Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

Salbo

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    33
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Salbo senast vann den dag 3 Augusti 2020

Salbo hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

12 Trovärdig

Om Salbo

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Vad behöver jag för lina till ankare? Hur lång? Är vilsen på biltema nu
  2. Vad betyder detta? Överstruken boj? Är det inte ok att fästa den i boj då?
  3. Det har du rätt i. Har försökt i den lokala båtaffären men där lyckas jag inte fiska fram mycket tips. Tjurgubben fick jag höra att han kallades av vissa. Trevlig men fåordig tycker jag. Grejjen är ju den att min båtbudget är väldigt snäv denna sommar. Allt verkar ju vara minst dubbla priset på båtaffärer. Ska ändå överväga det i bilen till storstan. Där kanske servicen är värd pengarna.
  4. Nu gör jag skäl för namnet på trådstarten. Båten sitter nu fasttafflad med lina från båttrailer i fören och ett murket snöre på ena sidan till boj där bak. Jag tänkte ta en 6 mil tur till biltema och köpa ordentliga grejjor (dock biltema) att förtöja den med. Jag googlar och letar efter hur man gör det på riktigt. Jag har hittat denna sida som jag tänkte utgå ifrån. https://tbkbrunnsbo.se/bryggor/förtöjningsregler Har ändå lite frågor: 1. Hur vet jag vilken vikt linorna behöver klara av? (båten väger väl ca 1 ton tror jag) 2. Tror jag bara har tillgång till en ring att fästa båten i på bryggan på båtplatsen. funkar det? 3. Har pollare/knapar (eller vad det nu heter) bak på båten. Snurrar man bara fast båten där eller gör man en knop eller något? 4. Behöver man ingen förtöjningsfjäder vid bojen? 5. Var hittar jag guide hur jag förtöjer vid en brygga steg för steg. Jag tycker man bara glider in med kaos och hela familjen rycker i bojar, tampar, typ knyter fast den i någon snorkel som ligger på bryggan med käringknutar och hoppas på det bästa. (har bara lagt till vid en gästbrygga en gång och gått på toa för att sedan komma tillbaka och se att linan vid boj har gått av och bakänden på båten är på väg mot betydligt finare motorbåt). 6. Räcker det med 6st uppblåsbara fendrar som är ca 50cm? (har massa kortare plastigare i båten men fattar inte när dessa bör användas) 7. VIKTIG FRÅGA!!! Använder jag samma grejjor när jag lägger till vid gästbryggor osv eller är det bra att köpa något slags allround kit? 8. Vad behöver/måste jag lära mig för knopar. (käringknutarna jag jobbar med nu känns oansvarigt och osäkert) I det stora hela är min fråga: Vad behöver jag för rep och skit i båten och hur får jag fast den på ett bra vis (så jag ska slippa noja ihjäl mig för att min båt ska förstöra andras båtar så folk blir arga på mig och jag blir fattig). Ju enklare det är att använda desto bättre är det. Alla bra-att-ha-tips för en enklare resa är otroligt välkomna. Nu packar jag in barnen i bilen och beger mig mot biltema! peppra på med handlingstips om ni har lust så får jag se om något dykt upp när jag är på plats.
  5. Tusen tack för alla tips! Jag uppskattar det enormt mycket! Kapellet tänkte jag tvätta innan jag lade i båten men allt annat tog så lång tid så jag glömde det. Ska leta tejp att laga det med också. Insåg också när jag lagt i den att hålet i min skärbräda-lagning var för litet. Jag tänkte bara på att göra det större lodrätt för att kunna tilta som jag blev tipsad om. Tänkte inte på att det behövs svängrum vågrätt med för att kunna svänga 😁 Men det var mest i ändläget åt ena hållet som tur var. Ska såga upp lite större från insidan så jag slipper skruva bort allt igen.
  6. Tryckte på alla knappar i alla menyer utan att få fart på ekolodet. Kom just hem efter två dygn i båten. Lånade ut den till lillebrorsan som brukade använda den när farsan levde. Fick just mess på bild med fungerande ekolod. Är så sjukt nyfiken på vad jag missat. Men fy fan vilken Pers det är att dra en tvådygnsresa med hela familjen när man inte har en susning om båtlivet. Glida in mellan bojar och bryggor och lyckas få fast båten utan att krocka någons dyra båt eller dra propellern i botten osv. Rep som inte är murkna och går av när man är vid kiosk och köper frukost är nog också ett plus. Bojen är nu på plats på båtplatsen. Hittade en betongplatta med en ögla i på plats. Vilken lättnad! Fixa nya rep och youtuba hur man lägger till vid brygga sen blir allt guld. Resan har varit 70% nervositet och stresspåslag, 20% härligaste stunderna på evigheter och 10% sömnbrist och solsting. Nästa vända är jag mer förberedd och kan slappna av hoppas jag.
  7. Hittade lugnare sovplats inatt. 2st nya saker jag klurade på. Känns som ett glapp i ratten. Ca 1,5-2dm glapp när man vrider på ratten. Är det naturligt? Kör som en kratta. Sicksack hela tiden. Klurar på om något är fel eller om det är svårt att styra båt? Fråga 2. Sitter GARMIN GPSmap modul i båten. Har för mig att farsan hade ekolod. Hittar inte det i menyn. I manualen står det att vissa modeller har ekolod. Vad är det annars för liten klump som sitter under båten och är kopplad till modulen?
  8. I made it! Orutinerat att sova på sjö en fredagskväll. Disco som dunkar friskt och båtar som glider förbi men 2h sömn lyckades jag nog kamma ihop. Trodde det skulle vara lugnt och fridfullt på en sjö. Får leta bättre sovplats. Hur mycket ström drar lanternor? Har 4st små. Klurar på om batteriet räcker om de är på en hel natt. Har noll koll.
  9. Sådär ja! Hissade upp båten med domkraft och plockade av stödhjul. (heter det stödhjul? ) Insåg att det var för litet hål i biltemahjulet. Kom då på den briljanta idén att snurra det punkteringsfria hjulet som satt där ett halvt varv då den sidan inte är platt (än). Städat och skurat båten invändigt från lunch till kl 02.00 igår natt. Fortsätter idag. Såg förjävligt ut i den. Fast kladdade sörjor, mögel, rostfläckar efter pappas legendariska gipsskruvar som sitter överallt. Skurade med avfettning till bilar. Finns det något effektivare mot kladdiga fläckar? Vissa går inte bort helt. Drar en extra vända med såpa för att förhoppningsvis få bort stark lukt från avfettningen. Har insett ett nytt litet problem. Pappa byggde en ruta av trä på taket. Det fanns redan ruta på kapellet men var dålig sikt och jobbigt vid långresor. Jag bad en duktig herre att sy om kapellet så att det går att fästa på rutan ordentligt. Kapellets ruta och dragkedja hamnar då uppåt och blir som tak. Där droppar det in lite vatten när det regnar. Hur hade ni löst det? När man åker är det nog gansks lugnt. När båten ligger orörd länge kanske det blir mycket vatten i båten efter ett tag. Nu letar jag bara efter någon som kan vara med och assistera när jag ska lägga i den och hoppas att båtplatsen går att få ordning på. När den väl är i går det inte att ta upp den innan kärran är fixad tror jag. Tror ni det funkar med ankare och fendrar på båten vid båtplatsen några dagar ifall det blir strul med anordningen att fästa bojen i? Skepp ohoj!
  10. Smart! Bara inte träbiten är för hård och pajjar båten eller skakar loss under färden. Ska ge mig på problemet idag om jag hinner. Platt hjul på kärran med. Hoppas på pyspunka. Sedan är det bara lite städning och sedan försöka lägga i den! Framöver finns det ju 1000 saker till att fixa på den. Täta hål ordentligt så det inte regnar in någonstans, fixa så den ser fräschare ut under, få ordning på elen, slipa och lacka trärutan som flagar, bygga nya träskåp och instrumentpanel, nya dynor osv. Vore kul att lägga krut och göra den riktigt fin men det blir nog om 30 år 😁 Nu handlar det mest om att få den att överleva.
  11. Det är bara att båten ligger på bilhjulet när stödhjulen är platta. Nya stödhjulen är bara för att få den till sjön. När den är i sjön ska jag klura på kärran som du skrev.
  12. Tack för skit bra tips! Båt dokumentet var ju precis vad jag behöver. Klurar på hur i hela världen jag ska lyckas transportera en 300kg klump ända fram till båtplatsen. 100m sluttande gångväg. Ska klura på lösning. Blir nog att limma kapellet som du skrev.
  13. Ja jag har klurat på det där med kölrullarna. Då lär man bygga om kärran eller byta. Känns dyrt och omständligt men kommer inte på någon smidigare lösning.
×
×
  • Skapa nytt...