Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024
can77

Måla om däck

Rekommendera Poster

Hej

Jag funderar på att måla om däcket på min RJ85:a. Har läst på Internationals hemsida att en enkomponentfärg är att föredra(med halkskyddsmedel). Däcket består till 90 procent av halkskydd och frågan är hur jag skall göra med grundarbetet, jag har en del skador som måste spacklas. Måse man slipa bort den gamla strukturen eller räcker det att matta ned den för att därefter måla? Hur gör man enklast på de ställen där jag måste laga?(Kratrar i gelcoaten)

 

Mvh

Anders

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kolla med Internationals kundservice, de bör kunna svara på frågan hur du får bäst resultat med deras produkter.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Praktiskt Båtägande har haft flera bra artiklar i ämnet.

 

Själv skall jag lägga TBS (som Dehler har).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

RJ har väl ganska djupt halkskydd? Den färg du hittat (1-komp med halkskyddsmedel) är avsedd för dukade eller liknande däck. Kör du med den så fyller den ut nere i hålorna och blir tunn på topparna. Dessutom slits den ut på mindre än en säsong, i första hand på topparna i det gamla halkskyddet.

Så vill du verkligen använda 1-komponentsfägen så fär du räkna med att måla om varje vår, det är också så den är designad.

Blir bättre om du slipar ner det gamla halkskyddet - men vilket jobb! Och så synd på bra halkskydd.

 

En annan variant är att använda 2-komponent. Ev blanda i lite Halkanix. Det håller bättre, men är svårt att måla. Skall grundas först. Två lager färg (ovanpå grunden) borde hålla länge. Oftast är dessa färger helblanka, kan var bra att matta till dem på något bra sätt. Det finns de som förespråkar att halkskyddsmedlet skall strös ovanpå, de finns också förslag om att strö ut strösocker på den halvtorkade ytan så noppar sig färgen. När färgen genomtorr - spola av och sockert löses upp, kvar finns bara nopporna = halkskydd.

 

I första hand är det bästa/enklaste att fräscha upp det gamla däcket. Går det? Tvätta med tex aceton ? Prova på en bit och se hur det blir. Men det är klart, det är väl en ca 30 år gammal skönhet, och kan behöva en ansiktslyftning?

 

Lägga på mattor av olika slag, det kärver också nerslipning av det gamla halkskyddet, eller ordentlig spackling. Dessutom är mattorna dyra!

 

 

/Q

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är inte det enklaste att bara köpa Internationals Toplack och blanda i lite halkanix eller liknande?
Tänkte jag göra... =)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej! Jag målade däcket på min Conqubin 38 redan från början för jag tycker ett ljust däck är jobbigt för ögonen. Jag tog en hård borste och skrubbade decket med skurpulver sedan målade jag med intern.708, en tvåkomponentfärg. Det var tjugo år sedan och det har hållit jättebra. Jag målade bara halkmönstret. Mvh Alf 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej! jag skulle inte använda enkomponent med halkskydd. Jag målade en tidigare båt med sådan färg och det gör jag aldrig om. Den är inte tillräckligt slitstark och dessutom blev den missfärgad redan efter första säsongen.

 

Använd tvåkomponents färg med ev. tillsats.

 

mvh

 

flipperjens

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...