Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

Paddy

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    10
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om Paddy

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Har efter några försök lyckats göra en ögonsplits på en dubbelflätad lina. Själva processen är inte svår man avslutningen (som ser så enkel ut på Youtube) då höljet ska dras tillbaka över de sammanflätade delarna, krävde mycket slit, bankande och brytande. Inför nästa splits funderar jag på vad man kan göra för att underlätta. Jag är inne på något som ger bättre grepp om höljet och gör det möjligt att dra tillbaka med winch eller talja? Någon som har andra tips och tricks dom brukar använda för att lyckas med ögonsplitsar på dubbelflätad lina. Hälsningar, Lars
  2. Ja, när man kör bil kan man ju bli distraherad av bråkande barn i baksätet. Eftersom det inte går att förbjuda bråkande barn så borde det vara ok att köra berusad också...eller hur tänkte du nu?
  3. Är jag den ende som behövt en ny oljeplugg till ett SD20/30-drev och hickat till över priset 456:-? Sökte i forumet men hittade inga trådar. Frågan är om det går att hitta alternativ eller har Yanmar använt specialstigning på gängorna? Någon som vet?
  4. Hej! Jag skulle behöva hjälp med att identifiera en svart låda som sitter mitt på kabelstammen mellan motorn och kontrollpanelen. Den är helt igengjuten med ett gummiliknande skal (utan kylflänsar el likn) och går inte att öppna. In i lådan går fyra kablar; svart, blå, röd/svart och gul/grön. Jag kan inte identifiera kablarna på elschemat. Någon som vet vad kan vara?
  5. När vi pratar om anslutningar på Hitachigeneratorer kanske någon kan berätta var man ansluter en timräknare smartast? Har en likadan klump på min Yanmar 3GM30.
  6. Tack för dina synpunkter! :-) Jag måste erkänna att jag inte har koll på vad en "avstickarkabel" till en NMEA 2000-stam kostar. Den kanske ligger på ungefär samma som en NMEA 2000 => SeaTalk ng-adapter (c.a 350:-) vilket jag antar fyller samma funktion bortsett från att adaptern kanske inte finns i olika längder som en vanlig avstickarkabel. I så fall kvittar det vilken stam jag drar bortsett från att SeaTalk ng-produkterna verkar dyrare än motsvarande till NMEA 2000. Jag har också hittat diskussionen du länkar till och den innehåller f.ö. ännu en sak som gör mig förvirrad - vad tusan är DeviceNet? I sista inlägget skriver dom också en sak som gör mig orolig, nämligen att kursdatorn SPX-10 inte skulle kunna ta emot data från en NMEA 2000-plotter och därmed inte kunna styra båten mot en waypoint. Någon som kan stilla min oro på dessa två punkter?
  7. Blir inte klok på detta och ju mer jag läser desto mindre förstår jag. Fick ett erbjudande jag inte kunde motstå att köpa en instrumentuppsättning och autopilot som pratar SeaTalk/SeaTalk ng. Har inget nät i båten ännu men ser ingen framtid i att låsa in mig ännu mer i SeaTalk-världen så jag vill bygga vidare med NMEA 2000 som min plotter och GPS använder. Efter vad jag förstår är SeaTalk ng och NMEA 2000 samma sak och kablarna innehåller samma ledare (förutom en extra ledare i SeaTalk ng som gör den bakåtkompatibel med SeaTalk1). Det ska bara vara kontakterna som skiljer. Vad hindrar i så fall att klipper stamkabeln och skarvar ihop den med NMEA-stammen (se bild)?
  8. Paddy

    Nackdelen med relä?

    Hej! Jag håller på att flytta en del av strömbrytarna från elpanelen under däck till en mindre panel vid ratten. Det känns naturligare att kunna manövrera lanternor, däcksbelysning, instrument mm från sittbrunnen istället för från under däck. Kvar på panelen i salongen ska finnas en huvudbrytare för strömmen till sittbrunnspanelen så dom inte fungerar när båten är låst vid bryggan. För att undvika kabeldragning fram och tillbaka flera gånger så tänkte jag låta brytaren på salongspanelen styra ett relä som matar panelen vid ratten med ström direkt från batteriet. Frågan är vilka nackdelar detta för med sig? Vad ska man tänka på vid val av relä? Alla synpunkter på denna lösning är välkomna.
  9. Tack för hjälpen! Bilden krymptes per automatik men nu har jag gjort en tydligare. Edit: Nu är problemet löst. Det var ytterligare en sladd som var lös och som skulle ersätta den gula till tändningslåset. Nästa båt ska ha ett dokumenterat elsystem. Senast ändrad av Paddy | 06 juni 2007 | 18:07
  10. Har en segelbåt från 70-talet och ett lagom rörigt elsystem som det brukar vara på äldre båtar. Efter att ha bytt motor (till en av samma typ fast lite nyare) så händer ingenting när jag vrider om nyckeln. Körde den äldre motorn tidigare i vår utan problem men nu trilskas det. Bifogar en bild på hur det är kopplat. Vore hemskt tacksam om nån som ser nåt direkt fel eller som kan ge tips om vad reläet(?) på skissen har för funktion och hur det kan kontrolleras? Startreläet sitter på annan plats. Det kommer ingen tändningsspänning och det klickar ingenstans när jag vrider. Tack på förhand!
×
×
  • Skapa nytt...