Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
motorpsycho

Växel går inte i

Rekommendera Poster

Har en Evinrude 50 hk ca 1980. Efter att ha kört på ett grund går det inte att lägga i växeln. Varken framåt eller backen. Motorn startar dock.

 

Vad kan ha hänt?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Efter att din rigg blev "påkörd" av en elak undervattenssten så kan många saker ha skadats.
Rekommenderar starkt att du själv - som första åtgärd - hissar riggen och tar en närmare koll, undersöker var riggen träffades mer exakt, finns synliga skador etc!?

Förmodligen vore det bra med en sådan första inspektion, samt gärna foton på de ytliga skadorna som möjligen låter sig avbildas? (Svårt annars att gissa, du får nog fler goda svar på din forumfråga ifall du lägger in sådana foton.)

    Växelmekanismen är nog av den traditionella typen med en stång ner till propelleraxelns s.k. "clutch dog". Sådana är icke-roterande men rätt klena, kan den ha gått av eller släppt i sina infästningar eller mittskarv?
Eller har kanske växelhus-oljan hos propelleraxeln läckt ut till följd av skadan, sjövatten läckt in med akut rostrisk som följd. Finns alltför många gissnings-alternativ.


Mitt tips så här långt får alltså bli:
Hissa riggen ur vattnet för att minska rostrisken. Kolla därefter själv, fota yttre skador, återkom därefter i just denna forumtråd med bilderna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lämna du riggen i vattnet så slipper du rostrisken (nästan). Det är när saker kommer i kontakt med syre det börjar rosta. Och det finns ju mer syre i ovanför ytan än under.  

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...