Gå till innehåll
tisdag 19 mars 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2018-07-28 på alla områden

  1. 3 poäng
    På våran båt sitter ett litet metallnät i tankventilen som mynnar ut genom skrovet detta nät hade ärgat och på så vis blivit täppt.
  2. 3 poäng
    Ibland är det lättreparerat. Finska språket har ett uttryck för den där sortens reparation : valohoito. Det betyder ungefär ljusvård. dvs. man öppnar upp så att dagsljuset kommer åt för några ögonblick, sen skruvar man ihop det hela och då funkar det 😀
  3. 2 poäng
    Om avluftningsslangen är dragen så att det är en svacka på den så kan det bli bensin stående i svackan som hindrar ventilationen att fungera som den ska. Jag har själv det problemet men i mitt fall resulterar det i att tankventilationen spottar ut denna bensin i havet om jag tankar med full fart.
  4. 2 poäng
    Tja... delikat problem. Det sades att inte ens campinkök får användas. Likaså ABU-röken, Trangiaköket, ja allt med öppen låga. Dock lyckas återigen de där nikotinisterna klara sig, dom får minsann röka, jag tycker dom kunde nöjt sig med snus, det brinner inte! Jag kom på en annan sak, "solugnen" en parabol som fångar in och koncentrerar solstrålarna, minns inte var dessa kan köpas, kanske i någon friluftsbutik, bara att googla när man blir hungrig. Visserligen kanske inte en flintastek låter sig tillagas i solugn, men potäter kan man koka, tar lång tid, och några korvar går säkert bra, kanske en hamburgare. och då nästa tanke... De paraboliska handfaten av blankpolerat rostfritt stål, som är vanliga i våra båtar. jag tror det var tidskriften "Praktiskt Båtägande" som för en del år sedan larmade om en incident i en båt med ett sådant handfat/diskho monterat i sittbrunnen, en bit hushållspapper som hade hamnat i handfatet7diskhon hade börjat brinna, då solstrålarna värmde på... En ide att vidareutveckla, laga först maten i diskhon, sedan diskar du i samma ho. Vi är ju vana vid att multifunktionella prylar ombord! Så en dålig ordvits, angående bristen på brandmän (och -kvinnor). -Det är ju svårt att rekrytera brandmän till detta lågavlönade jobb...
  5. 1 poäng
    Måste vara extremt korkade människor. De första sekonderna hade det varit lätt att släcka. Kanske inte så konstigt att man infört eldningsförbud. Skötsamma människor kan grilla utan att sätta eld på omgivningen. Nu blir de straffade pga idioterna.
  6. 1 poäng
    Jag hade samma fel på förra båten. Det gick tusan inte att tanka mer än litelite låångsamt. Det blev bara värre. Tills jag plötsligt en dag glömde bort problemet, och stack ner pistolen helt i tankröret och tryckte av. Då gick det hur fort som helst! Felet var att jag hade haft pistolen för högt upp. Kunde knappt tro det. Det kostar ju inget att prova.
  7. 1 poäng
    Jag menar inte att man inte skall fråga utan att låta bli att chansa tills man frågat nog för att vara säker/veta. I mitt (numera tidigare) arbetsliv sysslade jag faktiskt med att anlägga skogsbränder. Det som man vill undvika nu är oavsiktliga antändningar och med grillen skulle det kunna gå till så att ett björklöv virvlar i sjöbrisen förbi grillen. Den fångas i den uppgående luftströmmen över grillen och antänds samtidigt men slocknar omedelbart dock glöder det lite i kanten som det gärna gör på torra löv det hamnar åter i sjöbrisen och singlar ner på torrgräset bakom träden 100m bort. Ni kanske tycker det låter absurt osannolikt? Jag sågar ner torra björkar innan jag bränner skog just för att undvika detta vanliga fenomen. Det är på detta sätt som brand 2, 3, 4 och 5 blossar upp i närheten av brand 1. Angående rökning så finns det inge anledning att förbjuda själva rökningen tycker jag. Det är osannolikt att man förlorar kontrollen över lågan då man tänder. Att däremot kasta fimpen är ett beteende som borde vara strängt förbjudet alltid! Snusdosor har ju numera ett litet fack i locket för att lägga ur prillan i. Hur svårt kan det vara att stoppa tillbaka fimpen i det nu lediga utrymmet i cigarettasken?
  8. 1 poäng
    Bara att skrika -Eld upphör! Om det tar sig. Och spara kulorna till man får tag på någon av pyromanerna som smyger ikring.
  9. 1 poäng
    Det vet du väl - som håller till mycket här ute i väster. En av våra teser är ju. "Jag ger mig aldrig när jag har fel, och sällan när jag har rätt"
  10. 1 poäng
    Ja det var det jag menade också...
  11. 1 poäng
    Tror det är något som Bill Gates har lärt oss: omstart! Se till så att allt tappar ström och starta om. Löser faktiskt väldigt många fel.
  12. 1 poäng
    Bra fråga. Effekten skulle antagligen bli som med flygskatten, de som har råd skulle fortsätta åka och de med låga inkomster skulle få lida. Gör som i Kalifornien, tvinga företagen att ta fram samåkningsplaner för sina anställda.
  13. 1 poäng
    Jo, om det bara regnade på nätterna så. Det växer dåligt med maten till vintern i vår trädgård. Som tur har vi sjövatten bevattning som fungerar sådär, men sjön kan ju sina åsså om det fortsätter så här. Sen står dricksvattnet på tur? Sen på sikt så gäller det maten för oss alla. Jag minns fortfarande sommaren 59 då var det precis likadant. Så detta är inte klimatförändring utan en normal variation.
  14. 1 poäng
    Inplastat tor jag inte, det är dock någon form av skumblock som är limmade under lite här och var.
  15. 1 poäng
    Nu får vi allt dra igång den här roliga tråden igen! Jag har haft mina Biltema AGM i drygt ett år nu och är tyvärr redan besviken på hur de håller spänning. De sjunker rätt fort ner till 12.7V i vila efter att ha varit fulladdade. Jag har haft en dålig regulator sittandets på denna bank så vi ska nog inte vara för neggiga till Biltema utifrån min erfarenheter såhär långt iaf. Däremot kan det vara intressant att diskutera deras garanti. Deras AGM-batterier har ju 4 års garanti men det är helt klart på deras villkor som batterierna byts. Jag var där i veckan och deras "Load tester" visade battery "ok" så jag fick vackert gå hem igen. Eftersom batteriet ändå var ur båten gjorde jag ett eget test med hjälp av databladet som finns postat tidigare i den här tråden. Laddade fullt med CTEK laddare Batteriet vilar ett dygn > 12.93V, så långt så bra. Drar ur 4 ampere i 4 timmar = 16 ampere. Batteriet vilar ett dygn, spänning: 12.55V som efter ytterligare ett dygns vila hamnar på 12.58V Det här är ett 95Ah batteri så 10% motsvarar således 9,5Ah och borde med andra ord landat på ~12.75V för för att motsvara databladet. Jag landar på 12.55V vilket motsvarar drygt 60% kapacitet. Batteriet har således tappat 40% kapacitet på ynka 16 ampere. Gick tillbaka till Biltema som erbjöd sig att skicka frågan "upp i organisationen" men de kunde inte godkänna någon reklamation. Har inte hört något från dom "uppe i organisationen" ännu även om det bara var ett par dagar sedan. Egentligen klagar jag inte så mycket på Biltema. Jag fattar att de måste ha sina processer men jag funderar lite på vad garantin egentligen är värd annat än när batteriet är fullständigt kört i botten. Att kräma ur det angivna CCA talet under någon sekund när batteriet är fulladdat misstänker jag att ett relativt dåligt batteri också klarar eller? Kommentarer på detta?
  16. 0 poäng
    Blev ingen reklamation för mig, de hänvisar delvis till att det inte är batterier gjorda för deep cycle och delvis till att min mätmetod är fel Att deras egna datablad säger just att batterierna är lämpade för deep cycle verkar väga lätt.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...