Gå till innehåll
fredag 19 april 2024
BSven

Isolering - ett lager eller två?

Rekommendera Poster

Jag håller på att renovera min båt och när jag ändå lägger så mycket arbete tänker jag även på drömmen om en framtida långsegling. Jag vill att båten skall vara lämpad för både varmt och kallt väder.

Normalt isolerar vi (väl?) för att slippa kondens och då räcker ju 10mm gott men 10mm är ju inte mycket i isoleringssammanhang.
De delar av däck och överbyggnad som är sandwichlaminat tänkte jag limma ett lager 10mm - isolering men på skrovet som är enkellaminat funderar jag på om två lager är motiverat eller bara onödigt arbete?
Vad säger erfarenheten på forumet?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo det gör en himla skillnad. Jag använde ÖoB's liggunderlag, tror de är 8mm, dubbla lager. Det blev bara förpiken men det blev väldigt lyckat.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ingen som använt sin båt på vintern som har något tips, eller varit i varmare trakter och känt att isoleringen håller värmen ute?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att ha riktig glädje av isolering måste du ha värme i båten när det är kallt och kyla i båten när det är varmt. Isoleringen i sig ger varken värme eller kyla.

 

I kalla vatten är det bra att isolera allt som går att isolera, vattnet kanske är 0 C och luften - 20 C.

 

I varma vatten utan luftkonditionering tror jag det är viktigast att isolera "taket" där solen ligger på nästan hela dagen. Då håller du den värsta värmen borta. När vattnet är 28 C och luften 33 C så blir det aldrig ens i närheten av lite svalt.

 

Allra viktigast är att se till att få in luft på nätterna när de är något lite svalare, det gör det lättare att sova. Det är inte alltid så lätt när man seglar eftersom man inte vill få in havsvatten i båten.

 

Jag tror det är bäst att lägga möda på ventilationen, bättre än att lägga möda på isoleringen. Det kanske tom. är så att nätterna blir varmare om skrovsidorna är isolerade, då får man ju ingen kylning genom friborden när luften svalnar.

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för svar bägge två!
Värmare har jag och ventilationen skall jag fundera vidare på hur jag skall öka den.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ventilation är jätteviktig men det är ett annat kapitel. Isolering gör mycket för boendekomforten. När det blir kallare så slipper man kondensen, man slipper den kalla skrovsidan och det kallras som uppstår. På sommaren när solen ligger på blir det inte lika varmt.

Jag har hört flera som tycker att isolering har inneburit en stor förbättring.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I Nimbusen isolerade jag hela förruffen med ÖöBs liggunderlag, brev varmare och skönare, även en del ljud minskades. Dessvärre försvann även det gemytliga vågklucket.

 

I nuvarande båt fick jag kondens under madrasserna i förrruffen, ett mildare mögelangrepp orsakat av fukt på kojbottnarna.

Slipades rent och så limmade jag på Julas tjockare liggunderlag, dyrare, visst men det blir också litet mjukare. Får se i sommar om det hjälper. Om inte annat dör väl mögelsporerna av kontaktlimmet...

 

Har även installerat Biltemas solcellsventilator, tja, en liten fläkt som viftar litet... försämrar väl knappas cirkulationen iallafall. Men vi sover uteslutande med förluckan på glänt.

 

--

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När jag renoverade förpiken på min havsfidra i början på 1990-talet isolerade jag med ett lager 10mm liggunderlag på skrovsidanutanpå den befintliga ytmattan på 3mm. På BB-sidan byggde jag en Garderob och lite stuvfack. Kojen på SB-sidan behöll jag som den var.

 

Eftersom havsfidran är rätt bullig, så var den längstgående hyllan rätt bred i mitten, men fram och bakkant där  den var infäst sätt smala. Detta gjorde att hyllan ville vrida sig om man la nåt tungt på mitten.

Kom på att om jag limmade på ytterligare 10 mm liggunderlag upp under hyllan, så fick den stöd längs hela skrovsidan.

Utan på detta limmade jag 3 mm ytmatta. Totala tjockleken på isoleringen på skrovsidan vid min koj blev följaktligen 26 mm. Brukade ju segla frampå höstarna och det kunde ju va ganska kallt.

Med den nya isoleringen var det väldigt skönt all ligga mot skrovsidan.

Sen dess har jag isolerat de förpiker jag renoverat sen dess med dubbla 10 mm liggunderlag plus 3 mm ytmatta. Tycker det är lättare att få sätt och snyggt med dubbla liggunderlag och man kan ju i stort sett helt undvika köldbryggorna i skarvarna. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Liggunderlag verkar många använda och på 2 m bredd brukar det kallas elefanthud. Antingen kan man köpa det eller fråga någon som jobbar med betonggjutning om de har några m2 över. Har själv haft det uppspänt under kapellet när det varit kallt och skillnaden är enorm.

 

https://www.beijerbygg.se/store/privat/byggmaterial/isolering/betongtäckmattor/betongtäckmatta-raw?artikel=807031

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...