Hoppa till innehåll

maringuiden.se och BryggSnack använder cookies. Läs Information om cookies för information. För att dölja detta meddelande och acceptera klicka på knappen till höger:    Jag förstår!
Fredag 26 maj 2017

Foto
- - - - -

Folding propeller på Yanmar SD20 flexar


 • Vänligen logga in för att kunna svara
4 svar till detta ämne

#1 C345Fina

C345Fina

  Landkrabba

 • Medlemmar
 • 4 inlägg
 • LocationSundsvall

Postad 15 nov 2016 20:39

Foldingpropellern på mitt Yanmar SD20 drev verkar inte sitta som det ska. På videon kan ni se hur den kan röra sig på axeln, som är helt stabil. Det som syns på videon är alltså propellern som rör sig på axeln.

Nu sitter ju propellern på ett SD20 drev med fyra gummibussningar som ska ta upp kraften vid växling, men jag tycker ändå att rörelsen är i överkant, eller vad tycker expertisen?

 

Är det en linkapare som saknas i bakkant?

 

https://youtu.be/4M_6GiG2JN4#2 Lintott

Lintott

  Vice Amiral

 • Medlemmar
 • 1 244 inlägg

Postad 16 nov 2016 00:10

Jag hade samma problem med min propeller (2-bladig Varifold för SD-drev) och köpte en bricka (specialsvarvad för att precis passa i propellern) hos Rodahl Marin i Lidköping. Det var så bra passform på brickan att den fick knackas på plats och går nog inte att få bort utan att den förstörs. Efter att jag monterade den så glappar propellern inte i längsled längre.

 

Jag har ingen linskärare, däremot sitter det en rostfri bricka som träs på propelleraxeln innan propellern monteras. Jag tror att den brickan ska skydda mot att linor kan skära in i tätningsringen i drevet.

 

http://www.rodahl.se/#3 Seawolf

Seawolf

  Flottiljamiral

 • Medlemmar
 • 526 inlägg

Postad 16 nov 2016 06:49

Antingen har det länge fattats en bricka som ser till att propellern inte kan glappa längs axeln, och att tiden sedan gjort att glappet orsakat att splinesen nötts ned så det glappar i alla led. I så fall är splinesen nog nära sin slutliga död.

 

Eller också har det plastmellanlägg som finns mellan navets innerdel och ytterdel börjat glappa och förstörts. Detta kan man konstatera genom att lossa propellerbladen och se ifall innernavet inte glappar utan bara ytternavet. 

 

Jag har en likadan foldingpropeller (Alcometaller) som antagligen suttit på båten i 25 år utan sådant glapp (På ett Volvo-Sdrev) . För 5 år sen hade däremot bladens axlar börjat glappa lite för mycket, men det fixade en duktig mekverkstad genom att brotscha upp axelhålen lite och tillverka nya lite grövre axlar.  


"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

#4 Larsakelarsson

Larsakelarsson

  Kommendörkapten

 • Medlemmar
 • 282 inlägg

Postad 17 nov 2016 11:51

Lintott o Seawolf har klart för sig. Glappet i 'höjdled' är svårt om inte omöjligt att fixa, möjligen kan ett lager tjockt marinfett hjälpa till så det inte blir värre. Glappet i längsled måste du fixa mha en bricka som nämnes ovan, då stabiliseras också propellern i 'höjdled' och du slipper kanske ökat slitage på splinesen på axeln och i propellern. Trist om du måste byta både axel o propeller...#5 Mambo

Mambo

  Kommendör 1. graden

 • Medlemmar
 • 465 inlägg

Postad 18 nov 2016 08:12

Det påminner om en Alco-propeller och där har jag för mig att materialet (gummi tror jag) som sitter som ryckdämpare i propellerhuset kan ge med sig. Ta loss bladen och försök titta ifall propellerhusets mittdel, med splinsen, sitter stadigt på drevaxeln - i så fall finns problemet inuti propellerhuset. Hur man åtgärdar detta vet jag inte, tillverkaren Alco (Örebro) finns inte kvar då det fanns andra problem med konstruktionen (propellerblad lossar ganska lätt på detta fabrikat).


Mambo
© 1996 - 2017 maringuiden.se