Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2018-07-08 på alla områden

  1. 2 poäng
    En enkel koll är att mäta ett 9V batteri.
  2. 2 poäng
    Du är alltså ute 4 dagar om dagen? Då förstår jag att du ser mycket skarv!
  3. 2 poäng
    Miljöpartiet heter den
  4. 1 poäng
    På dessa motorer sitter en sil i tryckregulatorn, som kan bli igensatt av partiklar från bränslepumparna. Om den är det blir bränsletrycket för högt, och motorn får för mycket bränsle. I ett servicemeddelande från Volvo Penta sägs att man ska ta bort silen, och ersätta den med en spårryttare, eller E-clip. Om man bara tar bort silen kommer regulatorn att läcka. Man kan också peta bort silduken, och sätta tillbaks plasthållaren. Jag mätte bränsletrycket på en motor som hade en igensatt sil. Trycket var 7 bar, istället för normala cirka 2 bar. Det är lätt att ta isär regulatorn. Man drar ut låsbygeln, så går det att dela på den utan att skruva isär något.
  5. 1 poäng
    Det är en hastighetsmätare som styrs av trycket som blir i vattnet när båtn rör sig framåt. De är inte så exakta och har idag ersatts av Gps i de flesta fall. Om slangen slutar med en tom ände är det med största sannolikt en sådan slang. I motoränden sitter ett litet hål i växelhuset riktat framåt som fungerar som givare...
  6. 1 poäng
    Om du nu inte kortslutit med skaftet så är svaret; nej. Men vingmuttrar i allmänhet, var dom än sitter, skall man ju bara dra med handkraft.
  7. 1 poäng
    Det ser ut som en typisk panel som har upp till 21-22V i max utspänning - olastad. 27V är teoretiskt omöjligt att få från en sådan. Testa med en annan multimeter innan du funderar på något mer om ditt elsystem i båten.
  8. 1 poäng
    Jag hade inte vågat använda en planande båt med ”bruten ryggrad”. Förhoppningsvis är det ändå inte så illa som tråd och bilder ger sken av. Om företaget som gjorde förskringsjobbet är ett seriöst varv borde de väl sagt stopp?
  9. 1 poäng
    Intressant att solpanelen ger 27V, är det mätt med samma multimeter på regulatorns ingång ? Nu vet jag inte vad du har för panel, men med normalt antal celler lämnar de max dryga 20-22V obelastade. Om du har en multimeter som visar 20-25% för mycket så stämmer det felet ju i så fall rätt bra både på solpanels- och batterimätningen.... (F.ö. håller jag inte riktigt med "Fjelie" om att spänningen från solpanelen blir "underlig" om den inte är inkopplad till en last och "hänger den lite i luften". Den blir egentligen bara högre, precis som du mäter på ett obelastat batteri eller vilken spänningskälla som helst).
  10. 1 poäng
    Jag tvivlar på att multimetern visar dramatiskt fel. Jag har haft svindyr och svinbilliga och de har alltid visat lika på en decimal. Men du kanske inte har anslutit solcellen eller regulatorn i batterierna. Då hänger den lite i luften och då blir spänningen underlig. Är den ansluten till batterierna kan den inte ha en annan spänning än vad de har. En skiss hur du tänkte koppla skulle underlätta felsökningen. Lycka till med spänningsjakten!
  11. 1 poäng
    Tyckte inte alls du var otydlig i det du skrev. Tre fasta och oberoende mätinstrument visade ca 14 Volt, medan en lös multimeter visade 17 Volt. Jag skulle nog kolla mulitimetern mot nån refferens.
  12. 1 poäng
    Ok, jag vet som sagt inget. Frågan är sen om det är balsa eller divinycell. Med balsa brukar skadorna vara begränsade, jag sjäv åtgärdat några skador, för genom att borr upp underifrån s det fick torka ut under något år och sedan öppnat ovanifrån och injecerat epoxi. Men jag hade ju inget teakdäck. Med tanke på Nauticats kvalitet så TROR jag inte man ska oroa sig för att det inte ska hålla. I värsta fall måste kanske teakdäcket bort, i synnerhet om "bäst före datum" närmare sig. Det skadar inte på just 44:an eftersom hon ändå har lite för mycket vikt högt upp.
  13. 1 poäng
    Nja, TS skriver "rimliga och samstämmiga". Inte "samma". Tolkar jag som att det är multimetermätningen direkt på batterier som avviker då den är orimlig.
  14. 1 poäng
    Ytterligare en synpunkt från mig som är lite mera optimistiskt lagd. Vad skulle kunna hända? Det finns ett stort antal båtar som är avskavda i botten utan att de sjunker. Jag skulle njuta av min semester och ta tag i skadan när sommaren var slut. Ska man göra något snabbfix så skulle jag lägga på ett eller två lager polyester eller epoxi där glasfibern ligger öppet. Mackey
  15. 1 poäng
    Solpanelerna har anlänt! Ger stadiga 20V! 😁. Får vänta på till nästa vecka på dioderna.
  16. 1 poäng
    Det va inte världens bästa bild så det är ok Började igår att försöka komma igenom oxid o annat på takkepsen, och jag tycker att det blev ganska bra, tog en bild i solen men trodde inte det skulle synas så bra, till vänster ser det ju nästan ut som att jag lagt på medel men inte polerat men så var det inte, utan vänster är torr med oxid och höger rubbad med autosol, sen ett lager vax så är vi hemma.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...