Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024
suzz
suzz

Delfin siktad från briggen Tre Kronor af Stockholm utanför Västervik

  • Deltagarna i lördagens segling med Tre Kronor af Stockholm fick vara med om en mycket speciell upplevelse. Utanför Västervik slog en delfin följe med fartyget. Den dök upp strax norr om Idö och följde sedan Tre Kronor norrut till sydost om Äskeskär.

Att det verkligen var en delfin rådde det inget tvivel om. Flera av ungdomarna i besättningen har stor erfarenhet av seglingar på Atlanten och har haft många möjligheter att studera de vackra djuren på nära håll tidigare. Dock var det en särskild känsla att få se en delfin i Östersjön.

Bilden är tagen av Victor Carlson.

 

Nyligen filmade en grupp danska kajakpaddlare en delfin i Blekinge skärgård. Mats Amundin, från Kolmårdens delfinarium, har tittat på bilden men kan inte säga vilken art det rör sig om och det går därför inte att fastställa om det är samma individ. För alla som rör sig i skärgården de närmaste dagarna finns det dock goda skäl att hålla utkik efter delfinen.

 

Rapport om observationer av delfiner, tumlare och andra valar kan lämnas till Naturhistoriska museet på http://www.gbif.se/tumlare/index.php/report/create.

 

Tre Kronor af Stockholm befinner sig just nu i Valdemarsvik. Under besöket kommer man att göra seglingar i Valdemarsviken och Gryts skärgård och förhoppningen finns naturligtvis att fler ska få möjlighet att se delfinen.

 

Besöket i Valdemarsvik föranleds bland annat av det stora miljöprojekt som kommunen håller på att slutföra där man sanerar Valdemarsviken från tungmetallerna krom och kvicksilver. Detta är ett av Sveriges största miljöprojekt och innebär att den största enskilda utsläppskällan av krom till Östersjön avlägsnas.

Läs mer om detta på http://www.valdemarsvik.se/sv/Publik/Boende--Miljo/Miljoprojekt-Gusum--Valdemarsviken/Miljoprojekt-Valdemarsviken-NY/

 

Initiativet Hållbara Hav samlar intressenter från forskarvärlden, näringslivet, det offentliga och miljöorganisationer som verkar för Östersjöns bästa och för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Hållbara Hav är ett initiativ som med ett tvärvetenskapligt synsätt och ur ett brett perspektiv belyser Östersjöns miljö och möjligheter. Initiativet vill också peka på de insatser som initierats och som pågår, och de positiva resultat som åstadkommits vilket leder till konkreta insatser för Östersjöns framtid.

 

I ett konsumentperspektiv är vår ambition att förmedla kunskap och hållbara alternativ. Som verktyg används en digital och en mobil miljöutställning om miljögifter i vår vardag (kemikalier, läkemedel och plast), fartyget Tre Kronor af Stockholm och konferenslokalen Kolskjulet på Kastellholmen.

 

Initiativet Hållbara Hav hittar du i Almedalen, i olika hamnar längs våra kuster och övriga Östersjön samt på vårt årliga seminarium i slutet av sommaren på Kastellholmen. Se www.hallbarahav.nu




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Jag var med på seglingen. En mycket trevlig dag i sällskapet av delfinen (kan ha varit en tumlare)som en av dagens höjdpunkter.

Ingemar

Dela denna kommentar


Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser


Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...