Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2019-10-12 på alla områden

  1. 2 poäng
    Jag är lite nördig med mina batterier så mitt råd här lever jag inte efter själv 🙄. Om du märker att dina batterier klarar dina behov, dvs förser dig med ström i den utsträckning du behöver utan att slockna, så låt dem leva ett tag till. Den bästa ekonomin är att byta så sent som möjligt.
  2. 1 poäng
    Därför att det du skriver oftast är så svepande och skiljt från sakfrågan att det inte går att bemöta utan att helt byta ämne. Tycker du att du bemöter det jag skriver? Ett exempel: Jag skriver att 500 forskare har skickat ett brev till FN och ber om en ärlig debatt. I ditt svar så vrider du över det till en irrellevant fråga om Stockholmsinitiativet. Hur skall jag bemöta det? Det är kanske det som är problemet? Den enda röda tråd jag har är att framhålla vad som är sanna fakta eller logiska argument. Det behöver inte ha med varandra att göra eller stödja min ståndpunkt. Det raljerades (och skapades omröstning om) vem som "står bakom" Gretas kampanj med ett uppenbart syfte att förlöjliga de som tror att det är någon mer än Greta själv. Jag lyfte då fram det faktum att det finns sådana kopplingar och att det inte är så orimligt att tro att det skulle kunna vara någon annan bakom. Bara det, ingenting annat. Just nu har du tusentals ungdomar som blockerar gator och torg i olika städer och kräver en omedelbar omställning men lite oklart till vad. Samtidigt är det pariastämpel på att offentligt uttrycka något annat än fullt stöd för allt som innehåller ordet klimat. Du sitter och säger emot alla som försöker framföra en annan vinkel på ett forum. Om man (hypotetiskt) skulle genomföra en medveten påverkanskampanj som vill runda demokratin och införa någon form av överstatlighet, ex. det Romklubben säger eller att riva upp kapitalismen, så är det nog just så här det går till. Om det vore så så är du en av de som tvingar fram det. Därav att om du vill veta vem som genomför det så se dig i spegeln.
  3. 1 poäng
    Och just det är problemet!!! Genom att strunta i VEM som för fram ett budskap, och därmed vad för dolda (eller ibland inte så dolda) syften de har, så hamnar man lätt i en situation där man tar till sig dåligt underbyggda spekulationer, passande missuppfattningar, förklädd propaganda och ren desinformation. Om en viss text uppvisar tydliga tecken på att komma från en antisemitisk gruppering, och texten även innehåller antisemitiska kodord/referenser, varför inte exponera det? Instämmer man i åsikterna behöver man nog erkänna för sig själv var man står, och vilka som är ens "allierade", och sen fundera på om det är den sidan man vill vara på. Jag vill att folk ska göra upplysta val. Om de, trots att de gjorts medvetna om den åsiktsmässiga tillhörigheten, fortsätter att hålla med om och sprida budskapet, då har man också aktivt valt att tillhöra den gruppen. Och då får man räkna med mothugg från oss som vill motverka rasism, förföljelse, hat, hets och diskriminering.
  4. 1 poäng
    Jag har inte sagt att det finns en konspiration eller att jag tror det. Det är du som gör. Jag har inte talat om en världsregering, det är du som gör. Jag har inte sagt att Greta är delaktig i en konspiration, det är du som gör. Jag har sagt att det finns mer fakta bakom konspirationsteorierna än vad man kan tro. Jag har inte sagt att det jag delat bevisar något om en konspiration, det är du som gör. Jag har belagt mina påståenden med fakta. Du tillskriver mig saker jag inte sagt och sedan raljerar du kring det. Halmgubbar. Du kände uppenbarligen inte till romklubben men ändå raljerar du om det. Ja, du är dåligt påläst och även när jag ger dig länken till deras hemsida så läser du inte vad som står utan hittar på och raljerar. Jag tror faktiskt inte du gjort ett enda påstående i hela tråden som haft med själva ämnet att göra eller ställt en enda fråga för att du vill ha ett svar? Har du det?
  5. 1 poäng
    Det är just då (som bhemac säger), som Sterling ProAltC gör den stora skillnaden. Jag skulle nog sortera bort den elektrikern...
  6. 1 poäng
    Lämnade hemmahamnen i morse, nu i en större vindskyddad före detta fiskebåtshamn, i lä. Det blåser litet småkyligt från syd. 12° i vattnet, men det hindrade inte någon från att bada. Trots bra laddning från solcellspanelerna är landström kopplad, sköt att kunna starta en värmefläkt i natt om det behövs.
  7. 1 poäng
    Idag var det sol och ok värme 14 grader enligt biltermometern. Lite väl mycket vind för avslappnad segling, 9-12 enligt mätaren på hamnkontoret tak. Blev några snabba kryss/läns rundor i och runt hamnen. Ser fram emot en sista fin helg nästa vecka sen väntar vinteruppehållet ...
  8. 1 poäng
    Mörkedalsklubben utanför Nyköping idag.
  9. 1 poäng
    Inte alls, i dessa sammanhang ska filmen sitta på utsidan. Då reflekterar den också bort mest värme. Till skillnad mot rökfärgat glas som snarare drar till sig värme. Jag känner en kille som gjort detta och det blev väldigt bra. Ja, tex reptålig och UV stabil har jag köpt. Men akryl (Plexiglas) är fortfarande bättre på båda punkterna. Jämfört med akryl är polykarbonat dubbelt så dyrt. Till dörrarna i min nedgång har jag valt polykarbonat mest därför att de ska delvis skruvas och akryl är känsligt att borra i nära kanten. I min förra båt var rutorna av härdglas och satt i gummilister. Inte så tjusigt kanske men förbaskat bra, efter nästan 50 år så ser de fortfarande nya ut. Härdat glas är inte dyrt, man kan köpa hos glasgiganten.se I en annan båt hade jag luckor med härdglas men de var tunga. Det gör väldigt ont att tappa en sådan lucka på fingrarna så det vill inte jag ha någon mer gång. Både akryl och polykarbonat har jag köpt från stocksundet och plastglas.se, tror de senare blev billigare när det gällde tillskurna bitar.
  10. 1 poäng
    Under flera år har jag kört all last via lastutgången. Regulatorn klarar 20A, det räcker för normala förbrukare men invertern som används till micron är för stor så till den har jag ett relå som matas från lastutgången. Fördelen är att all last kopplas bort innan batterierna laddats ur så mycket att de kan skadas. Tex när NÅGON glömt släcka på dass.... På min regulator kan man ställa vid vilken spänning den ska slå ifrån. På vintern har jag ställt spänningen frånslaget ganska högt för att skydda batterierna. Sommartid kör jag kylen för jämnan och då är det bra om den stängs av vid strömbrist. Sen kopplar även regulatorn ifrån om spänningen blir för hög, inget som normalt oroar mig men det hände en kille pga generatorstrul. Han märkte att allt slogs av och kunde koppla bort generatorn innan batterierna tog skada. Om man tillhör de som vill stänga av all el när man lämnar båten så brukar man kunna göra det med en knapp på regulatorn eller som med min EPsolar, en knapp på instrumentet. Det här fungerat perfekt i flera år och utan något som helst krångel. Lastutgången är något man får på köpet och det är väldigt dumt att inte använda den. Nu har jag ersatt den med en Victron Battery Protect eftersom det passar bättre ihop med mina LiFePO4 batterier. Lastutgången kan oftast användas för att styra lampor som lyser X timmar efter att solen försvunnit. Så har jag på solregulatorn för startbatteriet (egen 10W solpanel). En lampa på 1 W lyser typ 3 timmar efter att solen gått ner. Både praktiskt och trevligt.
  11. 1 poäng
    Både SPOT och InReach är utmärkta när man vill berätta var man är och hur man mår. InReach är lite mer utvecklad och, ksn både sända och ta emot. Men, SPOT är billig, runt $150. -- Utan internet (=hemskt) brukar jag lyssna på poddar och ljudböcker samt läsböcker på paddan (väldigt praktiskt)
  12. 1 poäng
    Beroende på vad som finns på båten du åker med så finns det två möjligheter. Sattelitkommunikation - dyrt, men fungerar, hastigheten är idag bättre - flera som tankar upp 15 minuters filmer varje dag på sina överfarter. Det går, men kostar. Till detta behöver man en telefon eller ett modem. 10-17,000 för handhållna, vettiga manicker. Dessa går att Hyra om man vill, använd en sökmotor för att hitta. Därutöver behöver du ett abb. Kontantkort/kvartals abb finns. Alternativt är om det finns en kortvågsradio med modem ombord då kan du skicka kortare mail, tveksam att man kan ladda ner poddar. Ser man på erfarna seglare som Gurra Krantz så avråder han folk att ha telefoner och ligga och lyssna med hörlurar - ifall något händer så hör man inte. Ladda ner det du vill ha i poddväg innan. Vill du ha kontroll över din kommunikation hyr en sat telefon. Jag sitter och sammanställer det som behövs för en säker överfart - då är jag lite bekväm och vill bandannat ha sat komm. Det blir ganska mycket pengar som skall ut om man vill ha mycket bekvämligheter ombord.. FÖr övrigt ser jag överfarterna - även semestrarna hemma som ett bra sätt att slippa ifrån mobilen och alla förbannade pling, sms, mail och samtal. - Det kanske är värt mer för din hälsa att lägga telefonen längs ner i din sjösäck.. KUL att du skall över!!
  13. 1 poäng
    Allra bäst är det att helhjärtat delta i verkligheten och njuta av några internetfria veckor.
  14. 1 poäng
    Flashback borde väl vara det värsta exemplet på att "olämpliga" ämnen tas upp och borde vara fullt av hot och hat. Visst finns det skribenter där som både av IQ- , hyfs- och språkskäl borde fråntas tangentbordet men mycket är väl formulerat på en oväntat kvalificerad nivå. Så jag tror inte MG behöver oroa sig.
  15. 1 poäng
    Nu finns det nytt material på youtubekanalen (https://youtu.be/KtTEaY7EjV4). Denna gång plockar vi ur den gamla vattentanken i förpiken. Häng på och se arbetet och glöm inte att prenumerera, gilla och dela videorna på kanalen så att kanalen kan växa och nå ut till många fler, det är bara med ert engagemang som det är möjligt. Följs oss även på: https://www.instagram.com/mcrill2019/ https://twitter.com/BoatMcrill https://boatmcgrill.blogg.se/
  16. 1 poäng
    Även jag har köpt vatten på båtmacken. När jag hällde över från dunken via en tratt med enkel plastsil så låg det skräp och vatten i silen. Jag var osäker på om det kunde varit vatten i min dunk, även om det var rätt osannolikt, den hade bara använts för diesel. Jag påpekade problemet för mackpersonalen när jag var och fyllde dunken på nytt. De hävdade med bestämdhet att deras tankar var rena. Efter att ha fått samma resultat även med dunk nr två så bestämde jag mig för att bojkotta den macken för all framtid. Mitt nuvarande första steg i skyddet mot vatten i tanken är en tratt med vattenfrånskiljande filter som jag använder när jag tankar. Oberoende av mackpersonalens försäkringar om att de inte har vatten i sina tankar. http://www.hjertmans.se/produkter/motor-tillbehor/tankar/trattar/tratt-smart-tech-large När jag köpt och kom hem med tratten så provade jag att hälla vatten i tratten. Jag kunde fylla ända upp till kanten utan att det rann en droppe genom filtret. Köp största modellen, dieseln rinner fruktansvärt långsamt genom den mindre....
  17. 0 poäng
    Det tror jag också att jag kommer få; eller i alla fall höra en teori om att jag villigt kommer acceptera inskränkning i mina demokratiska rättigheter och sakta lämna över makten till någon sorts ”elit”. Personligen är jag tveksam till att jag kommer göra det, men... jag är ju dåligt påläst, så vad vet jag om vad jag gör, vill och tycker..?
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...