Gå till innehåll
måndag 25 september 2017

ziggemannen

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  531
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  5

ziggemannen senast vann den dag 26 Maj

ziggemannen hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

75 Expert

Om ziggemannen

 • Placering
  Flottiljamiral

Profile Information

 • Location
  Skåne
 • Interests
  Fiske, fiske och mer fiske.
 1. Kylproblem - all kylvätska läckte ut!

  - Kolla så inte termostaten kärvar - Kolla vattenpump/impeller - Kolla så att locket till påfyllningen är helt och tätar som det skall - Kolla alla slangar och anslutningar. Kan ju läcka vid högre tryck. Kika efter sprickor, spänn slangklämmor.
 2. Problem med boatinfo.no

  Det är inte din dator det är fel på. boatinfo.no är seriöst disfunktionell och saknar massvis med länkar/sidor
 3. Vad betyder begreppet "Motorn spikar"

  Nej, det ljudet har dom alltid haft långt innan RME-inblandning, och det har att göra med dåtidens mindre precisa insprutningspumpar, spridare(multisekvenser idag) och utformning av förbränningsrum och bränsle/luftblandning mm. Förkammare och annat orsakar också att vissa äldre motorer knackar ganska högt. Dagens moderna common rail insprutning och elektronik gör förbränningen mycket mer precis än förr, och en diesel idag är nästan lika tyst som en bensinare. Men själva ljudet är detsamma.
 4. Gamla busterbåtar

  Nitar är ett förbannat gissel enligt mig. Skulle aldrig skaffa en nitad båt. Om man behöver nita om, se till att det är någon annan som står inne i båten och håller emot. Gärna någon du inte tycker om. Har en kamrat som lät sin fru agera mothåll, och hon hade nersatt hörsel och huvudvärk i över en vecka....
 5. Rekommenderad motortemp?

  För högre motortemperatur måste material i motorblock, topplock mm vara avsett för detta då saker annars kan expandera bortom toleranser och spricka/slå sig/nypa, Gjutjärn och aluminium är ju liksom inte generellt, utan det finns en myriad av olika legeringar. Visst några grader hit och dit kan tyckas fåningt, men likväl. Högre temperatur på motorn generellt medför att en bensinmotor är mer spikningsbenägen dessutom. Moderna motorer som använder högre temperaturer använder i vissa fall inte vatten alls, utan en vätska som har glykolens antifrys/antikorrosionsegenskaper och som inte kokar förrän 130 grader i atmosfärstryck, dvs ännu högre i ett slutet system. Jag skulle hållt mig till rekommenderad temperatur på termostat termostaten.
 6. Ny Crescent 491 eller behålla RYDS 480S

  Som nämnts tidigare, 30 hästar på den båten är i klenaste laget, och köpa nytt och ändå bli missnöjd känns sådär. Hade jag fått 20 000 för det gamla ekipaget i inbyte vette tusan om jag inte hade bytt. Har ingen erfarenhet av just Crescenten, men den storleken på båt med 50 hästar känns rejälare. Crescenten är desstom två decimeter bredare och 100 kilo tyngre. I slutändan är det börsen som styr, och du borde försöka provköra en 491 innan du bestämmer dig.
 7. Vilken motor tycker ni??

  Smaksak. Optimax är tvåtakt, F80 fyrtakt. För trolling behöver du drivankare oavsett vilken motor. Jag trollar med en DF300 och med två drivankare funkar det ypperligt. Båten blir väldug kursstabil med drivankare också. Hade jag varit tvungen att välja hade jag valt den något tystare fyrtaktaren just för trollingen.
 8. ännu en prisfråga ang. värde

  Håller inte med. Min 20 hästare från 84 gick för 5000. Sålde på mindre än en dag. Marknaden är galen när det kommer till utombordare. Jag skulle inte betala för en dylik klump, men många vill.
 9. Ny Motor till Ryds 480S

  480s levererades oftast i paket med 30 hästar, vilket var max för båten men alldeles för klent om man är mer än en person. 40/50 hästar är inga problem att hänga på denna båt.
 10. Nån form av solbädd?

  Med lite glasfiber, plywood , spackel, färg och en måttstock skall det väl inte vara omöjligt att skapa en fällbar solbädd? Sådana här utmaningar är ju hur kul som helst om man gillar jobba med händerna. Spontant, finn plats för soldäcket, undersök stöd/infästningspunkter. Malla i kartong, tejpa ihop, malla över i ply, plasta, spackla måla. Klart. Som dom säger: "happy wife, happy life". Min fru vill ha dubbelpulpet i en fyrametersbåt för att inte få vind och vattenstänk i ansiktet. Med ovan verktyg löstes detta i ett nafs.
 11. gps-kort för insjöar

  Vilken sjö är det? Kan ha tur att din sjö finns med i mitt drdept bibliotek.
 12. Oceanpro 115 dör på fullgas.

  Ta inget för givet. Det kan vara tändning också.
 13. Oceanpro 115 dör på fullgas.

  Hur ser dina stift ut? Blöta eller torra?
 14. Bensinförbrukning tvåtakt.

  Uttern A51 med e-tec 50 drog 0,6 l/nm 23 knop marschfart med två välgödda gossar och fiskeprylar. 420 kg båt. Fyrbladig BRP stålpropeller.
 15. Vilken motor?

  Elmotor kommer att begränsa dig ordentligt om du inte fyller båten med batteri.... Eftersom det är en deplacementsbåt med en realistisk fart på kanske 4-5 knop, skulle jag rekommendera en liten bensinmotor. En fyrtaktare på sisådär 6-7 hästar skulle göra jobbet. Av bilden att döma, lång rigg.
×