Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2018-07-18 på alla områden

  1. 3 poäng
    Jag skall försöka hitta länken senare men jag tror inte att Crabmeat ljuger. Det har gjorts undersökningar som visar att om man har en åsikt grundad på faktauppgifter så har man lätt att ändra åsikt om det framkommer nya faktauppgifter som motsäger det man trodde sig veta. Om åsikten däremot är grundad på känslor så sker det motsatta. Hjärnan tycker det är jobbigt att ändra känslorna så den vägrar istället att ta till sig de nya uppgifterna utan tvärt om stärker den ytterligare den tidigare, känslobaserade åsikten. Undersökningen gjordes bland annat genom att visa grafer som sades visa antingen kopplingen mellan mord och vapeninnehav eller effekten hos vissa hårvårdsprodukter. De som enligt egen utsago var republikaner kunde lätt förstå och förklara informationen om den sades gälla shampo men kunde inte förstå graferna om de sades gälla vapen. Ju mer fakta vi dänger i huvet på någon som har en känslomässig koppling desto mindre kommer vi framåt. Ogillar man politiker så var Junker full. Ogillar man skarv så är den invasiv. Detta inlägg pekar ut Crabbmeat men desamma gäller även oss andra. Fundera på om din åsikt är faktagrundad eller känslomässig.
  2. 2 poäng
    Isotherm, standardaggregat till både boxen (löst aggregat, egenbyggd box) och kylen (standard, färdig) med Danfoss kompressor. Drar väl 3-4A när det går. Men varför är du helt ointresserad av "Ah per dygn" när du i rubriken skriver "Faktisk strömförbrukning i kyl" ? Om det bara är toppförbrukningen du är ute efter kan du ju läsa det i manualerna på de olika kylarna och aggregaten på nätet. Så då är det ju ingen vits att jag talar om vad mina "faktiskt" drar i snitt, då du inte vill veta det. Så vad vill du veta ?
  3. 2 poäng
    Det är lite kul att när det frågas om köpråd får man höra att servicen skall vara skött enligt intervall med originaldelar och helst dokumenterat med täta byten, men i underhållstrådarna verkar det vara en tävling kring vem som kan byta bälgar, impellrar mm så sällan som möjligt... Det skall där också gärna vara Biltema eller annat billigt. I andra trådar duger inte ens tampen därifrån... Själv tror jag att välservade maskiner håller längre och byter hellre i tid än mekar motorras under säsong, precis som Kossor förespråkar:) Tyvärr är jag lite sämre på dokumentationen, men det ska jag ändra på. Angående 40-seriemaskinerna är de nog bland det bättre man kan få tag på om de är i bra skick.
  4. 1 poäng
    Turbon håller jag för mest trolig som felkälla. Maskinerna har väl inte samma avgasrör? Där det är som mest sotigt borde vara den sidan som turbon är dålig. Eller du kanske har drev... svårare att se, men även under vattnet kan det sota, såg jag häromdagen på en upptagen båt. Sedan är det ju även lätt att tro att det inte är den som är renoverad -14, men du kanske inte vet vilken det är..? Högst upp på turbon brukar det finnas en plugg med insexfattning som man kan skruva ut, och ansluta en manometer istället, kanske du kan låna/hyra en sådan manometer någonstans? Nä jag har i modern tid aldrig hört att sentida marindieslar skulle ha en kallstartsventil på pumpen, det var däremot något som många gröna lastbilar hade som jag tvingades framföra under mina elva månader i lika gröna kläder...
  5. 1 poäng
    ...eller hur du inte kör planande motorbåt. Det har varit uppe många gånger men nu var det min tur att smaka på svallet från en fet Targa-båt som körs precis under planingströsken. Ett lösryckt ankare och bergkänning blev resultatet. om jag får se den fan i en vik så skall han få smaka sin egen medicin...
  6. 1 poäng
    Bara det att det finns ett alternativnamn på skarven antyder väl att den funnits här ett tag. Det är ju inte så troligt att man hittar på egna namn på fågelarter som man aldrig ser... Mackey
  7. 1 poäng
    Fast vi kanske skall börja med detta med ”invasiv art”, och vad det är? Men en invasiv art avses ”en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde”, och så är det ju inte med skarven. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Invasiv_art Skarv har funnits i många hundra år, kanske tusen år, i Östersjön, och har spridit sig dit för egen maskin och är därmed inte invasiv. Det är kraftig ökning av skarv, och det är inte alls bra, och jag tror alla här är för att kraftigt reducera skarven - men arten är inte invasiv i ordets bemärkelse. Sedan kan Crabmeat hänvisa hur mycket han vill till sunt förnuft osv, men när det finns en definition av ett ord är det ju bra om man inte hittar på egna, andra definitioner om man vill att människor skall förstå och lyssna på vad man säger. Annars blir det mest tjafs om fel saker.
  8. 1 poäng
    Trodde det var jag som var trollet, det säger ju Crabmeat i alla fall, och allt han säger stämmer ju, fråga honom själv 👹 ”K” i Peter_K står INTE för Krabbkött f ö. 🙂 Peter_K; som trollat MG sedan 2004 med 12.700 inlägg 😎 Förlåt Peter_K Tänk vad ett missat skiljetecken kan ändra en menings betydelse. Under alla de år som vi bägge häckat på MarinGuiden så har jag alltid uppfattaddig som både kunnig och saklig. Sen har vi inte alltid samma uppfattning, men i huvudsak och så kav vi bägge va ganska "bitska" ibland. Thallatha + Toaen, som gjort 14 200 inlägg på MG. Nu är inte antalet inlägg som är viktigt, utan vad man skriver - så hälften hade nog varit merän nog.😖
  9. 1 poäng
    Det är just detta som är så "farligt". I värsta fall skulle det kunna vara så illa att syftet med denna tråd är att skapa förvirring och osäkerhet när det gäller säl, skarv och fiske (men det tror jag ju inte) för att på så vis få läsarna att resignera och strunta i problemet eller vända grupper mot varandra. Det är ungefär så trollfabrikerna arbetar. https://www.google.se/search?q=hur+fungerar+trollfabriker&ie=&oe= Bara som en varning... Mackey
  10. 1 poäng
    Känn efter om det är vibrationer, kolla hela varvtalregistret. Vibrerar det så knäcker du backslaget (och manskap)ganska fort plus att det inte är så bekvämt att åka runt o "vibrera"
  11. 1 poäng
    Tomten har noll koll på det här med båtar. Betänk att hans framdrivning består av renkraft och inte hästkraft. Än mindre vindkraft. Således betvivlar jag dennes kompetens att framföra flytetyg bestyckad med snöre, än mindre justering av snören terminerade i justerskruvar för marint bruk. Däremot, att bestraffa stygga snörnosar är han en fena på, genom en stickad pullover i julklapp.
  12. 1 poäng
    Tack. Jag tycker om dieslar och föredrar de alla dagar i veckan. Men de kräver lite omsorg, precis som du skriver om laddluftkylaren. Det som stör mig är när man påstår att problemet med glasering inte existerar, även det sannolikt är ett ganska litet problem i fritidsbåtar.
  13. 1 poäng
    Jag kan ju köpa en regulator på Biltema (funkar?) kopplar den på sladden till cigarettuttaget så kanske jag gör någon smartare lösning i höst/vinter.
  14. 1 poäng
    Eller hur? En gammal Vega skulle kunna segla i åttor runt Svens båt och troligen kosta mindre. Jag tror inte han hamar i båtkonstuktörernas "hall of fame".
  15. 1 poäng
    Nu är det varmt, juli och alla lallare är ute och åker. Jag ser det som terapi att låta bli att gå igång på noll omdöme, noll hänsyn eller noll kunskaper om sjöregler. Svårt men det går, oftast.
  16. 1 poäng
    Apropå Östersjön. Kommer igår från Nåttarö, en favorit från när jag var liten. Har tillbringat många somrar där, badandes på sandstränderna, framför allt den längst in i Östemarsfladen bredvid bryggan. Som liten kille var vattnet kallt, klart och hade brutalt siktdjup. Föräldrarna klagade på att ankarbotten var dålig pga sanden, men vi var där minst en gång varje sommar. Små plattfiskar, sandfärgade, fanns på botten, och var man snabb med håven kunde man fånga en. Nu är det 2018. Det är lera på botten, även närmast stranden. Något skumt, slemmigt växer på botten. Pga algblommningen är siktdjupet så illa att om man tar sig ut till pung-djupt vatten ser man inte fötterna längre, och botten är smetig av en fin lera. Döda småfiskar flöt här och var i vattnet. Barnen ville inte bada. Jag kan inte klandra dem. Detta tror jag helt utan belägg är en större anledning till torskens försvinnande. Algblomning, bottendöd, inget syre i vattnet. Det är större påverkan än sälar, gissar jag - helt utan vetenskapliga belägg.
  17. 1 poäng
    Skulle helst se en lösning för att få in det i min Lowrance-plotter. Att ha en ömtålig dator i sittbrunnen lockar mig inte. Samma sak med mobil. Egentligen är det skamligt att inte Sjöfartsverket tillhandahåller uppdaterade sjökort i bra format till alla förekommande plattformar direkt, till självkostnadspris.
  18. 1 poäng
    Njae, en pi drar ju inte så mycket. Det som är själva grejen med en pi. Men det med sjökorten är ju en annan sak. Det allra största problemet är nog (som du i och försig siv i ditt första inögg) är att man måste va datafreak och leva i den världen. En av mina kompisar - en ruskig prick - som är väldigt duktig när det gäller data och tekniska prylar försökte försökte lösa sina väldsproblem med en dylik datamaick.Nu efter ett par år då han sökt få hjälp med programeringen, tror jag han insett att det inte fungerar och jag tro han gett upp. De allra flesta båtägar har nog en fördel av att skaffa sig grejer som fungerar: Själv har jag gett bort min billiga platta till en bättre behövande och använder idag bara en riktig plotter. Den kan jag i alla fall se sjökortet på - när solen skiner, Å det gör den faktiskt och kommer att göra i flera dagar. Kan bli en fantastisk båthelg. När jag passerade värmepumpen för en stund sen påstod den att det var 20 grader ute på skuggsidan på norrväggen. Där jag har legat större delen av dan, i solen och satt knott, är det så varmt att jag håller på att flyta bort. "Nu är det sommar,nu är det sol, nuär det koskit i hagen"
  19. 1 poäng
    Engelskan har har alltid funnits för SRC/VHF certen, det är ju en internationell företeelse. På senare år har man skärpt kraven på engelskakunskaperna vid examinering. Många uttryck är från början franska, Mayday ska ju egentligen uttals mä-dä som betyder Hjälp mig. Men sen finns engelskspråkiga länder västerut som har det väldigt svårt med uttal av utrikiska ord, i synnerhet franska. Militären har också helt gått över till engelska som många andra. Men, det finns en stor fördel, den engelska bokstaveringen är helt klart pedagogisk, det finns nästan ingen som gör fel. Övningssimulatorn finns HÄR - den brukar inte utgöra något problem. Innan prov ska man kört den skarpa simulatorn HÄR och skrivit ut det "bevis" som kommer i slutet.
  20. 1 poäng
    Jaja, du får väl se till att det blir ändrat då. Det har ju bara fungerat i årtionden och massor med VHF-studenter har lyckats lära sig det. Rekommenderar följande utmärkta länk: https://en.oxforddictionaries.com/definition/papa Där kan du lyssna på de två alternativa uttalen samt dessutom läsa mer om betydelse och ursprung.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...