Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2019-10-17 på alla områden

  1. 1 poäng
    Jag har kört med hårvax i många år! Funkar bra på ostkusten. Tipset kommer egentligen från Practical Boat Owner där någon använde lanolin (dvs den sorts fett som får har i ullen) för att slippa påväxt. Och i England växer det som bekant tappert. Lanolin är ett väldigt hårt fett och snudd på omöjligt att tvätta ur. Känns igen på att det luktar rätt illa, typ som ett...får. Då var det inte helt enkelt att hitta lanolin i vettiga förpackningar, kan vara annorlunda nu, men så upptäckte jag att ett billigt hårvax som heter Dax Wave & Groom luktade tämligen illa och mycket riktigt - det innehåller mest lanolin (och nån slags parfym för att dölja fårdoften, funkar inte!). Finns säkert annan liknande gegga. I alla fall så testade jag att smörja in propellern generöst och när båten kom upp på land så var den fortfarande rejält kladdig. Och tulpanfri. Har kört med det i minst femton år nu, även på medelhavet. En burk Dax kostar under 50 spänn och räcker flera år.
  2. 1 poäng
    Tror du är rätt ute. När man skär bort den gamla limningen är skalpel det bästa hjälpmedlet och stämjärn för att skrapa bort med. Ett annat bra hjälpmedel är såpvatten, underlättar både när man skär och skrapar. Som tätning rekommenderas DOWSIL 795 som är en silikon men MSP tex TEC-7 borde fungera. Dessa material har både bättre åldringsegenskaper och UV-beständighet än polyuretan. Akryl är enkelt att fräsa i, se bara till att fräsen är vass. I videon använder han en fräs med hjulet upptill, jag fördrar en sk avjämningsfräs där stödhjulet är nedtill. Ett rökfärgat glas värms upp mer än ett klart men är ganska trevligt. Utom mulna dagar då det blir lite dystert. I en båt var nedgångsluckan av akryl men gav något slags rosa ljus som gjorde att man kände sig sjuk. Troligen är en solskyddsfilm bättre, den reflekterar bort värme och kan bytas vid behov. Det kan bubbla sig pga gaser från akrylen men det finns speciell ilm som ska klara detta. Alternativet är en solskyddsskiva som monteras på insidan, funkar för mig som inte har handtag i själva rutan. Gardin är inte dumt det heller.
  3. 1 poäng
    Volvo har en koppling som gör att summern bara låter då ett fel uppstår när motorn är igång. Se bifogad skiss. Du kan prova att ditt system fungerar genom att koppla någon av de gula kopplingspunkterna till minus när motorn är igång. Detta simulerar fel.
  4. 1 poäng
    Bidrar med fem minuters film från Kryssarklubbens 12-timmar ensam 2019 i väldigt lugnt väder, filmat på fri hand med en pytteliten SONY HDR AS200V:
  5. 1 poäng
    Ja, kabeln är ju inte en meter lång. Kanske 30 cm. Inom den radien, lär du hittaen mutter eller skruv som lossnat. Men välj du vilken skruv som helst, som är fastskruvad i motorns metallgods. Här har du bra jordpunkter, 8m du inte hittar ursprungliga. .
  6. 0 poäng
    Hej, Har en Mercury 25hk, 2taktare från 83. (styrpulpet) Gjort lite service så som bytt tändstift, olja, rensat tanken mm. Nu stängs inte motorn av när jag vrider knappen till OFF. Var ligger felet? Ser även att jordkabel hänger fritt, ska den göra det? Eller ska den jordas någonstans? Tacksam för svar!
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...