Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

Ola_K

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    3
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Ola_K

  • Placering
    Landkrabba
  1. Hejsan! Håller på och tittar på att skaffa en mindre till mellan stor förstabåt till familjen, så är ny på formet men försöker suga i mig så mycket info som möjligt, så mycket att lära sig! En av sakerna jag funderar på är angående iläggning, upptagning och frakt av båt. Vad finns det för metoder för iläggning och upptagning och vad är storleksgränserna mellan de olika? Jag har ju förstått att man kan ha en trailer/vagn och backa ned via en ramp men förmodar att det finns någon begränsning på hur stor båten kan vara för att det ska funka och kanske vad man har för bil? Såg att någon nämnde traktor... Sedan förmodar jag att nästa steg är att ha någon slags kran men vid vilken storlek på båt blir det aktuellt? Sedan angående frakt, har läst mig till att det finns vagnar som får köra 30km/h och de som får köra 80km/h, stämmer det? Vad är skillnaden, är det också beroende på båtens och bilens storlek? Bor i Norrköping och tanken just nu är att ha båten inne i Bråviken för att lätt komma åt den för vattenlek och fisketurer o.s.v men som jag förståt det finns det dock inte så mycket att se i Bråviken utan för mer intressanta grejer får man ge sig ut till mynningen vid Arkösund ca 50-60km landvägen. Så min fundering är att om man vill ut till kusten en helg kanske det är enklare att ta upp båten på en kärra och köra ut än att köra båten. Men hur reaslistiskt är det om man har en båt som väger i runda slängar 1000kg? Och till det skulle man ju vilja ha en 80km/h kärra annars tar ju det ju ganska länge att köra 60km... Allt gott! Ola
  2. Wow, tack för de snabba svaren! Kossor, ljudnivåskillnaden på en inombordare är en bra poäng som jag inte tänkt på riktigt och det där med att utombordare blir stulna, kanske är ett större problem än jag trodde, då jag läst om det på flera ställen nu Varför jag tittade på utombordare just nu, var att jag läst att de är mer lättservade med mindre meck och jag har inte tid och kunskap för att mecka :/ Hur mycket pyssel är det med inombordare, om man jämför med bilar t.ex. kan man lämna in på service en gång om året och det är nog? (fast det beror väl säkert på hur gammal och i vilket skick motorn är). Kenneth, tack för förslaget om Uttern, i dagsläget tror jag dock att vi nog ska gå på något lite snabbare som man kan köra en del vattenlek med. Så tror modellerna Kossor nämner är lite mer åt hållet vi är intresserade av. Men ska man börja titta på inombordare och kanske något större men inom budget (om även bara just under 200), hittade jag just Drago 640 DC, här är en med dieselmotor (Mercruiser 1,7 Diesel, sötvattenskyld) https://www.blocket.se/ostergotland/Drago_640_DC__04__sotvattenskyld_dieselmotor_71292185.htm Och här är en bensin (MerCruiser 4,3 MPI) https://www.sokbat.se/Motorbatar/DRAGO/640-Sorocos/Drago-640/35081 där är motorn från 2003 men det står att den gått 100 timmar, det låter för mig ganska lite men det kanske är normalt? Känns som ganska mycket mer båt för inte så mycket mer pengar... Jämfört om man kollar på de andra.. Hur mycket skillnad gör diesel vs bensin i bränslekostnad och prestanda? Allt gott!
  3. Halloj på er! Som del av min 40årskris är planen att uppfylla en önskan jag haft i många år, nämligen att skaffa båt! Men då jag inte har riktigt koll på båtvärlden och håller på och försöker lära mig, skulle jag behöva lite tips och råd. Jag har velat fram och tillbaka mellan något mindre som man kan dagsturer i och dra vattenleksaker med eller något större som är fullt utrustat och man kan sova bekvämt i hela familjen (2 långa vuxna, samt barn 9 och 12 år plus hund) i typ en vecka. Även om det vore en mindre båt så vore det bra med någon slags skyddad del i fall det skulle börja regna eller dylikt. Så tanken just nu är kanske något mittemellan... mest för dagsturer med bad, lite fiske och lite vattenlek. Skulle vi sedan bli bitna och bestämma att sjön verkligen är för oss kanske man kan uppgradera efter en säsong eller två. Något begagnat som inte kräver en massa meckande och helst under ca 200.000. Kollade just igenom den långa tråden från slutet av förra året, som var väldigt intressant men där är det mest om större båtar där man sover en hel familj. Hittade denna, anons http://www.interboat.se/norrkoping/begagnat/e/0/0/37399/ på en Bella 642 HT, som verkar ganska intressant och passande, men kanske lite dyr? Men vet inte riktigt, så alla tips och råd är välkomna!
×
×
  • Skapa nytt...