Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024
666D3

Östersjöns nya storhamn

Rekommendera Poster

Postad (redigerade)

För de som inte känner till det så pågår bygget av en ny storhamn dit bl.a. containertrafiken ska ledas istället för till Värtahamnen i Sthlm. Arbetet är storskaligt och för de som gillar stora maskiner så finns de där. Tre 90-tons grävare och minst 5 stora truckar har setts där. En av truckarna är en sådan med en 27 liters dieselmotor. http://www.cat.com/sv_SE/products/new/equipment/off-highway-trucks/off-highway-trucks/18256812.html

Såg ett klipp idag från när man packar massorna och då hissar de upp en 20 tons vikt 20 meter upp från marken och så får den falla fritt.

Maskinen kommer från Abu Dhabi där metoden är vanlig.

Hamnen heter Norvik och ligger intill Nynas raffinaderiet i Nynäshamn.

2020 öppnar hamnen som får 16,5 m djup och då kommer förmodligen större fartyg lägga till än vad Värtahamnen kan ta emot idag.

post-91186-0-34266800-1493919852_thumb.jpg

Redigerad av 666D3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Då blir det att hålla lite bättre koll när man ska angöra Nynäshamn efter 2020.

 

Det är lite trångt med en hel del fartyg redan idag och Gotlandsbolagets två färjor Gotlandia II och Gotland kolliderade 2009 i inloppet.
 

Kommer ihåg en angöring vi gjorde för några år sedan i tjock dimma med sikt på bara några meter när det var som värst. Man fick försöka lokalisera varifrån olika ljud kom ifrån, lite läskigt när det bara är vitt runt omkring.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vet inte riktigt vad jag tycker om det... Är nog mycket politik gällande placeringen av denna satsning. Det är och har alltid varit problemet med flaskhalsen även kallad Stockholm för trafik och gods. Tar man Oxelösund som exempel så finns där järnväg, motorväg och flygplats inom 20km. Ren logistikmässigt och djup i hamnen slår det denna satsning med hästlängder. Skulle man satsa en bråkdel av det man satsar i Nynäshamn på Oxelösunds hamn hade det blivit mycket bättre och billigare...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...