Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

hen1957

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    16
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om hen1957

  • Placering
    Kadett
  1. Jag har komplett offert från odelco. Verkar vara helt ok, med victron prylar
  2. Det blir ganska kostnadseffektivt, känner mej lite tveksam till att köpa systemet på komponentnivå, och inte ha någon ansvarig för helheten. Jag har för närvarande diskusionen med ODELCO som levererar helheten, men det är just på batteridelen som det springer iväg i kostnad. Grundtanken var att installera ett system nu, och sedan uppgradera det om fyra år när det är dags att sticka iväg på långresa. Om jag går på LiFEPO4 system så vill jag idag bara köpa mindre kapacitet och sedan komplettera vid avfärd för de djupare och vidare oceanerna :-)
  3. Beställde en 260s på mässan förra veckan. Ska komma hem i april/ maj. Tyckte den verkade smart.
  4. Jo då, förenklade bara. Har offert på komplett utrustning, så det kostar en rejäl slant. Problemet är att jag inte har efarenhet av det, och ska jag ha samma storlek på banken är merkostnaden 25-30 000. Funderade på om jag skulle nöja mej med halva banken jämfört med agm eftersom utnyttjandegraden kan ökas. Ska ha ca. 400 Ah om agm. Kanske ha fler solceller för att ladda mer. Har även med ny laddfördelning, bms och bogbatteri med sep laddning via sterling dc/dc, victron laddare/inverter för litium batterierna.
  5. Hej. Har precis tagit in offerter på helt nya grejor till bateriförsörjning och bankar samt start och bogpropeller. de flesta är AGM/gel men fick nu en offert med victron och litiumbatterier. dyrare givetvis men räknat per tillgänglig Ah över tid och laddcyckel är nog li billigare. Jag läste en gammal tråd om detta och då var det mågon som skiftat till liPo, tyvärr tappat det. Någonsomhar tips? Håkan
  6. Måste anmäla en skiljande uppfattning. Tycker att den långsmala utformningen ser mer modern ut, har aldrig gillat retro, men snyggt med det färgad skrovet. Grattis till ett bra båtköp dock.
  7. Fantastiskt hur enkel fundering av trådskaparen kan skapa en sådan debatt. Han har ju inte på något sätt egentligen försökt att undandra sig från sin skatt utan indikerar hur man kan använda befintlig lagstiftning. En som svarade nämde ju hur alla som han jobbar åt vill ha ut mer genom trixande med kvitton etc och användning av rot o rut så mycket som möjligt. Grekiska problemet tycket jag inte kan hänvisas till i detta ärende, men det har ju delvis uppstått på grund av svårighet att förmedla nyttan av skatter. Börjar väl delvis bli så här också när man drar ner på sjukvård och framförallt åldringsvård. Vad får man för det man betalar in? Det finns andra sätt att komma undan skatt gein SUV bolag eller andra alternativ utomlands där man kan dribbla med uthyrning etc.Killen här försöker ju hantera det inom landet och enligt lagstiftningen. Jag brukar kolla en hel del på den här sidan under den senaste tiden. Det verkar finnas många proffstyckare som reagerar väldigt starkt så fort någon går utanför ramarna, ekonomisktn nya ideer och liknande. Jag tittar på den för att få tips och råd, inte en massa pekpinnar från självutnåmda experter på ditt och datt.
  8. Jag tycker att det är ett intresant upplägg, och borde vara skattjuridiskt möjligt. Jag anser inte at du försöker profitera på någon, utan det är ju snarast staten/skattmasen som gör det enligt den dom du redovisat. Känns mycket märkligt med toaen.s kommentarer dä han verkar hävda att hans moral är mycket högre än andras. Som han säger bör han hantera dom åsikterna i något annat forum. Fortsätt jobba på det, och håll gärna oss andra informerade.
  9. Gick kanalen från Helsingborg till sth förra sommaren. Hade riktig fin segling på vänern och vättern. Tog även en sväng ner till Vadstena som jag varmt kan rekommendera. Båtplats inne i vallgraven på slottet. Seglade även på ett par andra sjöar, men det var ganska kort sträckor. Jag lovar dej en rervlig resa men lite nervöst i slussarna ibland. Från Göteborg till Oxelesund där vi mellanlandade lite tog det 2 veckor. En kompis seglade tillbaka båten från Åkersberga (nordost om Sth) till Göteborg och dom använde 12 dagar.
  10. Hej. Har en murena sedan 4 år, och jag kan bara bekräfta att ruffhöjden är helt OK. Jag är 184 och har minst en dec till taket. Tror nästan att det är den 30-fotare som har bäst höjd, av alla som jag har varit i. Lite därför som jag köpte den.
  11. Ursäkta stavningen i inlägget. Seglet var sytt i Kina, och beställdes tre månader innan leverans.
  12. Köpte nytt storsegel från boding förra året till en murena 30. leverans enligt utlovat, kvalitet som utlovat. Sytt i kina, pröjsade kite extra för flygfrakt, men det var specat innan. Fick exakt vad som var utlovat. Jag pratade, beställde av en kille som heter Oskar Skoting i Handen. Om det var durt eller billigy har jag ingen aning, men jag tog in tre offerter och han var billigast och skötte sig bra.
  13. Hej. Ganska skoj att se hur ett inlägg fokuserat på miljö kan andra fokus till tekniska och kemiska detaljer. Alla verkar vara väldigt snabba att ändra fokus från miljöansvar till detaljer av annat slag. varför inte bara inse att ansvaret för nuvarande och framtida miljö och miljöbelastning ligger hos varje enskild individ, inte hos något inbillat kollektivt ansvar. Självklart bör alla agera enligt försiktighetsprincipen och inte vänta på att teknik etc ska lösa det hela och ta bort individen ansvar och valmöjligheter. Det är ju precis samma tanke som att vi inte har något ansvar för svält etc. i Afrika, då det är vi som kräver de billiga produkter som kommer därifrån, alternativt tas råvarorna därifrån ach förädlas på annat håll. Det är inte mycket av vinsterna som kommer befolkningen till del.
  14. Hej. Jag har ganska bra koll på vart koppar tar vägen, vad reagerar med och vilka föreningar som kan bildas. Jag är mer orolig för genetiska skador som kommer att visa sig på lite längre siky, genom minskad och misslyckad reproduktion. Alternativ finns, motorbåtar kan täckas när de ligger i hamn, beväxning sker endast under ganskk akort tid och med vissa specifika livsbetingelse. Mer bränsle, tja jag seglar så jag kan stå ut med en viss lite fartförlust ibland. Åtgärder: lyft båte när beväxning sket. Borde vaar ganska enkelt att ha lyftstationer med högtrycktvätt, borde kunna lösa sig för 300 kr/gång och 2 gggr per är. Liknar väl egentligen priset för färgen, en liten slant för miljön får du kanske bidra med, men det kan ju ett mer välmående hav betala tillbaka med.
×
×
  • Skapa nytt...