Gå till innehåll
måndag 25 september 2017

Havskatt

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  549
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

14 Trovärdig

Om Havskatt

 • Placering
  Flottiljamiral
 1. Yamarin 76 DC - Samlingstråd

  Den separata M300 har jag för att kunna ladda i gästhamn när det finns landström tillgängligt. Denna laddare laddar bara förbrukningsbanken. Har också en M50 tror jag den heter som laddar startbatteriet men den behöver jag bara använda under vintern, då kör jag båda laddarna för underhållsladdning.
 2. Yamarin 76 DC - Samlingstråd

  Jag tror du behöver en ekolodsmodul. Nu ska jag byta plotter så min 5008 med ekolodsmodul mm tänkte jag sälja. Du kanske är intresserad?
 3. Yamarin 76 DC - Samlingstråd

  Jag har ekolodmodul och kör med akterspegelsgivare. Har funkat jättebra och ytterst sällan den tappar kontakt med botten. Man får justera in vinkeln på givaren i samband med sjösättning, använder båtshaken, sedan håller det sig resten av säsongen.
 4. Yamarin 76 DC - Samlingstråd

  Såhär är det monterat på min båt. Till vänster batterimätare och ankarspel.
 5. Servostyrning Yamah 250 HK

  Jag skaffade mig en servo som heter Seastar Power Assist. Den har fungerat perfekt nu i fyra år.
 6. Yamarin 76 DC - Samlingstråd

  Jag har ett elektroniskt reglage så jag vet inte exakt hur ditt ser ut. Men det brukar finnas en friktionsskruv som man kan skruva åt. Har du provat det?
 7. Yamarin 76 DC - Samlingstråd

  Hämtade båten igår och det visade sig att Lectrotab systemet inte var kompatibelt med mitt orginal Bennett system. Marinan fick installera Bennetts egna automatik Auto Tab Control (For Hydraulic Systems). Det blåste mycket igår så jag kunde inte kalibrera systemet optimalt men det var otroligt skönt att slippa trimma manuellt.
 8. Yamarin 76 DC - Samlingstråd

  Ja du kan blanda batterierna, men inom förbrukarbanken om du har fler batterier där så ska man inte blanda. Har även lärt mig att då ska man byta samtliga batterier samtidigt annars blir de nya batterierna lika det sämsta batteriet som är kvar. Sedan finns det mycket synpunkter på forumet om vilka batterityper som är bäst till förbrukningsbatterier. Jag är inte säker på att ett AGM batteri är bäst. Har för mig att dem lämpar sig bäst vid höga strömmuttag kort tid, typ bogpropeller. Ett förbrukningsbatteri bör tåla lägre strömmuttag under lång tid och så nära noll som möjligt i så många laddcykler som möjligt utan att förstöras. Sök på forumet det finns mängder med trådar här. Själv kör jag blyade batterier av typen fritidsbatterier som är byggda för just det jag skrev ovan och klarar att laddas ut med 70-80% av sin kapacitet utan att förstöras. Normalt ska man inte köra ut ett blybatteri mer än 50%. Du har även gelbatterier som många tycker är bäst men en del tycker att dem är för känsliga att laddas ut till noll. Många pratar också om kronor per Ah som ett mått för att hitta bäst batteri till optimal kostnad.
 9. Yamarin 76 DC - Samlingstråd

  Det låter perfekt. Jag har också orginal Bennett trimplanen.
 10. Yamarin 76 DC - Samlingstråd

  Vilket bra tips, gånglägesautomatik, jag tänkte också beställa ett system. Marinan jag har använder Lectrotab ALC men dem ser identiska ut med Mente Marine, är det samma? Är det någon av er som har hydrauliska trimmplan, funkar det bra? Jag har det och tänkte ha dem kvar, frågan är om dem är för långsamma?
 11. Yamarin 76 DC - Samlingstråd

  Nej det går inte att justera höjden. Jag är också kort och det är inga bekymmer att se framåt när man kör sittande. Däremot får jag stå på tå när jag ska stoppa upp huvudet genom kapellet, aluminiumbågen och kapellkanten hamnar mitt i synfältet. Ska man köra länge stående får man stå på en liten fotpall.
 12. Batteri placering Yamarin 76dc 2007

  På min båt sitter startbatteriet längst in mot akterspegeln.
 13. Nya Yamarin 81 dc

  Den bästa sittplatsen framför pentryt är borta. Kommer att bli hart när omöjligt att få igenom ett båtbyte med hustrun
 14. Yamarin 76 DC - Samlingstråd

  Inga problem att bara byta ut dina batterier i förbrukarbanken. Jag bytte till 3st förbrukarbatterier, våta batterier, på 115Ah/st typ fritidsbatterier. Räcker för oss i ca 2,5dygn och ca 35-40% kvar i banken. Gelbatterier är väl rätt tunga? Jag fick väldigt bra balans i båten genom att placera 2st batterier på varje sida i aktern (1st start+3st förbrukare) Gör en elbudget och kolla vad du hamnar på innan du bestämmer storlek på batteri, 100-110Ah/dygn är nog rätt normalt om man inte vill snåla med elen.
 15. Yamarin 76 DC - Samlingstråd

  Bra tips, ska nog prova detta istället Hej ! Du kanske har måtten på bestickslådorna i 76an ? mvh Börje Nej tyvärr har jag inte tillgång till båten förrän i vår då den är på vinterförvaring.
×