Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

elektrikarn

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    412
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    3

elektrikarn senast vann den dag 24 Mars

elektrikarn hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

122 Expert

Om elektrikarn

  • Placering
    Kommendör 1. graden

Senaste Profilbesöken

2 366 profilvisningar
  1. En liten brasklapp ! har man en enklare. ( billigare) kanon utan separat avgasrör tex julas så hjälper det inte att man ställer kanonen utanför då avgaserna följer med varmluften in , vet av egen erfarenhet … Använder en sådan för att få snön att släppa från taket på båttältet och ja , mådde ganska illa när jag ” bara ” skulle göra lite småsaker medans kanonen gick . Lite offropic men vill verkligen varna för riskerna .
  2. Förstår att du redan har tagit en ståndpunkt som du inte tänker rucka från , undrade just när favoritargumentet ” nettoexportör ” skulle komma , man kan ju studera Danmark som gått all in på vindkraft , de ( få ) gånger de exporterar så är det näst intill minuspriser . Rekomenderar att man följer Svenska kraftnäts ” kontrollrummet ” en längre tid så man inte bara ägnar sej åt ” cherrypicking ” : Kolla gärna upp vindkraftverks drifttid mellan renoveringarna , framför allt de nya stora verken . Sant är följande: Vi hade en av världens bästa elförsörjning , Totalt självförsörjande med reservkraftverk i händelse av brist . vettiga priser , låga priser till industrin ( även skattebefrielse ) för att svensk industri skulle vara konkurenskraftig . Vi styrde över folk till att satsa på elvärme för att minska oljeberoendet .Det var det stora argumentet 1980 när vi röstade om kärnkraftens vara. Idag är vi i läget att folk/ industri går på knäna av elpriserna samt industrier kan inte etablera sej på grund av elbrist ( Kolla gärna med Uddevalla kommun ) . Nu är det även hetsjakt på vattenkraften som har varit vår ryggrad i nästa 100 år . Läs gärna på mera om svängmassans betydelse . Studera gärna svks löpande data om vad frekvensen på elnätet är och vad som kan påverka den negativt o vad det får för följder . Inser nu att det här blivit en ideologisk diskussion som egentligen inte har på ett båtforum att göra så jag väljer att tacka för mej .
  3. Det finns en myt idag att om man bara bygger tillräckligt många vindkraftverk så är problemet löst . Tycker att man bör studera följande begrepp : Svängmassa , den brukar de flesta förbise . Planerbarhet Livslängd , talas idag om att verket har 10-15 års livslängd samt värre , betongfundamentens livslängd. Div kommuners motstånd mot vindkraftbyggande . Vindkraft är bra men se det som ett bra komplement . Ex man kan inte montera ur motorn i en bil och tro att man kan ersätta den med 11 turboaggregat Och Nej . elen räcker inte idag , bara kolla din elräkning sista 2,5 åren så ser den mest enögde att det är en bristvara . Förstår att det gått politik i frågan fast det egentligen är ett tekniskt problem som måste lösas . önskar er en trevlig helg.
  4. Är inte så jätteintresserad av hur o varför men tack för tipset , konstaterar bara att jag betalade 18.30 för blankdiesel i söndags o det räcker för mej , OKQ8 macken tog strax under 18:- vid samma tillfälle så en liten skillnad var det. Förhoppningsvis så är det denna prisbild som kommer att gälla . må så gott
  5. Blir inte reduktionspliktavgiften mindre nu när reduktionsplikten är sänkt till 6% ?
  6. Ok , för att svara på Stans (TS) fråga . Blankdieseln som vi tankar , vi har ett par mackar för fordon runt oss med blankdiesel , tyvärr ingen sjömack inom rimligt avstånd , gick ner ca 4 kr efter nyår . Har inga skojiga beräkningar för det konstaterar bara att jag sparade 160:- mot när jag tankade förra veckan .
  7. Tankade blankdiesel idag för 18.30 ( skelleftediesel ) fick i 40 liter , 4 kr billigare än före nyår , besparing 160:- på en tankning , för ett år sedan betalade jag ett kort tag 28 :- , när jag gick på semester i början på augusti betalade jag 25:- . Dvs ni har alla rätt , 10 kr om man räknar ett år tillbaka , 7 kr om man tar från augusti o 4 kr om man tar från nyårsafton . Förstår att det gått politik i detta ämne men bortsett från Putinpriser och världsmarknadspriser mm så har dieseln blivit betydligt billigare , inte något lite heller . Så snacket om en pizza hit eller dit kan väl Schyffert få hålla på med ? Sänkningen av bränslepriserna har ju dessutom en inflationsdämpande effekt . för övrigt så har vi blankdiesel på ett par mackar här så alla priser är från landmack .
  8. Kombinerad press/termos . koka vatten häll i , pressa , njut , håller värmen rätt bra . efteråt så grovsjölj ur från badbryggan . klart , inne på tionde året med denna från seasea .
  9. Det här är väl som att svära i kyrkan …varning snikversion . Använde vanligt tryckimpregnerat virke som jag linoljade för att få rätt färg . Höll bra de åren jag hade den båten .
  10. Väldigt intressant . Tack som delar med dej .
  11. Verkar vara tillfälligt borta från ebay , synd , har handlat lite saker av dem , snabba leveranser. Men som sagt det finns ju fler aktörer , sätter hellre in en renoverad webasto än chansar på en kinavärmare , kanske dumt men det är jag det .
  12. Ja men på ebay står det att säljaren är borta till onsdag 11:oktober .
  13. Kan rekomendera Webastooparts i Litauen . Köpte en renoverad Webasto thermo top C för i runda slängar 4k med frakt . Hade en Webasto förut som gett upp , tänkte renovera men fick en värmare i nyskick o garanti via ebay för 4000:- , då blev valet lätt . Har gått som en klocka hela säsongen , använder den både till värme samt varmvatten .
  14. Angående luftning av system , hade samma problem år efter år med luft i systemet / dålig cirkulation .Blev en rörmokarlösning , fick tips , tag en hink o fyll den med glykol/ vatten lösning , stoppa i en dränkbar pump i hinken o anslut slangen från pumpen till systemet , låt returledningen från systemet mynna ut i hinken , kör pumpen o fyll på hinken eftersom om nödvändigt , efter 15-30 min är systemet luftfritt . Funkade bra för mej .
×
×
  • Skapa nytt...