Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2019-09-29 på alla områden

  1. 3 poäng
    Magnetisk kompass och papperssjökort finns alltid ombord på vår segelbåt. Att kunna navigera utan ström är ju en säkerhetsfråga. Så om det blir nyköp så får man väl köpa sig en kompass.
  2. 2 poäng
  3. 2 poäng
    Samma dag som Greta Thunberg höll sitt tal i FN fick António Guterres ett brev från femhundra forskare med avvikande uppfattning där man ber om "ett konstruktivt möte på hög nivå mellan forskare i världsklass på båda sidor av klimatdebatten... ...lika mycket för sund vetenskap som för naturlig rättvisa, att båda sidor ska höras fullt ut och rättvist." Information om brevet skickades också till alla större nyhetsredaktioner men såvitt jag vet så har ingen traditionell media nämnt det.
  4. 2 poäng
    Klart den inte välter, han har ju gylfen stängd, flytväst på och säkert hyfsat nykter också. Fusk.
  5. 1 poäng
    Inte en enda förutspådd klimatrelaterad händelse har inträffat de senaste 50 åren och modeller vars prognoser stämmer allt mindre för varje år trots att de ständigt uppdateras och förfinas. Det är inte pseudovetenskap men att påpeka dessa brister skulle vara det?
  6. 1 poäng
    Förarntyg måste du ha. Du måste kunna bevisa att du är kompetent nog att framföra båten. Sedan med din inställning kommer du nog ganska snabbt att hamna i problem med myndigheter i andra länder. Jag känner att du har en lång resa att klara av innan du kan ge dig ut på de sju haven.
  7. 1 poäng
    Har Du kopplat den så att Du får Maretrons mycket detaljrika analoga kompassros som "Heads-up-display" på hornhinnan också?
  8. 1 poäng
    Det första du behöver är ett registreringsbevis från svenska kryssar klubben. Köpekontrakt med engelsk översättning. Minst en ansvars försäkring. Licenser (lista) på all kommunikations utrustning ombord. Loggbok (ibland kontrollerar de den). Intyg på att du är kompetent nog att framföra båten, minst Förarintyg. Radio certifikat. Se till att dina utbildningar förs in i den blå boken som du kan köpa hos NFB (Nämnden för Båtlivsutbildning). Pass och lista på besättning.
  9. 1 poäng
    Det bekymrar mig inte nämnvärt vad de tycker om storleken, de finns de som seglat jorden runt i betydligt mindre båtar. Vet tex. många som seglar ensamma i 20-23 fotare. Fransoserna får väl vara bistra då, det skulle jag förvisso också vara om jag blev tvungen att transportera röven i en Citroen.. :)
  10. 1 poäng
    Skulle tro det. Mig veterligt kan inte myndigheter stoppa fritidsbåtar. -- SB och BB är inte alls höger och vänster utan namn på fartygets sidor precis som för och akter.
  11. 1 poäng
    Absolut - vika barn har egentligen ingen "riktig" barndom? Knappast lilla bortskömda Greta. Perspektiv, man skall ha perspektiv på saker och ting.. Problematiken med klimatdebatten är att dom forskare som inte håller med alarmisterna/ gängse media tystas. Elsa Vidding, Lars Bern för att nämna några som har åsikter som bygger på fakta, men eftersom dom inte går i linje med alarmisterna så systas dom i vanlig media. Läst om forskare som följer gängse norm - för att dom då får ha kvar sina jobb.. Bara det att de forskare som har andra åsikter inte ens tillåts ventilera sina tankar tyder ju på att klimatkrisen inte tål att synas. Det finns ju många som säger att klimatkrisen och Gretas korståg framhålls som det viktigaste för att vi skall flytta focus från vad som händer i lilla Sverige.. Ett land som varit lugnt och tryggt, men som nu leder alla olika brottsstatistiker, våldtäkter, sprängningar, skottlossningar, mord, kriminallitet, knarkhandel osv. Om det är så det låter jag folk fundera på själva. Var 10:e år är det något nytt - allt för att hetsa allmänheten och skaka ur folk en massa pengar, samtidigt som man vill driva utvecklingen åt något specifikt håll - som "man" tjänar pengar på. Det har varit ozonlagret, när jag gick i skolan var vi på väg mot en ny istid i Norden, sen var det något annat.. Nu är det koldioxiden - som dessutom är "syre" för växter.. Norra halvklotet har aldrig varit så grönt som det är idag, det växer så det knakar. Att Greta skulle göra det hon gör själv är löjeväckande - det krävs enorma summor pengar för att finansiera hennes "livsstil" eller vad man nu vill kalla det. Hon är sponsrad, dom som sponsrar har incitament att tjäna pengar på hennes korståg. Vi har absolut en klimatförändring, det har alltid varit en klimatförändring, det har varit båede varmare och kallare på jorden, Grönland har ju varit en av dom grönaste öarna, Sahara har inte alltid varit en öken, det har växt druvor i Sverige, druvor som idag bara växer i centrala europa. Klimatet har alltid förändrats. Men att det skulle vara en kris - det håller inte jag med om iaf. Al gore sa ju 2008 att polarisanra skulle vara smälta 5 år senare - mig veteligen var han upphöjd till skyarna då, men hade fel, som så många andra alarmister ofta har.
  12. 1 poäng
    Var och en av oss kan ju tänka tillbaka på hur man själv var funtad som sextonåring. Ganska få av oss hade med stor självsäkerhet hållit tal på engelska inför världens toppolitiker utan att staka sig eller känna sig åtminstone en aning nervös... Det är verkligen rörande hur många äldre män som så hjärtinnerligt oroar sig över våra ungdomars utbildning. Om man verkligen vill göra skillnad på det området kan man kanske prata med den lokale högstadierektorn och erbjuda sina tjänster som stödperson för problemungdomar på hemorten 😀
  13. 1 poäng
    Men betydligt bökigare än om man sjösätter utan att akterspegeln ställer sig i botten. Men har man en kanot går det utmärkt
  14. 1 poäng
    Greta är Sveriges största pr-kupp Barnet ska vara i skolan inte utnyttjas i politik. Hoppas hon inte skapar för stor Skada för båtlivet i Sverige
  15. 1 poäng
    Jodå, mina VP kopparrör hade korroderat inne i filtret och gav vattnet fri passage utan att passera filtrets sil. Jag bytte kopparrören till plast. Finns att införskaffa som ersättningsdelar till originalfiltret.
  16. 1 poäng
    Vätgas i enkla lagringsformer, som hydridkärl under lågt tryck, har låg densitet - omkring 0,2 kWh per kg jämfört med diesel som är 12. Tumregeln för framställning av vätgas brukar vara 2 kWh energi in för varje 1 kWh vätgas ut. En bra kompromiss är återigen metanol då densiteten är hög, 6 kWh per kg och det går inte åt så mycket energi att framställa samt dessutom vid låga temperaturer och tryck. Befintliga distributionssystem kan användas, ringa eller ingen omställning av infrastruktur krävs.
  17. 1 poäng
    🤩Plockar ur de stora säkringarna som sitter i bilen, strax intill batteriet och byglar där i stället. Då har jag säkringar till båten. Vad jag förstår av inläggen ovan, är det ju sällan som dessa går sönder i bilen😋 Så det kommer förmodligen aldrig att hända mig... Rätt tänkt, eller hur? 😜 .
  18. 1 poäng
    32 miljoner liter bensin av den totala konsumtionen i Sverige på 2.950 miljoner, dvs 1%. Ja, det gäller att hitta de stora CO2-bovarna..........
  19. 0 poäng
    Den gång det händer, blir du förmodligen utan båt. Kanske mitt på sjön. Då kan det bli läge att simma. Frågan om det vanligt är ointressant i sammanhanget, såvida du inte är en gambler. En 2 - 300 A säkring mellan den gemensamma minusledaren för batterierna och motorblocket, kan vara en bra gardering. Skyddar dock inte mot kortslutning i ett av parallellkopplade batterier. Ett alternativ kan vara en liknande säkring till varje batteris plusanslutning. Det handlar om våldsamma energier vid ren kortslutning och grova kablar. Har också sett resultatet när en klenare ledare, en silverlänk orsakade kortslutning. Se bild nedan. Mycket bra att kolla kablaget i alla fordon. Dock går det inte att kolla inuti generat och startmotor. En lindningstråd har en mycket tunn isolering, som kan skadas... Därför säkring, säkringar. Visst kan man se generatorn som en kraftig energikälla som vid fel i t ex startmotor, kan orsaka stora problem. Men det är mångdubbelt mer energi lagrade i batteri, batterier, som gör att dessa är potentiellt mycket farligare som energikälla.
  20. 0 poäng
    Jag skäms varje gång jag tvättar en fleecetröja, undrar vilket djur som ska svälja fibrerna och svälta ihjäl.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...