Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Mackey

Guldmedlem
  • Innehålls Antal

    13 903
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    226

Allt postat av Mackey

  1. Vi har inge bottenfärg, så epoxin är ett bra slitstarkt material i borsttvätten. Dessutom blev botten väldigt slät med den lamineringsepoxi som vi använde vilket gjorde båten lite snabbare. Har men inte böldpest efter 48 år och använder bottenförg är det sannolikt helt onödigt att lägga pengar och tid på epoxi.
  2. Det kan vara oskyddade polskor (o utalas som o, inte som å) eller som du själv konstaterat att brytaren saknar skydd eller oisolerade ledare bakom en instrumentpanel, ungefär som en jordskena i en elcentral fast en för plus och en för minus. Jag skulle ha fotat hur det ser ut bakom min instrumentpabel där jag håller på att rensa, men jag tänkte inte på det idag. Många tänker att 12 volt är ju inget farligt, men den som har kortslutit en osäktad 0,75 mm2 kabel för att testa vet att den blir glödande nästan direkt. Hur hanterar man e glödande kabel? Eller om man av misstag kommit åt båda polerna med ett verktyg med resultatet att verktyget smälter sönder i kontajtytorna.
  3. Tänkte samma sak eftersom väldigt många djup är typ tre gånger så djupa i den undre bilden.
  4. Tyvärr blir motsvarande betydligt dyrare när man väljer att inte köpa kinesiskt. 😭
  5. Absolut! Mera jobb nu, men totalt sett betydligt mindre jobb att byta alla samtidig än att byta de en och en. Kuntze har motorkuddar och gör beräkningar så att du får rätt hårdhet på kuddarna. Det blir väldigt mycket billigare än att köpa originalkuddar. https://www.kuntze.se/
  6. Bra tips, men jag kommer att hålla mig till mitt gamla sjökortskort sedan före det sk. sjökortslyftet som ju tyvärr är ett sjökortssänke i Stockholms skärgård. Det positiva är att det bör bli flera lediga vikar när alla är markerade helt i mörkblått istället för med en liten ljusblå yta i mitten. Vem ger sig in i viken i den vänstra bilden? I just den här viken har ju Navionics (till höger) bra info, men så är det inte alls överallt.
  7. Som elektriker kommer du att bli mörkrädd när du tittar på hur båtel ser ut, iaf. om det är en lite äldre båt där dessutom flera ägare hunnit fixa till lite, som de tycker, bra lösningar. I nyare båtar är det betydligt bättre. Det är ju aldrig fel att avhjälpa de allra värsta riskerna (särskilt inte om det är en släkting man hjälper) som brukar vara oskyddade kopplingar runt batterierna och oskyddade anslutningar på batterierna.
  8. Snart dags att starta sommarens abonnemang på Fello. Fello använder Telias. Den stora fördelen är att man kan pausa abonnemanget när man inte behöver det. Absolut värt att jämföra med för den som behöver nytt abonnemang eller för den som inte är nöjd med sin nuvarande leverantör. Bra erbjudanden för studerande och 55+:are tycker jag. Såg att man får halva priset i fem månader om man beställer före 25 april. https://www.fello.se/ PS Jag har inget med Fello att göra annat än att jag är en nöjd kund.
  9. Verkar ju inte bli snö iaf, kanske tom. lite sol.
  10. Intressant lösning, men tveksam funktion. Som raol föreslår, men det finns säkert mycket annat arbete du kan göra på båtbottnen som ger mycket bättre effekt. Man vill inte att havstulpaner och annat bygger bo i utrymmet. Jag skulle ta bort gummiflärparna och lägga i gelcoatspackel i skruvhålen, eller elastisk Plastic pading.eller Plastic pading gelcoat filler.
  11. Ser jätteskönt ut! 😇 Som sig bör är det aprilväder i april. Vi brukar komma i kring Valborg och då är det nästan aldrig snö, men det händer.
  12. Nu står det dock effekt. Och då är det kubiken, dvs 2^3, eller åtta gånger. Kraftökningen kanske är mer relevant att jämföra med än energin? Raol, hjälp mig!
  13. Det blir en ganska "kemikalisk" lukt som sätter sig i kläderna om den är kraftig. Ta en trasa och gnid den mot sanitetsslangen en stund. Lukta på trasan. Luktar den inte illa så är det något annat. Tänk på att även slangar för avluftning av toatanken kan lukta.
  14. Jag är upväxt med och på båt och är nu pensionär, men jag har faktiskt bara upplevt storm till sjöss en enda gång och den var kort, max 30 minuter. Vädret var soligt och fint, men vi hade sett att det skulle blåsa upp kraftigt mitt på dagen så vi letade oss in i en så skyddad vik som möjligt och ankrade 15 - 20 meter från stranden som var ganska hög och skogsbeklädd. Eftersom vi såg att det var en frontpassage med vindar upp mot 20 m/s körde vi fast ankaret ordentilgt (tyckte vi). När molnen tornade upp sig och regnet kom gick vi ner i ruffen. Efter en stund bröt helvetet löst. Det fanns inte en chans att ankaret skulle hålla båten. Ut i sittbrunnen och igång med motorn för att stötta mot vinden så att vi inte fortsatte att dragga. Så fortsatte vi i nästan 30 minuter fram till regnet upphörde, molnen drog bort, vinden mojnade och solen och värmen kom fram på nytt. Öven varsin öl kom fram. Grannbåten hade mätt upp 25 m/s trots att vi låg nära skyddande land. För att sätta 25 m/s i proportion till något väder som många faktiskt har upplevt (12 - 13 m/s) så ger dubbel vindhastighet åtta gånger så stor vindeffekt.
  15. Jag gillar inte gästhamnar, men det finns några som jag absolut kan rekommendera och några som är okej. Arkösund, ganska genuint, men det är ett tag sedan jag var där så det kan ha ändrats. Nynäshamn är rätt okej men inget speciellt. Lite matställen och krims-krams-bodar vid hamnen. Utö, mycket att se och göra. Ganska turistigt, fast ändå på en okej nivå. Grinda är också okej, fin natur. Möja, Berg, är ockej och lagom lite turistigt. Finnhamn, Stora Jolpan. Naturskön och även en del aktiviteter för både barn och vuxna. Ängsö nationalpark har bryggor man fåt ligga vid, men är ingen gästhamn. Öregrund är en klassiker tycker jag, men det är kanske för att hag var där som barn/ungdom i samband med roslagsloppet. Sandhamn var jag också mycket i som barn/ungdom, men idag är det mest bara en turistfälla tycker jag. Bosö båtklubb, ingen fin hamn, inga aktiviteter, men billigt att ligga där om man vill besöka Stockholm. Cirka 40 minuter med kollektivtrafik till centrum. Klubbholmar Det finns en massa klubbholmar med bryggor man får ligga vid till en rimlig kostnad. Servicenivån varierar, men de är ofta välskötta och ligger bra och trevligt. Det finns en sammanställning över alla klubbholmar har jag för mig, men jag hittar den inte. Skärgårdsstifrtelsen har en del öar med bryggor och omgivningarna är fina. Välkommen till Stockholms skärgård! Mackey
  16. Jag testade några räknare och nomogram och skulle ha valt 1,5 mm2. Du får ändå bara ett spänningsfall på 0,2 V vid 3 A belastning. Vid 5 A blir spänningsfallet 0,4 V vilket också är acceptabelt.
  17. Mäter du 0,7 A vid batteriet med en vanlig multimeter också? Det är ju rätt mycket.
  18. Det är väl lite tveksamt att använda metoden på motorbåt om man inte är väldigt noga med längden på linorna och hanteringen. Inte kul att få in en massa snören i propellern. Vi ser det som att vi inte förgiftar Östersjön i onödan och sedan är det ju skönt att slippa bottenmåla, och även billigare för oss som har bra pris på klubbens båtbottentvätt. När man blir äldre gäller det att slippa då mycket arbete med båten som möjligt.
  19. På något sätt känns det ju som att stora tygstycken brukar fånga mycket vind. En variant är att köpa en billig vit presenning och klippa till ett solsegel och testa hur det känns. En sådan här tex. 70:- kronor och lite arbete kan det ju vara värt för att testa hur det funkar på din båt. Vi har sedan många år två prototyper av vit tunn presenning, ett ankarsegel och en "sprayhoodförlängare". Båda har tyvärr (eller är det kanske ett bra betyg) stannat vid prototyp.
  20. Klassen är viktig såtillvida att en lägre klass enligt API, tex. SB, inte ska användas i en motor som ska ha SD. Däremot är alla oljor bakåtkompatibla, så en motor där det står att SB olja ska användas kan även använda en SD olja. Dessvärre har flera biltillverkare valt att skapa egna klasser på oljan vilket krånglar till det ytterligare. Till en VW måste du köpa VW-olja och till en BMW måste du köpa en BMW-olja för att göra helt rätt. Klassen anger oljans förmåga att inte brytas ned eller förstöra något (tex. katalysatorn) under de driftförhållanden motorn är konstruerad för.
  21. Ekolodsfrågan gav mig lite feeling att lyfta denna tråd nu inför säsongen. Lägg gärna till egna tips som underlättar ert båtliv till låg kostnad.
  22. Det bästa är väl att pröva. Vi fäste givaren på en käpp och prövade oss fram till ett läge på akterspegeln som funkade. Där har vi inga strömmar från rodret, men en massa virvlar från propellern. Här är en tråd i ämnet.
  23. Min var svart och målades på en snurrbåt 1974 och 1975 (och aldrig mera) och fungerade bra fram till slutet på 80-talet när båten såldes.
  24. SAOB använder förtent när de beskriver vad andra ord är för något, men förtent finns inte som uppslagsord.
×
×
  • Skapa nytt...