Gå till innehåll
fredag 19 april 2024
laell

Läckage rodergenomföring, Hurley Felicity

Rekommendera Poster

Hej vänner!

Fick i höstas ta över en Hurley Felicity av en god vän som tyvärr inte hade tid eller råd med henne längre pga studier.

Han poängterade för mig innan vi tog upp henne att det läcker in väldigt lite någonstans och som sen samlas i kölsvinet.

 

Nu när hon är avtäckt igen så har jag inspekterat hela kölen för att se om det var via kölsvinet som det läckte då detta blivit reparerat innan, men har kommit fram till att det antagligen är vid rodergenomföringen som det läcker in.

Nu är då frågan om detta är vanligt förekommande samt om jag kommer behöva skippa att sjösätta henne i år eller om det bara är att byta en packning eller så.

 

Bifogar lite bilder på dels genomföringen invändigt och någon bild från utsidan.

Då detta är min första egna båt så ber jag er vara snälla. :D

 

Tack på förhand!

http://i.imgur.com/c1T6LQB.jpg

http://i.imgur.com/qfFEylg.jpg

http://i.imgur.com/te4vdPg.jpg

http://i.imgur.com/WPSfuLo.jpg

http://i.imgur.com/uUZT00n.jpg

http://i.imgur.com/fIYsTpS.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej laell och välkommen hit.

 

Vi är oftast rätt snälla här så om du uppträder på ett juste sätt så behöver du nog inte vara orolig.

 

Generellt angående läckage: Vatten kan smyga sig in i en båt på många vägar. Ett grundtips är att alltid smaka på vattnet. Är det salt (förutsättning naturligtvis att du ligger i saltvatten) så kommer det underifrån, är det sött så kommer det ovanifrån eller från någon vattentank/dunk/pentrykran.

Nu ligger båten på land så detta test får väl vänta tills efter sjösättningen...

 

För att spåra småläckor så fungerar det enkelt att lägga "små skvallror" med toapapper vid misstänkta platser för att se varifrån vattnet kommer.

 

Det är rätt svårt att utifrån dina foton avgöra om det läcker vid rodret. Att det stått vatten i stuvfacket innebär inte med säkerhet att det kommit dit underifrån. Det kan ju läckt in via luckan till stuvfacket.

 

Nu misstänker du roderhylsan. Din båt verkar inte ha någon tätning vid roderhylsan utan det som hindrar vatten att komma in är att det är ett rör som plastats fast i skrovet och vars övre del ligger väl ovanför vattenytan. Detta är ett rätt vanligt sätt att konstruera om det finns plats att dra upp röret tillräckligt högt. I ditt fall verkar det sluta uppe i ett stuvfack och då är det en helt OK lösning. Eventuella läckage kan då endast vara mellan skrovet och roderhylsan. Hylsan är ju fastplastad i skrovet och om rodret utsätts för stora påfrestningar (t.ex. vid en grundstötning eller ovarsam hantering vid upptagning/sjösättning) så kan det bli brytningar som skapar sprickor o läckage i skarven mellan skrov o hylsa. Om det läcker vid roderhylsan så är det nog rätt små sprickor och rätt små vattenvolymer så om du har hyfsat regelbunden tillsyn av båten och kan länsa den innan det kommit in alltför mycket vatten så kan du nog sjösätta. Det värsta som kan hända är ju att du får ta upp den i förtid men då har du ju hunnit leta upp var vattnet läcker in så att du vet var du ska sätta in lagningsinsatserna. Det går att få tätt även om det spruckit men det kräver lite kunskaper och arbete.

 

Framför din roderhylsa sitter det ett skott fastplastat nere i stuvutrymmet. Det ser ut som om fastplastningen av skottet släppt. Detta är inte helt ovanligt på äldre båtar där fukten med tiden krupit in så plasten släpper. Det kan även uppstå om det varit stora brytningar i skrovet som fortplantats till skottets fastsättning. För att göra en riktig bedömning av detta så krävs det en ordentlig besiktning på plats av någon som förstår lite om hållfasthet och plastarbeten.

 

Släppningen mot skottet innebär i vart fall en försvagning av konstruktionen. Nu är ju din båt rätt liten och ursprungligen byggd för att klara kustsegling runt Englands kuster med ibland rätt tufft väder så den är rätt rejält dimensionerad. För segling i kustnära Svenska vatten så klarar det nog ett tag till (du är ju nybörjare och jag bedömer att du inte kommer att ge dig ut i kraftigare kulingar). Men på sikt så är det ett jobb som också behöver fixas.

 

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...