Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2018-12-07 på alla områden

  1. 1 poäng
    Det kan vara bättre ha 4x100W eller 8x50W solpanaler istället för 2x200W. Dels om någon går sönder så är det billigare att köpa en 100W eller 50W. Men framförallt på grund av att om delar av panelerna skuggas så finns det en bättre förutsättning att generera mer el med fler paneler istället för 2st. Kul med solpaneler och en massa LED-lampor men det krävs även batterier att lagra energin i så att lamporna kan lysa hela natten. Kontakter för både 12V och 230V bör monteras så torrt som möjligt även om de har IP68. Vatten kan man inte lura utan det rinner fram om det finns en möjlighet att komma fram vid regn eller vattenstänk.
  2. 1 poäng
    På "bakväggen" alltså hyttens yttre aktre skott har jag ett liknande intag, en mer rekangulär modell, gissningsvis är den kanske avsedd för husvagn eller husbil då metalldelarna i gångjärn och skruvarna rotar rätt bra, men iallfall skruvarna kan bytas ut lätt. I förra båten hade jag en ankarbox med lucka i fördäcket, jag hade länge funderingar på att montera landströmsintaget där. Men efter att ha studerat hur bergskilarna i galvat stål och andra metallföremål som förvarades där avstod jag. Den båtens fördäck, en Nimbus, översköljdes av havsvatten när man även sakta körde in i högst moderata svallvågor. Jag ser nu på mina CCE-kontakter att inte heller dessa egentligen är avsedda för att vistas ens i närheten av Skagerack och Kattegatts elektrolyt. Jag har tagit in mina landstömskablar i elverkstaden i vinter och kommer att byta ut en och annan CEE-kontakt. Det finns en modell som Jula säljer som man skruvar ihop utan skruv, det är nämligen de små skruvarna som på andra modeller håller i hop höljet som rostar bra. Den modellen Jula (och kanske även andra firmor) säljer är av en annan typ som man vrider/snäpper ihop utan skruv. Å andra sidan ärjar kontaktstiften. Ja, jag tar ju sällan landström, pga av överdimensionerade solcellspaneler, och de gånger jag gör detta kan jag lika gärna dra en kabel från akterdäck utefter bb-sidan upp på bryggan eller kajen, även om detta är till visst besvär. Hytten på min båt står nämligen asymmetriskt placerad på däck, varvid bb-däck eller gångbord är rätt smalt, så där går vi sällan, och då blir inte snubbelrisken så stor om landströmskabeln ligger där. Vilda funderingar om en sådan där rulle med självupprullande kabel har jag haft, hade kanske varit praktiskt, har nämligen sådana både till el och tryckluft i min verkstad, och för vattenslang i rummet med den numera nedlagda akvariefiskodlingen. men i båten, till landströmmen... nej, tar stor plats, klarar antagligen inte miljön, och så sällan jag använder landströmmen jan jag lika gärna svära över trassliga landstömskablar som bildar åttor och andra krumbukter när man snabbt vill linda ihop eller ut dem.
  3. 1 poäng
    Jag har 2st Kad43or i min båt och efter jag började spänna mina remmar med momentnyckel (enligt instruktionsboken) så upplever jag att dom håller betydligt längre.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...