Jump to content
Monday 10 August 2020

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 10/13/2019 in all areas

 1. 2 points
  I min ungdom hade jag en kompis som såg hur en civil polisbil (liten stad, alla visste vilken bil som var den civila polisbilen) körde förbi honom på motorvägen i tydlig överhastighet. Eftersom polisbilen vid tillfället inte varken tutade eller blinkade ansåg min kompis att det också för honom borde vara ok att köra överhastighet eftersom polisen också gjorde det. Han tryckte ner gaspedalen på sin Ford Taunus och följde efter. Kompisen lärde sig något under de påföljande månader han cyklade och åkte buss; bara för att någon annan beter sig tokigt är det inte nödvändigtvis ok för alla andra att göra det. På den tiden kallade vi det för klantighet. Numera heter det whataboutism. Jag kan i princip rättfärdiga vilken som helst av mina tillkortakommanden och dumheter med att det minsann finns en annan som gör likadant eller ännu värre....
 2. 1 point
  Vi provade en duk under en av våra båtar för några år sedan och vi upptäckte att duken skavde gelcoaten i konturer som exempelvis köl och steglister. Det såg ut som om någon hade slipat skrovet med fint sandpapper. Jag tror att det var smutsen som med tiden hamnat ovanpå duken som var boven i dramat. Jag hittade något år senare en representant på båtmässan och berättade för honom om vår upptäckt men de hade aaaaaaldrig hört talas om något sådant. Produkten kanske är förändrad/förbättrad sedan dess men för oss räckte det med den sommarens "skavsår".
 3. 1 point
  Det finns risk att frågor o svar blir svåra att följa med många frågor - o dito svar - i samma inlägg... Jag försöker strukturera dina frågor genom att ha numrerat frågorna i ditt inlägg ovan. Svar 1: Följ slangarna. Om de är anslutna till motorns kylvattensystem så finns det glykolblandng i dem o du behöver inte oroa dig (det ser ut som avstängningskranar för att kunna skruva loss varmvattenberedaren utan att tömma motorns kylvattensystem men det är svårt att vara 100% säker utan att se vart slangarna tar vägen). Om de går till dricksvatten/varmvattenkranarna så är det vatten utan frysskydd som måste tas omhand genom att dricksvatten/varmvatten tömts ur ordentligt. Återkommer till rådet om vattendammsugare för att suga ur vattenrester genom befintliga kranar. Svar2: Vattenburna värmesystem innehåller glykolblandning. Du behöver inte göra några åtgärder åt detta. Svar 3: Oklart vart slangarna i ormboet tar vägen men gissar på bottenutsläpp för svartvatten mitt i bild, anslutningar till toa o hålltank i högerkant samt en spolvattenanslutning till toa via den lilla kranen som skymtar ovanför ormboet. (Är det handtaget till membranpumpen som ligger bredvid den lilla kranen?? Trodde först att även det var en genomföring...) Generellt så behövs antifrysåtgärder i ormboet o främst i kranarna. slangarna expanderar så de kommer att klara sig. Det står ju vatten i slangarna - o kranarna - så åtgärd behövs. Svårt att få lagom mängd frostskydd eftersom du måste pumpa igenom vätska som kommer att sörpla sig fram i ormboet. Ett sätt kan vara att slå koncentrerad glykol i tank/toa o pumpa igenom. Glykolen blandar sig med kvarvarande vatten o du får ett frysskydd. Rekommendationen 50/50 för glykol/vattenblanding i en motor är för att motorn ska kunna användas även vid minus 40 grader. vid lägre glykolinblanding så fryser det till issörja som hindrar en motor att fungera väl. Men lägre procentuell glykolinblandning skapar en sörja (vid många minusgrader) som tappat sin sprängverkan. För att kolla vilket frostskydd du åstadkommit så samla upp ett vattenprov i en plastflaska o lägg i frysen. Då kan du se om du lyckats tillräckligt väl för att slippa bottenfrysning o sprängverkan. Svar 4: Kulventiler kan vara lite luriga. Det står vatten bredvid kulan inne i ventilen/kranen som kan spräcka godset i kranen. Du måste därför vrida kranen framotillbaka några gånger så detta vatten dräneras ut ur kranen. En kran som står stängd o inte töms får en ispropp på tvären som spräcker ventilhuset även om det inte står något vatten i de anslutna slangarna. (För ett antal år sedan hade någon båttidning ett test på detta där vattenfyllda kranar lades i en frysbox men den artikeln är nog svår att hitta.) Redigerat: Ooops, några andra hade hunnit svara medan jag skrev. Men våra svar är som du ser rätt samstämmiga....
 4. 1 point
  Varför tror du det..? Förr eller senare kommer råoljepriset vara så högt att det på riktigt bara blir ”de rika” som kan använda flytande bränslen, och inte ”vanligt folk” - är det inte smartare att se till att redan nu stimulera att få fram alternativ? Sedan är för sent.
 5. 1 point
  För att det där ska fungera så måste det till en helt annan politik en den vi har i västvärlden och då bla Sverige. Att man försöker hitta nya skattebaser bla på miljön och tror att det löser problemet., dömt att misslyckas. Det ända som händer är att vanligt folk blir fattigare och fattigare.
 6. 1 point
  Dags för beröm från TS! (Vad ni nu tycker det är värt.) Kul att tråden kommit tillbaks till en bra diskussion som tidigare utan påhopp och skyttegravskrig.
 7. 1 point
  Att skjuta axeln fram och tillbaka påverkar inte talgflätan.
 8. 1 point
  Okej då är jag med, tack Peter. Danskt griskött kommer inte innanför dörren, och som sagt nära till bonden 😋
 9. 1 point
  Det är - åter igen - ingen här som säger att vi skall sluta äta kött. Det handlar om att minska köttkonsumtionen, och rikta in sig på ekologiskt och närproducerat kött av typen bönderna där du bor föder upp, och inte köpa billigt ”naturkött” från Sydamerika, eller griskött från danska djurfabriker.
 10. 1 point
 11. 1 point
  Fast vem pratar om att förstöra ett lands ekonomi..? Tänk t ex hur bra det är för Sverige att köpa svenskproducerad mat så som alla som vill förbättra miljön vill? Eller om vi kan framställa drivmedel från skogsråvara i stället för peteoleum-olja? Eller plast från cellulosa? Eller reparera sakerna i landet i stället för att köpa nytt från låglöneland i Asien..? Eller framställa energi från vår vindkraft, vattenkraft eller andra förnyelsebara energislag i stället för att importera energi från utländsk kolkraft..?
 12. 1 point
  Ca. 120 cm 38 mm slang/rör blir 1.35 liter så jo det blir nog en del vatten men tanken rymmer 150 liter så det skall nog funka.
 13. 1 point
  Trist, men ibland är släkten värst... För en som inte är bror med din bror kanske det funkar bättre, så använd lägenheten att byta med. Kanske jag föreslagit det tidigare.
 14. 1 point
  Tråkigt men troligen vettigt. Du får väl bo i båten, det blir billigt!
 15. 1 point
  Inte lätt att räkna ut det när man bara i allmänhet försöker minska på sin konsumtion. Det enda jag har helt på klart via bilens besiktningsdata är mina årliga körkilometrar med bilen. Det var också lite av min poäng, vi behöver inte sitta med kalkylatorn och fila på decimalerna, en minskning är en minskning och en minskning är av godo för klimatet och miljön. Tråkigare för marknaden men den klarar sig nog ändå...
 16. 1 point
  Utmärkta tips från Peter K. Det man ofta missar i debatten är att det går att MINSKA, man behöver inte SLUTA. När ytterligheterna debatterar blir det ju lätt polariserat. Många har insett att lösningen på det mesta inte innebär att man går till ytterligheter utan att det mesta går att förändra med måttliga åtgärder om många gör det. Det är ingen poäng i att några få helt överger bilen eller båten. Den stora miljövinsten finns i att alla tänker efter lite och gör smartare val. Själv har jag t.ex.. minskat min bränsleförbrukning med 30 %. Jag behövde inte köpa en ny miljöbil för det, jag bara planerar och undviker impulskörning. Tidigare var det lätt hänt att man hoppade i bilen och åkte in till stan för att handla skruv när det tog slut under kvällens projekt. Numera lägger jag det på minneslistan och åker via skruvaffären på hemvägen från jobbet. Stannar till för att handla mat på samma gång. Samma sak med rött kött, Det gick enkelt att minska på det också. I stället blir det några vegetariska måltider per vecka. Samma sak där alltså, det gick att MINSKA utan att SLUTA. (dessutom mår jag av någon anledning bättre efter det draget...)
 17. 1 point
  Apropå ”halmgubbe” då, eller..? 🤔 Som alternativ till ovan Fundera om varje bilresa är nödvändig, eller om vissa kan ersättas med en promenad eller cykeltur, eller åka kollektivt - eller bara helt enkelt uträtta ärendet när man ändå är ute och åker..? Eller, reparera tekniska prylar, kläder och liknande i stället för att kasta och köpa nytt? Eller inte köpa engångsartiklar i plast? Eller, handla mat efter säsong? Eller, äta mer grönsaker..? Eller, inte åka utomlands varje år..? Egentligen inga stora grejer, men om många gör det har det sammantaget stor effekt.
 18. 1 point
  Jo, det stämmer. Det som är speciellt i det här fallet är att den även på högsta tjänstemannanivå (se mina tidigare inlägg för faktastöd) uttrycks att förändring av det ekonomiska systemet är en målsättning som står över klimatfrågan. Man vill använda klimathotet och folks rädsla för framtiden för att genomföra en politisk förändring. Jag skulle vilja avsluta med ett förslag. Det enklaste sättet för oss i Sverige att göra den omställning som klimathotet kräver är att var och en omedelbart går ned till halv arbetstid och sedan konsumerar utifrån den lägre inkomsten. Arbeta mindre, spendera mer tid med barnen, i trädgården eller på sjön. Bli friskare, må bättre och rädda klimatet på samma gång?
 19. 1 point
  Det är för mig lite underligt att de som vill avsluta diskussionen enbart "kommer från den ena sidan". För de som inte kände till Romklubben och även andra föreslår jag ännu en gång: läs Jacob Nordangårds bok eller titta på intervjun på Swebbtv.
 20. 1 point
  Halmgubbar vet du vad det är. Du har fått det förklarat för dig och fått länken flera gånger. Det är något du gör i bokstavligen vart enda inlägg vilket är rätt tröttsamt. Är det en försvarsmekanism för att inte behöva handskas med faktum att det finns lite tveksamheter och osanningar i den påstått tvärsäkra konsensus? Jag tror mig inte "se" något med Romklubben. Jag konstaterar att den finns, att den i högsta grad är relevant till dagens situation och frågan om verklighetsförankringen av den påstådda klimatkris som Greta Thunberg blivit frontfigur för. Jag har även nämnt andra politiker och tjänstemän högt upp i "klimatpolitiken" som talar för att genomföra någon slags tveksamt demokratisk samhällsrevolution och att det finns ett synligare stöd för, eller önskan om, att något sådant genomförs. Det är bara ett faktum att det är så och det borde vara intressant eller åtminstone relevant i sammanhanget att bekräfta att så är fallet. Det behöver inte kopplas samman med någon ståndpunkt i ämnet. @Mackey Jag försöker vara snäll och saklig men det vore roligt att få ett logiskt motargument någon gång.
 21. 1 point
  Jag har inte sagt att det finns en konspiration eller att jag tror det. Det är du som gör. Jag har inte talat om en världsregering, det är du som gör. Jag har inte sagt att Greta är delaktig i en konspiration, det är du som gör. Jag har sagt att det finns mer fakta bakom konspirationsteorierna än vad man kan tro. Jag har inte sagt att det jag delat bevisar något om en konspiration, det är du som gör. Jag har belagt mina påståenden med fakta. Du tillskriver mig saker jag inte sagt och sedan raljerar du kring det. Halmgubbar. Du kände uppenbarligen inte till romklubben men ändå raljerar du om det. Ja, du är dåligt påläst och även när jag ger dig länken till deras hemsida så läser du inte vad som står utan hittar på och raljerar. Jag tror faktiskt inte du gjort ett enda påstående i hela tråden som haft med själva ämnet att göra eller ställt en enda fråga för att du vill ha ett svar? Har du det?
 22. 1 point
 23. 1 point
  Med perfekt passform i hålet så borde man kunna spänna fast hållare enligt din bild underifrån Några fästpunkter under i ankarhållaren och ett par fyrkantprofiler som dras emot undersida badbrygga Hålet håller den på plats i längs och sidled då formen är elliptisk och fyrkantprofilerna håller den på plats för krafter uppåt vilka inte blir särskilt stora Nedåt så så finns där väl en kant i hålet som tar hand om de krafterna Hoppas du förstår hur jag menar
 24. 1 point
  Glömde en sak: Lossa luftskruven på VVB:ns blandningsventil också när dricksvattensystemet töms. Glömde den ett år med skadad blandningsventil som följd. Skruven behöver inte tas bort, men skruva loss den så det kan komma in luft och dränera ut vattnet ur ventilen. Hittar inte exakt den modellen du har, men så här kan den se ut:
 25. 1 point
  Ja, du är på rätt spår. Vill du utveckla det lite?
 26. 1 point
 27. 1 point
  Du fortsätter med halmgubbar. Ingen har sagt något om detta. Du vet inte om de får 2+2 till 5 för du vet inte ens vad du kritiserar. För att säga "jag tror inte på något samband mellan de här två sakerna" så bör man ju veta vilka två saker det gäller. Det kan man läsa sig till. Du hittar på helt ur eget huvud.
 28. 1 point
  Absolut - vika barn har egentligen ingen "riktig" barndom? Knappast lilla bortskömda Greta. Perspektiv, man skall ha perspektiv på saker och ting.. Problematiken med klimatdebatten är att dom forskare som inte håller med alarmisterna/ gängse media tystas. Elsa Vidding, Lars Bern för att nämna några som har åsikter som bygger på fakta, men eftersom dom inte går i linje med alarmisterna så systas dom i vanlig media. Läst om forskare som följer gängse norm - för att dom då får ha kvar sina jobb.. Bara det att de forskare som har andra åsikter inte ens tillåts ventilera sina tankar tyder ju på att klimatkrisen inte tål att synas. Det finns ju många som säger att klimatkrisen och Gretas korståg framhålls som det viktigaste för att vi skall flytta focus från vad som händer i lilla Sverige.. Ett land som varit lugnt och tryggt, men som nu leder alla olika brottsstatistiker, våldtäkter, sprängningar, skottlossningar, mord, kriminallitet, knarkhandel osv. Om det är så det låter jag folk fundera på själva. Var 10:e år är det något nytt - allt för att hetsa allmänheten och skaka ur folk en massa pengar, samtidigt som man vill driva utvecklingen åt något specifikt håll - som "man" tjänar pengar på. Det har varit ozonlagret, när jag gick i skolan var vi på väg mot en ny istid i Norden, sen var det något annat.. Nu är det koldioxiden - som dessutom är "syre" för växter.. Norra halvklotet har aldrig varit så grönt som det är idag, det växer så det knakar. Att Greta skulle göra det hon gör själv är löjeväckande - det krävs enorma summor pengar för att finansiera hennes "livsstil" eller vad man nu vill kalla det. Hon är sponsrad, dom som sponsrar har incitament att tjäna pengar på hennes korståg. Vi har absolut en klimatförändring, det har alltid varit en klimatförändring, det har varit båede varmare och kallare på jorden, Grönland har ju varit en av dom grönaste öarna, Sahara har inte alltid varit en öken, det har växt druvor i Sverige, druvor som idag bara växer i centrala europa. Klimatet har alltid förändrats. Men att det skulle vara en kris - det håller inte jag med om iaf. Al gore sa ju 2008 att polarisanra skulle vara smälta 5 år senare - mig veteligen var han upphöjd till skyarna då, men hade fel, som så många andra alarmister ofta har.
 29. 0 points
  Det tror jag också att jag kommer få; eller i alla fall höra en teori om att jag villigt kommer acceptera inskränkning i mina demokratiska rättigheter och sakta lämna över makten till någon sorts ”elit”. Personligen är jag tveksam till att jag kommer göra det, men... jag är ju dåligt påläst, så vad vet jag om vad jag gör, vill och tycker..?
 30. 0 points
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Konspirationsteori "Gemensamt för konspirationsteorier är att berättelsen omfattar en grupp mäktiga eller inflytelserika individer eller institutioner. Dessa personer antas ofta ha stora resurser till sitt förfogande och samarbetar i hemlighet för att uppnå ekonomisk eller politisk makt eller andra fördelar. Den stora massan anses vara ovetande om detta. Typiskt är dock att det finns ett antal personer, konspirationsteoretiker, som genomskådat ränksmideriet. De ser det som sin uppgift att avslöja sanningen för den ovetande allmänheten, och upplever sig ständigt vara under hotet att bli nedtystade på grund av sin kunskap."
 31. 0 points
  Fast om man läser 2+2 och får det till 5, då är man faktiskt inte speciellt upplyst i min värld. Sorry. Nu hittade jag inte på saker - jag räknade upp andra klassiska konspirationsteorier och använde dem som exempel på hur personer som tror på dessa ser sig som precis lika upplysta som de som tror att forskare gaddar ihop sig och hittar på klimatförändringar för att behålla sina anslag, och som tror att det finns hemliga världsregeringar som underblåser detta. I dina ögon kanske de teorierna (Elvis, utomjordingar, Sasquatch etc) är larviga och de som tror på dem är byfånar, medan din teori är jätteverklig och du är superupplyst och vi andra är oupplysta och dåligt pålästa. Jag värderar dem lika högt på sannolikhets-skalan.
 32. 0 points
  De kanske ser sig själva som mer upplysta, men det betyder ju inte att de är det. Elvis lever, utomjordingar styr, månlandningen är fejk, CIA låg bakom WTC-attentatet osv, osv, osv säger dessa som ser sig mer upplysta. Låt mig säga så här - den där ”världsregeringen”... hur många tusen personer är inblandade i och ikring den (administration, direkta deltagare i möten mm mm mm), och hur kommer sig att alla de klarar att hålla käften om den..? Alla forskare över hela världen som ”hittar på” miljökatastrofer; hur ofta och var träffas de och jämför anteckningar? Tur att det finns random upplysta snubbar på internet som kan avslöja allt detta fuffens som pågår! 🙄
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00







×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy