Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Jim_Beam

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    41
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Jim_Beam

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Jag vet att lacktillverkaren säger att man inte ska lacka 2k när det är under 10+ och fuktigare än 70% men är det någon som ändå har chansat? Båten står i en hall som håller utetemperatur och jag skulle helst börja lacka diverse trädetaljer som räcken mm. men det lär dröja innan det är 10+ i hallen, rätt många ytor så det är inte praktiskt att täcka in och köra någonslags värme, kan heller inte frakta hem grejerna. Så frågan är egentligen om någon testat att t.ex. köra tunnare blandning eller något annat trick, öka härdare kanske?
  2. Tack, klart enklast, var nog lite snål, har nyligen köpt en ny som passade gamla motorn, men det blir en ny kontaktor.
  3. Motorn till mitt Lofrans ankarspel har gett upp så jag letade upp en identisk MCA1024M. Men när jag fick motorn så visade det sig att den finns i två varianter, den ena är den jag har med två plus och en minus (jord) anslutning. Den jag fick har bara två anslutningar markerade M1 och M2. Har hittat en inkopplingsanvisning hos Lofrans, se bilaga. Den vänstra visar motorn jag fick, den högra visar min gamla. Nu undrar jag om någon har förslag på hur jag skulle kunna koppla in den nya. Det jag inte förstår är vad jag ska göra med minuskabeln, kan det vara så att den nya är tänkt att växla polaritet t.ex. så att M1 är plus vid utmatning och minus vid inmatning? Kan sannolikt lämna tillbaka motorn, men det kanske är onödigt om det finns en lösning. Lofrans inkoppling.pdf
  4. Vill bara göra en liten återkoppling, efter en del ord som inte ska skrivas så lyckades jag installera kartorna från webben via programmet. Det ser väldigt bra ut och jag är övertygad om att jag nu har två separata bra elektroniska kort, Open CPN i pc'n, Seapilot i paddan med en del Hydrographica kort, sen kommer jag alltid ha koll på ett papperskort. Ska försöka ha en del koll på omgivningen också...:)
  5. Ankarspelet är ett Lofrans med ett antal år på nacken, kätting 40m så det hörs när det går ut. Funderar på att byta mot ett med blyad lina som jag hade på förra båten, med fritt fall. Men det känns som pengar i sjön när resten fungerar och en motor lär gå att få kring 2000:-. Vet inte riktigt vad jag ska välja, byta allt eller försöka med en egen lösning.
  6. Motorn till mitt ankarspel gav upp i somras. Egentligen är det kontakten till motorn där "utkabelns plus" har lossnat från motorn. Sannolikt en lödning eller att den dragits så hårt att den nästan gick av vid montering. Hur som helst, jag tänkte försöka renovera (löda fast kontakten igen) eller köpa enbart motorn. Tänkte samtidigt bygga om till fritt fall, men jag har ingen aning om hur det fungerar när det finns från fabrik. Är det så att det sker en elektrisk frikoppling av själva drivhjulet så att det snurrar fritt, ungefär som tvärtom kopplingen till en ac pump på en bilmotor? Eller är det ett tidrelä som håller "utströmmen" på i ett antal sekunder? Jag funderar på den senare varianten, men är väldigt intresserad av att höra synpunkter och tips innan jag gör något. Båten är rätt känslig för sidvind så jag vill helst bara släppa ankaret och inte tänka mer på det en stund.
  7. Hej Ove, programmet ser riktigt bra ut, men jag förstår inte riktigt hur man köper sjökorten direkt av Sjöfartsverket?
  8. Du är nog något på spåren, får jag lite tid över i vinter så blir det nog ett test i samma anda.
  9. Jim_Beam

    Navigera med PC

    Det finns en hel del trådar om navigeringsprogramvaror för pc, men jag hittar inget direkt alternativ till SeaClear eller Fugawi. Jag kör Seapilot på min iPad och samtidigt Fugawi på pc (Win7) men jag tycker Fugawin har lite dålig upplösning och sjökorten börjar bli gamla. När jag letar så verkar det som om Navionics går att koppla till pc men det verkar mest som om det är enbart för planering. Tacksam för tips.
  10. Kan du se hur många Ampere den klarar på ingången, försökte leta men hittade inget.
  11. Bytte relä, fortfarande samma fel, men sen upptäckte jag att plusskruven för utmatning hade lossnat inifrån motorn. Ska försöka laga.
  12. Fick du ordning på ankarspelet? Jag råkade ut för samma sak, spelet drar in ankaret men släpper inte ut. Mätte reläet och ser tydligt att jag får bra spänning hela tiden vid tryck in medan det bara fladdrar till lite snabbt när jag trycker för att mata ut. Har sannolikt likadant ankarspel, Lofrans MCA1024M, som ditt. Jag är rätt övertygad om att reläet (Albright) gett upp och letar efter ett nytt, har du bytt?
  13. Tackar för svaren, jag köpte en MPPT regulator för att den kunde funka med 24V samt två solceller för att seriekoppla, men sen av någon anledning står det att de bara får parallellkopplas så det blev lite minus. Fast jag kör den här sommaren med laddning på bara ett batteri så får vi se vad det blir. Sen blev jag lite förvånad av att plus in från solcellen i regulatorn hade kontakt med plus ut när jag kollade med Ohm mätaren, inget motstånd. Annars hade jag nog vågat prova att gå in med 12 och 24 ut mot batteriet. Ha en fortsatt bra sommar!
×
×
  • Skapa nytt...