Gå till innehåll
lördag 20 april 2024
contessa

Mulltoa i Båten

Rekommendera Poster

"Om man då är ute på sjön och använder dasset, kör man då iland och fortsätter sitt ärende pinkeriet där. Det blir ett konstigt förfarande tycker jag."

 

Det kan man ju naturligtvis göra men det verkar omständigt. Köper man en färdig toa så har den en tank som räcker ett antal dagar innan den behöver tömmas. Men man behöver alltså inte uppsöka en sugtömningsstation för det. Man kan annars använda den fd septiktanken som då räcker några veckor men då behöver man nog sugtömning. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Slängde själv ut den gamla vattenspolade toan och har numera en AirHead mulltoa som man matar med lite kokosfibrer samt att en liten fläkt med utblås genom en ventil ger luftombyte för mullen.
En separat urinbehållare på 7,5 l töms på land ofta dagligen om man är fyra personer och huvudbehållaren rymmer ca 60 sittningar innan det är dax för tömning i en stor plastsäck i vanliga soporna eller på kompost.
Skönt att slippa pumpandet och alla genomföringar samt att inte vara beroende av en tömningsstation. Bara öppna locket och göra vad du behöver samt snurra därefter några varv på veven för att blanda om mullen, samt att det inte luktar toalett i båten.
Enda skillnaden mot en vanlig toalett är att man ska separera 1:an och 2:an. Även ett barn fixar det.
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

EN SKITSAK

På båtmässan 2015 bestämde vi oss för att köpa en torrtoa istället för att göra om tankar och ordna med tanktömning via däck. Så i sommar har vi provat och utvärderat vår torrtoa och bestämt oss för att i vart fall ha den kvar även nästa säsong. Så får vi göra en ny utvärdering då.

Torrtoan på platsSkitsak-2-169x300.jpgSkitsak-1-169x300.jpg

Vi installerade den provisoriskt ifall vi skulle ångra oss. Vi har två toaletter ombord på Moon River så förliga toan byttes ut. Torrtoorna har samma standardhöjd som ett vanligt wc så man behöver ha en ny durk som sticker fram för att sätta fötterna på. Avluftningen som är viktig sköts med en liten datorfläkt som skall gå för jämnan och aldrig stängas av. Den monterade jag i ventilhålet på vår lilla skylite. Själva skitburken, den undre delen försåg vi med kokosfiber enligt manualen.

Ventilation och fäkt i skylite

När man ska göra sina behov lyfter man på locket och öppnar en lucka ner till tanken (på bilden är den luckan stängd). När man är klar vevar man ett par gånger på en vev, stänger luckan och locket igen. Det är en urinseparerande på toan så urinen hamnar i en flaska på framsidan som man tömmer någon gång då och då ex. på en toa iland.

Anvisningarna för uppstart av toaletten stämmer inte med verkligheten, så vår uppstart fungerade i tre veckor därefter blev det en kletig massa med lukt både inne och ute. Vi lämnade Sverige för semester med kurs mot Danmark. Halvvägs tog jag mod till mig och lyfte av överdelen och skopade ur en del av skiten och förpassade det till havet. Samma åtgärd fick jag göra tre veckor senare. Då var konsistensen bättre men inte lukten och toan började bli lite väl full. Efter det blev det bättre. För utvärderingens skull använde vi torrtoan hela semestern och gick inte iland till andra toaletter.

Vi kan efter sommaren konstatera att det verkar fungera bra nu och när det finns tillgång till toa iland bör man använda den och på så sätt får en något lugnare ruljangs på sin egen torrtoa.

Torrtoan känns som en fantastisk fördel, eftersom vi inte behöver leta upp en tömningsstation. Med vår lilla tank på 40 liter skulle vi behöva till tömningsstation var fjärde dag om vi ligger i naturhamn, som vi oftast gör.

Nils Andréasson

S/Y Moon River

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mulltoa har blivit ganska vanligt i husbilar. I USA är det jättestort. Jag har pratat med flera husbilsägare eftersom sådan står i mängder i hamnen. Alla är väldigt nöjda.

 

Har man en bef. tank i båten kan man använda den för urinen, annars är det miljömässigt helt ok att tömma den i naturen men inte i sjön.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är det någon skillnad på mulltoa och torrtoa?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@nilsa vad var det för anvisningar som inte stämde överens med verkligheten för uppstarten?

 

Jag har idag en porta potti i båten och är inte alls förtjust i lösningen. Trots liten båt (Albin 79) så tror jag att det borde få plats en riktig mulltoa som helt klart verkar överlägset motsvarande dito med septiktank.

 

Vad var det som inte fungerade för er och krävde klet-tömning överbord?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...