    Jag har också börjat fundera på tyg till dynorna, och är inne på alcantara. Från tyg.se var det ju grymt dyrt, jag har hittat från en annan leverantör till en bråkdel av priset. Sen vet jag ju ingenting om kvalité ännu så klart, billigare är inte alltid bättre. Kolla här: http://www.jofotex.se/alcantara
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...