Gå till innehåll
fredag 19 april 2024
Olleman82

Magnesium anod på bogpropeller

Rekommendera Poster

Hej,

 

Håller på och försöker få den nya båten i ordning inför första "riktiga" säsongen. Båten har gått i saltvatten förut men ska nu få det lugnt och skönt i sötvatten ett tag :)

 

Allt är iof inte lugnt och skönt eftersom magnesiumanoder är så dyra men jag har i alla fall bytt alla anoder på bravo 3 drevet nu. (Är det förresten någon som vet vad man ska använda för nyckel för den anoden som skruvas ovanifrån under en plugg för den har jag inte lyckats lossa ännu?)

 

Hursomhelst anod av magnesium till bogpropellern av märket Engbo låter sig dock inte finnas. Inte heller i manualen till bogproppen står det något om anoder någonstans! Behöver jag verkligen ha en anod på bogproppen och hur sjutton får jag isåfall tag i en!?

 

 

,Olle

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nyckeldimesionen på skruven är 1/2". Man måste ha en hylsa som har ganska liten ytterdiameter för att komma ner i hålet. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Behåll zinkanoden.

Visst offrar sig Magnesium ännu lättare i sötvatten, men ofta är det teoretiskt. Enda fördelen som jag ser det är att det vita skiktet som ofta blir på zinkanoden i sötvatten inte uppstår på den av magnesium.

 

Och om inte zinken offrar sig i sötvatten så skall du inte ta det som ett säkert tecken på att anonden inte fungerar. Ledningsförmågan i sötvatten är helt enkelt så dålig att problemet med galvanisk korrosion kan vara mycket litet. Min axel/propelleranod och på bogpropellern har t ex klarat sig i 15 år i Vätterns vatten. Men i vinter byter jag axelanoden, då den börjar se lite "tärd" ut....

Fast på akterpropellern vete katten om det sitter någon alls...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ok så Zink får duga då, just nu sitter ingen anod alls där! Lite osäker på vilken jag ska välja, misstänker att det måste bli "helt" rätt anod så det inte bliir någon konstig obalans i propellern eller nått...

 

Rollen: Tack, ska testa nästa gång jag är på plats!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Olleman82 skrev: ...Hursomhelst anod av magnesium till bogpropellern av märket Engbo låter sig dock inte finnas. Inte heller i manualen till bogproppen står det något om anoder någonstans! Behöver jag verkligen ha en anod på bogproppen och hur sjutton får jag isåfall tag i en!?

Nä, nån offeranod behövs väl inte i ditt fall får bli mitt tips! Särskilt som du bytt farvatten från salt- till sött så kan du nog sova extra lugnt ändå, och givet att du har rätt modell enligt bilden nedan.
För Engbo skriver enligt bilden nedan, bildkälla denna pdf...

post-86835-0-46701100-1484314713_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hittade du något bättre pris på magnesiumanoderna till bravo3 ska själv byta då båten kommer från Saltsjön till Mälaren.

Mv

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...