Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

cajzell

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    15
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om cajzell

  • Placering
    Kadett
  1. cajzell

    Startsnöre

    Jag märker att mitt startsnöre till min tvåtaktare (en Johnson 4hk) börjar bli alldeles för slitet. Jag har monterat bort huven och tittat in, men ser inte hur jag omedelbart skall byta och tänkte om detta normalt är en grej man lämnar in motorn för? (utöver det faktum att jag är dålig på motorer i största allmänhet, så sitter den monterad på båten nu och överskådligheten är därmed begränsad.)
  2. Några tips från en nybörjare som lärt sig den tuffa vägen (jag säger inte mer... ) Tänk på att tyngdpunkten ofta sitter ovanför den punkt där kranen lyfter masten, d.v.s. det är ett instabilt system och masten faller om man inte håller i den Se till så att stag ligger rätt innan du börjar lyfta så du inte behöver ta ner igen för att något snott sig kring tampar du lyfter med Jag skruvar ut vantskruvarna innan så man snabbt får på dem i fästena så man inte behöver skruva och joxa när någon blir irriterad vid mastfästet och köerna tornar upp sig kring kranen Hoppas något av de här nybörjartipsen kan ge något också.
  3. Tack för svar! Jag har tagit för givet att den skall klara ganska hårt vattentryck, men du kan säkert ha rätt, kanske måste fundera igenom om jag skall ha den där om inte sprayhooden är där. Det är en ganska liten båt med liten sittbrunn, en Monark 540, så avståndet till den lär inte bli alldeles för stort. Men, som du säger, jag kanske vill ha den närmre. Vad är flush-montering? Jag har funderat på om den borde sitta på ena sidan av nedgången till ruffen, men då blir det ju bara optimalt om har viden från det hållet.
  4. Jag skall montera min satellitnavigator, Garmin 182, på min båt ovanför ingången till ruffen (se bild). Jag kommer behöva sätta i fyra skruvar för fästanordningen och eventuellt göra ett hål till för att föra igenom strömförsörjningen. Jag har aldrig gjort ett sådant jobb förut och undrar om nån vet om några speciella fallgropar som man skall se upp för. Detta kommer ju vara precis under sprayhooden, så det är ju en skyddad bit av båten, men den är ju inte alltid på och det kan ju ändå skölja vatten över området.
  5. Jag tänkte pålstek från början, jag kanske gör en vanlig sådan då, det är säkert det bästa.
  6. Hej, vår mastkran har i änden en krok och en tamp som sitter fast vid kroken. Det är inget speciellt i slutet av tampen. Jag undrar om någon har tips på en knop som är bra att dra runt masten, som sedan tar fäste under vantspridarna när man lyfter masten och som sedan lätt kan lösas upp om den skulle råka fastna av någon anledning med änden som man har nere vid båten?
  7. Tack för era svar, jag har kontaktat Benns Mast. Får kanske svar imorgon.
  8. Här är ett par bilder på den hela och den som gått sönder.
  9. Längst ut på min vantspridare sitter det en liten trämoj som vanten löper igenom och som är fäst i vanten med skruv. På den ena har har den gått i två bitar nu över hösten (tur att det inte hände när jag seglade), kan man köpa nya sådana? Kanske över nätet, är det nån som vet någon bra nätbutik för marina prylar?
  10. Hej! Jag köpte ett fint marinbatteri för 695:- ifjol. Jag var dum och lämnade det i båten över vintern, visste inte att det inte var bra. När jag nu försöker ladda det med min batteriladdare (bilbatteri-laddare), så händer ingenting (d.v.s. amperemetern står helt still på 0). Jag har testat att snabbt slå laddarens poler emot varandra och det gnistrar, så laddaren verkar leva. Är hoppet ute?
  11. Hej, [nybörjarfråga]jag har en Monark 540. När jag länsar så fladdrar bara min fock hela tiden och snurrar sig kring förstaget. Det känns inte som den bidrar till farten överhuvudtaget. Kan nån tipsa mig om vad jag skall göra?
  12. cajzell

    Motorfäste

    Hej! Jag har idag på min segelbåt en liten utombordare på 4hk. Jag kan inte fälla upp den idag p.g.a. att mitt motorfäste har för liten distans emot akterspegeln, så motorhuven direkt går emot båten. Därför måste jag lyfta av och på den varje gång jag kommit ut, resp. kommit in i, hamn. Alternativet är att segla omkring med motorn i vattnet. Är det någon som kan tipsa mig om var man kan köpa ett nytt motorfäste?
  13. Jag får tacka så mycket! Det var precis den typen av tips jag ville ha! Nu åker jag ner och mastar på!
  14. cajzell

    Masta på

    Hej! Jag skall masta på min lilla Monark 540 imorgon. Jag är ingen tävlingsseglare alls, men tänkte ändå fråga om det finns några enkla tumregler att hålla sig till när man drar i vantskruvarna så att det ändå inte är helt åt skogen?
×
×
  • Skapa nytt...