Gå till innehåll
tisdag 16 april 2024

Spinspider

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    15
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Spinspider

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Första dagen på sjön gick i förbannelsens tecken. Varför, varför, varför envisas vissa motorbåtsägare med att stryka förbi i racerfart 10 meter från min lilla segelbåt ... TROTS att det ligger ett helt sund öppet för genomfart?! Varför? För att djävlas? Eller handlar det bara om brist på empati och/eller okunnighet om svallvågors effekt på segelbåtar? Denna fråga har säkert lyfts förut, både här och i andra sammanhang. Men jag kan inte hålla mig, jag var tvungen att fråga (igen).
  2. Tack för svaren! Det är båtklubben som rekommenderar att förtöja mot bojen med en lina på varje sida från aktern. Antar att detta ska hålla båten på plats bättre ... Men kan det räcka med en tjocklek på 12 mm på linan för säker förtöjning mot boj då båten har ett deplacement på ca 1,5 ton óch även är förtöjd med fören mot bryggan?
  3. Två frågor om förtöjning mot boj: 1. Vilken tjocklek behöver man egentligen på förtöjningstamp mot en boj? Räcker det med 12 mm? Min segelbåt väger 1,5 ton och är förtöjd med två tampar i fören mot en brygga samt med två tampar från båda sidor om aktern ut mot en boj, dvs som ett V. Bojen ligger ca 20 m från aktern, så totalt 40 m lina behövs i aktern. 2. Merxhake rekommenderas vid förtöjning mot boj, bl a för att försäkring ska gälla. Men nu har jag hört från en butik där de säljer båttillbehör att även en spärrhake fungerar bra (se bild). Stämmer detta?
  4. Någon som vet var man kan få tag i hyfsat billigt trägolv till sittbrunnen? Kanske teak eller annat material? Tips? (Min båt är bara 23 fot lång och sittbrunnen är relativt liten.)
  5. Jag tänkte lossa, snygga till och sedan återanvända träluckorna i sittbrunnen på min båt. Om jag lossar gångjärnen/skruvarna ur plasten, fungerar det då bra att laga hålen med lite spackel och sedan att återigen fästa gångjärnen/skruvarna på (ungefär) samma plats? Vilken typ av spackel är i så fall bäst? Och hur fungerar det med trä? Kan man fylla hålen efter utdragna skruvar med träspackel?
  6. Hur lätt eller svårt är det att masta på en mindre segelbåt utan mastkran? Är detta att rekommendera? Hur går man i så fall bäst till väga, utan att skapa skandaler vid bryggan? Båten är 23 fot lång. (Osäker på mastens höjd).
  7. Efter upptagningen av båten i höstas skrapade jag botten ren med en plastskrapa. Alla vackra havstulpaner försvann, och kvar blev en jämn yta ... som dock var svart och blå omvartannat. Antar att det var grundfärgen som syntes under resterna av bottenfärgen?! - Måste nu botten slipas med slipmaskin också, eller sandpappras för hand, innan bottenmålningen? Dvs, hur ren måste ytan vara innan man lägger på nya lager bottenfärg? - Och spelar det någon roll vilken bottenfärg jag använder, med tanke på att jag inte vet vilken bottenfärg som målades på förra året? - Tips på miljövänliga bottenfärger för ostkusten? Ovanstående är säkert ett uttjatat ämne, men som ny båtägare känner jag mig helt vilsen när det gäller detta ämne.
  8. Toppen! Jag ska alltså inte lägga sikaflex vid hela ytan mellan grabbräcke och tak? Det räcker alltså att lägga vid/runt skruvhålet och sedan täta runt/yutanför grabbräcket?
  9. I höstas tog jag bort två stycken grabbräcken som sitter på rufftaket. De är fästa genom en skruv som man skruvar upp i grabbräcket inne från ruffen, dvs rakt upp genom taket. Jag lossade dem för att snygga till dem lite grann. Nu ska jag fästa dem igen. Förutom skruvarna, behöver man limma något mellan gräbbräcket och själva rufftaket, för att vatten inte ska komma in under grabbräcket och ner där skruven sitter? Eller räcker det med att lägga silikon runt grabbräcket? Tacksam för tips.
  10. Det låter billigt! Jag håller just på att klä om dynorna i min båt. Har betalat 250 kr löpmetern på Östersjökompaniet i Stockholm, för ett standardtyg (Sunbrella) för båtdynor. Men till underdelen av dynorna kan man använda ett billigare tyg, ca 50 kr löpmetern. Totalt blir kostnaden ca 2000 kr för omklädnaden av dynorna i min 23-fotare. Om jag skulle lägga ut jobbet till en butik eller företag skulle nog kostnaden bli många gånger högre.
  11. Någon som har erfarenhet av att segla till Gotska Sandön från Stockholms skärgård? Några goda råd och tips på vägen? Tänkte försöka ta mig dit i min 23-fotare i början av sommaren. Drömmer mig bort redan nu ...
  12. Vid mastavtagningen upptäckte jag att det endast fanns EN skruv i mastfoten, trots att det finns plats för två (dock verkar hålet för den saknade skruven vara lite skadat). Klicka på bilden för att förstora! Och dels märkte jag att mastfästet i skrovet inte har några egentliga skruvHÅL, utan bara jack där skruven/skruvarna från mastfoten kan glida ned. Är detta en normal fästanordning, och räcker det verkligen med en skruv i mastfoten för att hålla fast masten i fästet på båten?
  13. Hur farligt är det egentligen att vara ute på havet när det åskar? Söker sig blixten till masten? Vad händer om blixten slår ner i båten? Klyvs den mitt itu ... och så blir det direkt respass till Sankte Per vid Pärleporten? //Nybliven segelbåtsägare
  14. Spinspider

    Laga båt

    Jag behöver laga ett beslag som håller fast båtshaken på min däcket på min segelbåt. Skruven som håller beslaget har lossnat. Hur utför man en sådan enkel lagning? Antar att jag först måste rengöra, sedan plastic padding, låta torka, borra nytt hål ... och sedan skruva fast beslaget på nytt. Stämmer detta? Några tips kring denna lagning?
×
×
  • Skapa nytt...