Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2019-07-09 på alla områden

  1. 3 poäng
    På många broar står rader av folk och fiskar, det skulle inte fungera om fisken vantrivdes där. När jag var barn metade jag från en båtbrygga, fungerade. På kajen i Nacka Strand med norrläge är det fullt med fiskare, där är det minst lika mörkt i vattnet som under en båt brygga. Argumentet att bryggor skuggar kan alltså avfärdas som nonsens och färgar då av sig på övriga slutsatser. Hela rapporten är ett (outsagt) beställningsverk av propagandaministeriet för att bereda marken för nya skatter.
  2. 3 poäng
    Oklart vilka "folk" är, men det KAN ju också vara någon främmande makt som ligger bakom uttalandet, vars syfte är att försvaga den sittande regeringens förtroende hos väljarna och bereda plats för kaos och förstörelse... jag menar, om man ändå skall hitta på och gissa är det ju lika bra att ta i..? (...och därför tycker jag inte man skall ägna sig åt att gissa...)
  3. 2 poäng
    Rasistkortet används lite väl frekvent i alla möjliga sammanhang numera tycks det. Jag förfärades över barngängen som satt skräck i Grums när jag fikade ihop med några lärare och ögnade igenom Expressen. Fick genast epitetet rasist samt blev ifrågasatt varför jag utgick från att det var invandrarbarn som var de skyldiga osv osv, samt fick höra att det nog var barn till Nazister och SD det handlade om. Blev rätt tryckt spänning när jag visade upp Aftonbladets nätupplaga där det tydligt beskrevs vara barn till nyanlända som attackerade andra barn. Det muttrades om att det var fel att gå ut med sådan information som spär på främlingsfientligheten, och jag ställde frågan vem som egentligen var rasisterna runt detta bord? Dessutom önskade censur av nyheter? Väcker en del tankar eller hur?
  4. 2 poäng
    Jag kan garantera att denna forskare har andra bakomliggande skäl än bryggskugga, för sitt uttalande. Politisk övertygelse (vänster såklart), avundsjuka, båthat.. whatever.. vore kul att veta vilka rörelser han är aktiv i..
  5. 2 poäng
    Väldigt mycket för pengarna är t ex https://www.biltema.se/verktyg/matverktyg/matinstrument/multimetrar/digital-multimeter-2000018521 Har det du behöver på en multimeter. Ett mer sällan använt mätinstrument, som de gångerna dock är ovärderligt, är en tångamperemeter som kan mäta likström (DC-A) med hyfsad noggrannhet. Bara att hålla intill platsen ledaren går på, nollställa (då en likströmstång kan vara känslig för andra magnetfält) klämma om ledaren och sedan visas strömmen i ledaren samt riktning: https://www.biltema.se/verktyg/matverktyg/matinstrument/amperemetrar/tangamperemeter-dcm-6003-acdc-2000023355 Klarar att visa under 100mA med ganska hyfsad stabilitet, men också alla förekommande laddströmmar och t.o.m. bogpropellerförbrukning. Egentligen klarar du dig med den enbart, för den mäter också spänning och har förbindelsetest.
  6. 2 poäng
    Enligt VP ska Din motor (AQAD31) ha SAE 15W-40 och Ditt drev (290 DP) SAE 90. Syntetoljan SAE 75W-90 kom med 290 DP-A2 som fick stålkona. Jag brukar köpa oljorna på Swedol i 20 l dunk, oljan är från Q8 och priset brukar vara acceptabelt.
  7. 2 poäng
    Åjo, här debatteras det både medborgarlöner och Israel-politik utan blygsel mellan varven...🤨
  8. 2 poäng
    Årsmodell på båten, motorn och drevet? "Kossor" har sagt det mesta om drivlinan. Om motorn gått 1000 h har Du, med normal skötsel, ett stort antal motortimmar framför Dig. Drevet renoverat för 70 tkr? Varför? 70 tkr är mycket drevrenovering. Från vilken båt växlar Du till Saltö 31? Vi har en -83:a med AD41P-A/DP-E från 2005. Om man inte behöver en båt med stort soldäck är Saltö 31 en trivsam båt. Bra akterruff, rymlig sittbrunn, trivsam salong, mycket stuvutrymme.
  9. 2 poäng
    Hör man ljudet av hovar är det mest sannolika att det är hästar och inte zebror.. Främmande makt behöver inte hitta på saker för att försvaga den sittande regeringen, det klarar dom så bra själva.
  10. 2 poäng
    Och hur många broar har vi i Sverige? Tips till regeringen som väl ligger bakom dumheterna: riv Essingeleden, Ölandsbron och Öresundsbron
  11. 2 poäng
    Enligt båt branchens riksförbund så har vi ca 800.000 båtar i Sverige. Det skulle bli ett snitt på ca 6 båtar per brygga. Som båt defineras allt från kanot till övernattningsbar fritidsbåt. Enligt forskaren ökar antal bryggor men varför då ? Jag antar att merparten av de större båtarna ligger vid betydligt större bryggor. Omkring där jag bor är min uppskattning att majoriteten av bryggorna är små och avsedda för bad. De flesta båtar finns vid större anläggningar där ingen större tillbyggnad har förekommit. Visst betalar vi båtågare skatt, enligt båt branchen så betalar båtägarnna 700 miljoner i olika skatter årligen. Om det nu är skuggningsproblemet man vill komma tillrätta med så är nog begränsing av antal bryggor mer relevant. /mikael
  12. 2 poäng
    Jag har nu varit ute i dagarna 3 i naturhamn, endast med en 100W solcellspanel som energikälla, nyinköpt, samt en MPPT regulator. Har totalt 190 Ah i förbrukningsbanken, men kände mig skeptisk inför turen. Jag har iofs bara kylskåp (säkert 20 år gammalt), som säkert drar som båda dina kylaggregat tillsammans, kanske mer?. Hur som helst så låg jag på 12,6-12,8 volt på förbrukningsbanken på morgnarna när jag vaknade, til förbrukningen kommer såklart alla mobiltelefoner, plattor, tv, och ledbelysning samt tryckvatten. Mitt tips är således att skaffa dig en större solcell samt en bra regulator, och dessa är ganska billiga, typ 3000 bagare ihop. Lätt att koppla in. Jag har idag även köpt en fast voltmeter så jag slipper kolla med multimetern varenda gång. Annars brukar väl de flesta GPS:er ha en spänningsvisare. Min nuvarande har ej detta, varpå inköpet idag. Segla lungt!
  13. 1 poäng
    ”I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps. Dock skall tilläggas att det i definitionen för demokratur finns med det faktum att majoriteten av människorna i detta samhällstillstånd själva inte uppfattar att de lever i en demokratur." — Vilhelm Moberg
  14. 1 poäng
    Det syns inte i schemat vad som finns i andra änden efter kontaktstycket, men det är inte så enkelt att laddningslampan har gått sönder? Stämmer in på symptomen i alla fall:)
  15. 1 poäng
    Tångamperemetern är ovärderlig ombord!
  16. 1 poäng
    Tror faktiskt inte jag har några större fobier. Det handlar snarare om erfarenheter sedan tidigare som gör att jag ställer mig kritisk till uppkomsten av den här sortens forskning och "slutsatser" Vi lever i en tid med stora utmaningar och slitningar i detta land, och en regering som är svagare än någonsin tidigare med skrala finanser och en skräck för förlorad makt till nya politiska krafter. Till det ska läggas att makten i allt större grad försöker fostra oss medborgare och styra våra åsikter. Det här känner vi i min familj igen sedan generationer i ett annat land. Har en ingift släkting som kommer från en fd sovjetstat och som med fasa känner igen mycket i Sverige idag från hemlandet. Särskilt rapporteringarna i nyheterna nickar vederbörande igenkännande åt. Denna typ av forskning och slutsatser framkommer av en anledning, och handlar föga om forskarens intresse för någon alg under en brygga. Denna miljöhysteri idag är underblåst av politiker och grupper i samhället som har en agenda, och har mycket lite att göra med den genuina miljörörelse det startade med en gång i tiden.
  17. 1 poäng
    Sant låter inte så modernt då ju,, ja vi får prova oss fram nu när vi sticker ut på lördag,
  18. 1 poäng
    Meeen... var det inte just Du Peter_K som raljerade med "svärjevänner" när ämnet är båtskatt?
  19. 1 poäng
    Komma här och komma med fakta...
  20. 1 poäng
    Min far hade en 31:a under många år. Vi hade planlösningen med pentry nere samt dubbelmontage. Mycket fin familjebåt med fina trädetaljer i inredningen. Vad jag kommer ihåg så var den ganska vindkänslig men inget att haka upp sig på. Hoppas objektet är fint som du kikar på så har du kanske en väldigt snygg båt i din ägo inom en snar framtid!
  21. 1 poäng
    Det här ordvalet blir jag lite konfunderad över, det kan ju tolkas som att du Peter_K inte är speciellt förtjust i just Sverige. Tror dom flesta av oss är just vän av Sverige utan att vara Nazist rasist etc etc
  22. 1 poäng
    Glömde tillägga att modellen på båt är riktigt fin, låg bredvid en sådan i fjol, stor båt med bra planering. Lycka till // Peter.
  23. 1 poäng
    Tack för svar. Drevet är dessutom nyrenoverat för 70tkr så det ska vara schysst. Motorn har gått ca 1000 timmar bara. /Jocke
  24. 1 poäng
    En forskare från havsmiljöinstitutet beklagar sig över bryggor men nämner inte ett ord om den mångfald och djurliv som bryggor, bojfästen, kätting och pirar mm ger Dessa byggnationer återfinns ofta i ”döda” leriga vikar och är därmed positivt för djurlivet Inte konstigt att folk reagerar med att det finns någon dold agenda
  25. 1 poäng
    Det var faktiskt exakt vad han (forskaren) sade i TV igår! Det verkade vara det främsta argumentet. Även om det är sant så måste man inte skriva det på ett båtforum. Pröva får du se! Jag vet en massa saker som är sanna och viktiga som jag inte skriver här.
  26. 1 poäng
    Finns nog på kjell och company eller clas ohlsson hade då förr, Hjertmans har nog de också bara kolla runt, annars köper du original för några tusenlappar, men blir nog bra mycket billigare med icke original.
  27. 1 poäng
    Ang felvänt block och packning så i min värld borde det inte resultera i vatten i motorn, allt handlar ju om att avskilja vattenkanalerna från avgaskanalen och är det tätt där så borde det inte spela någon roll vilket håll blocket sitter., men det kan ju vara andra parametrar som spelar in. Finns ju en anledning till att blocket är utformat som det är. Vatten i limpans kylkanaler är normalt men om du pratar om avgaskanalen är det fel. För att undvika att vatten kommer in i avgaskanalen när man delar på prylarna så är det bra att dränera limpan först.
  28. 1 poäng
    Dina inlägg är guld värda Rollen!!
  29. 1 poäng
    Hi Ragheb, I had a similar problem with my D3-130, and Björnhammars varvet help me with it. The error code needs to be cleared aswell via VODIA diagnostic tool, so only lubricating (copper lubricant) the pistong near the Turbo dont clear the error code. Regards
  30. 1 poäng
    min pappa comet 701 segelbåt klarade sige med utbränt säkringskåp när han låg på svaj. jag fick som tonåring hjälp med att traila ner min snipe jolle i Åsa, Halland med masten på. han sa att han visste en bra väg utan luftledningar förutom den vi missade i centrum inte riktigt som en åskblixt men samma effekt...plus att vi släckte ner halva Åsa . preskriberat nu. men en åskledare är kanske inte fel?
  31. 1 poäng
    Med största sannolikhet turbon, svartryker det så får den då bränsle nog. Hur lågt ligger båten i vattnet? Har du klaffar på utblåset till drevet eller har du klaffar i avgasslangen. Har du otur kan du få upp vatten i avgasröret och då får turbon stryk. Jag skulle kollat turbon igen har den fastnat under vintern är något fel.
  32. 1 poäng
    Jag har, av morbid nyfikenhet, kollat på ganska många filmer med blixtnedslag, och ett betydande antal som träffat segelbåtsmaster. Inte ett enda fall med fall, så att säga. Masterna står kvar.
  33. 1 poäng
    Ja här har man nog skitit i det blå skåpet. Att det finns ett problem låter sannolikt. Men det har man kommit på nu? Borde man inte sett och tittat närmare på detta för länge sedan? Att sen en sk forskare kommit fram till att lösningen är båtskatt är helt fel, forskare ska hitta lösningar på problemen, inte ordna finansieringen, det är politikernas jobb. Först kanske man ska se vilka lösningar som finns. Forskare ska inte leka politiker.
  34. 1 poäng
    Idag mer än någonsin är det viktigt att man är kritisk till vad media rapporterar. Man behöver ställa sig frågan vem som har något att vinna på det som framkommer. Jag har svårt att se att någon forskare plötsligt få för sig att granska miljön under våra bryggor och som åtgärd föreslå båtskatt som lösning. Ser verkligen inte kopplingen där? Om en miljöforskare verkligen intresserade sig för denna oerhörda miljöförstöring under våra bryggor, borde ett mer lämpligt, seriöst och politikfritt förslag vara att ta fram en bättre modell på brygga och informera den miljömedvetne bryggägaren om dess förträfflighet. Kanske utarbeta ett förslag till politiker om krav på denna nya typ av brygga för att få bygglov i fortsättningen. Nu nämns båtskatt och verklighetsfrånvända förslag om landförvaring av båtar, och vips har regeringen ett "rumsrent" sätt att få in mer pengar till statskassan. Är det en tillfällighet?
  35. 1 poäng
    Är du verkligen så blåögd så du inte tror att detta har sin bakgrund i ett önskemål från rödgröna politiker? På riktigt?
  36. 1 poäng
    Skygglappar ger väl just någon form av smalspårigt tunnelseende (trångsynthet, fördomsfullhet, intolerans), medan de utan skygglappar är mera vidsynta (tålamodiga, fördomsfria, toleranta, framsynta).
  37. 1 poäng
    Nu var ju ämnet skatt och då kommer man oundvikligen in på ämnet vare sig man har skygglappar på eller ej
  38. 1 poäng
    Jag föreslår en inte fullt lika galen lösning som att lyfta ur alla båtar. Glasbryggor!
  39. 1 poäng
    Tack och bock för svaren👍🏻 Kom precis från båten. Blev ett nytt batteri men funkade ändå inte. Kontrollerade tändningslåset och det funkade. Hittade en kabel på 50 amp säkringen ( circuit break) på motorn som hade gått av.. lagade kabeln och kopplade tillbaka den och allt funkar nu som ska det. 😃
  40. 1 poäng
    Hej och hå. Batteriladdare kopplar man direkt till batteriet, likadant med solcellsladdning möjligen med en säkring emellan. Skall inte kopplas via batterifrånskiljare eller batteriväljare. Då laddar sokcellsoanelen även när huvudströmmen är bruten och då du inte är i båten. Vanligtvis behöver inte startbatteriet laddas, det sköter generatorn om.
  41. 1 poäng
    Om bränsleledningen läcker eller inte har inget med "tjuvluft" att göra. Tjuvluft är när det läcker mellan förgasaren och cylindrarna så den av förgasaren färdigkomponerade mixen av bensin och luft blandas med mer luft. Självklart ska inte en bränsleledning läcka men det är en annan historia.
  42. 1 poäng
    Typiskt Lewmar. När du kör neråt skall linhjulet gänga ut sig en bit på axeln och då skall antingen linan löpa fritt i hjulet eller hela linhjulet rotera fritt beroende på modell. Det kallas för fritt fall. Det ser ut som om ditt ankarspel sitter svårtillgängligt inne i båten..... suck. Men du får iallafall göra som så att du skruvar loss linhjulet, tvättar axeln och samtidigt inspekterar den så att den inte har några skador. Sedan tvättar du även linhjulet med lösningsmedel, och inspekterar dess nav så att även det är oskadat. Sedan fettar du in axeln med något bra fett, propelleraxelfett brukar fungera bra. Likadant med navet i linhjulet. När du nu sedan provkör skall linhjulet frikopplas från axeln på något sätt när du kör spelet nedåt, och gänags på och låsas på,axen när du kör uppåt. Sedan kan även ankarlinan strula, den matas inte ut ordentligt? Har den kinkat sig? Det skall finnas en svirvel mellan linan (är det en blyad lina?) och ankaret, ankaret roterar alltid vid upptag och det blir väldigt kinkigt om det tillåter att även linan vrids, därför måste det finnas en svirvel. Vid upptag av ankare och lina, kan linan kinka sig igen av samma orsaker, och det kan också vara så att linan inte faller ned i boxen där den skall förvaras, även det är ett känt problem, det kan vara kink på linan eller dålig fallhöjd. Men Du får säkert hjälp av generalagenten, kolla på Jan Comsted AB hemsida, under "kontakt" jag vet att dom svarar snabbt på mail, och även i telefon.
  43. 1 poäng
    Ok, lite faktakoll här då. 30 ml urin i ca 3-4 liter vatten, det motsvarar knappt en procent i volym. Om vi tar en tiondel av Sveriges kuststräcka (tänk baslinje) blir det ungefär 200 km. Jag tänker här då att båtlivet är koncentrerat till mindre delar av kusten, och en tiondel av kusten är väl en god approximation. Låt oss också anta att utbytet med havet utanför är obefintligt (iofs orimligt), så vi räknar på en avgränsad sträcka ut från land, säg 3 km. Anta också ett medeldjup på 15 m (säkert lågt räknat). Det ger en volym på 9 miljarder kubikmeter. Samtidigt är 8.4 miljoner liter samma sak som 8400 kubikmeter (en volym motsvarande en kub med sidan 44 meter). 8400 kubikmeter i 9 000 000 000 kubikmeter är ungefär 100 000 gånger svagare koncentration än i det där glaskärlet på bilden. Inte särskilt hederlig argumentation. Det går att välja helt andra värden för kustvattenvolym än vad jag gjorde, men inga rimliga värden lär skilja sig åt mer än en storleksordning eller så. 550 000 fritidsbåtar saknar toalett, ja, men de allra flesta av dem används förmodligen bara för dagsturer ut till nån badholme, eller för kortare fisketurer, transport till fritidshus på öar, m m. Nån kanske kissar från båten då och då, men knappast i den omfattningen som anges i exemplet. Det hela låter ungefär som argumentationen från copyrightlobbyn som alltid räknar varje piratexemplar som en förlorad försäljning och kommer fram till att piratkopiering kostar dem biljoner i förlorade intäkter, vilket helt uppenbart är totalt galet. Till sist så kissas inte allt ut under några få dygn, utan det som ändå kissas i havet släpps ut under en period på flera månader, vilket innebär att glasbehållarexemplet i första inlägget hamnar ännu längre från verkligheten.
  44. 0 poäng
    Ja det är ju inte vad jag menar med tjuvluft.
  45. 0 poäng
    Väx upp Pillefjant! Trådis borde kolla så du inte har någon liten spricka i bränsleledning, från tank till förgasare. Tjuvluft är inte bra.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...