Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

LageB

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    32
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om LageB

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

585 profilvisningar
  1. Hej igen, Som någon kanske sett i tidigare inlägg, så har min gamla tvåtaktare till min RYD 480S (från 80-talet) sagt sitt, och jag planerade att köpa ny 4-taktare (30Hk) till min 480S. Em annan ide har nu tagit form. Vår lokala marina erbjuder en sprillans ny Crescent491 + ny Yamaha 50Hk monterad, för 120,000kr. Marinan tar min gamla RYDS 480S + defekta 2-taktare i inbyte för en spottstyver, (runt 10-20,000kr) Mao inbytespriset för Crecsent 491+Yamhaha F50 skulle då bli runt 100Tkr. Jag vill helst INTE strula med en blocketförsäljning för min gamla RYDS + defekt motor... Ett annat alternativ är alltjämt behålla RYDS 480S och endast köpa ny motor till den. En ny Yamaha/Suzuki/Tohatsu på 30Hk skulle kosta ca 50-55,000 monterad på Rydsen. Vad skulle ni göra? Hur står sig en gammal 480S mot en ny Crescent 491? Fördelar/Nackdelar?
  2. Förhoppningsvis är det enkelt fel naturligtvis. Ju enklare desto bättre :-) Alltjämt intresserad av att hitta service/rep-firmor i Stockholmsområdet som kan fixa detta (lätt eller svårt) så tips på firmor uppskattas storligen.... :-)
  3. Jag får se..... hade liksom varit skönt att bara lämna över motorn till en specialist. Motorn går igång (ibland) och varvar då upp hur bra som helst. När jag sedan belastar motorn genom att lägga i växeln, back eller fram spelar ingen roll, så orkar den ingenting. Orkar kanske 2-3 knop som bäst. Kollat gnistan och tändning finns på alla cylindrar. Förgasarna får soppa. Har ingen kompressionsmätare så jag har inte kollat kompet. Hursomhelst, jag har varken tid eller lust att hålla på med motorn. Om jag inte hittar bra verkstad snart, så blir det en ny 4-taktare, även om det suger....
  4. Jo, det är ett alternativ. Har hållit utkik efter en bättre begagnad 30Hk Japanare ett tag. Växer inte på träd....
  5. Hej alla, Kan någon tipsa om bra firma eller "pulare" som är bra på att fixa gamla tvåtaktare i Stockholmsområdet? Jag har en 30-årig Yamaha (30hk) som behöver en ordentlig genomgång, alternativt helrenovering. Ringde par "utombordarservicefirmor" men de tycks mest intresserade av att byta oljor på fyrtaktare.. :-(
  6. Eller hur... Det är vad vad jag läst mig till också. Himla märkligt att på vår 480S finns en skylt som säger att max godkänd motor styrka är bara 15KW? Undrar om vår 480S är en av de första årgångarna och att dessa var typade för mindre motor..? Ringde RYDS men personen jag pratade med visste inte heller. Mysterium.. .
  7. Halloj Jag har en Ryds 480S, men tyvärr av okänd årsmodell. Var inne på Ryds hemsida och modellen tycks ha funnits sedan 1980. På vår båt sitter en äldre Yamaha 2-taktare 30HK, som helt tappat orken för par år sedan och ekipaget har nu stått och på land ett tag. Funderar ta motorn till någon reparationsfirma. Någon här på detta forum som kan ge tips på firma i Stockholmsområdet som är duktig på äldre två-taktare. Gärna Norr/Väst-ort. Alternativt lägger jag inte ned pengar på att fixa upp gammal motor och köper ny 4-taktare direkt, och får bättre bränsleekonomi på köpet. (Men alltså, fy sjutton vad dyra nya båtmotorer är!!!) Hursomhelst, några frågor: Även när vår Yamaha 30 var "frisk" så tyckte jag att motorn fick kämpa hyfsat för att få vår 480S att plana. Bävar lite att köpa 4-taktare i samma styrka eftersom 4-taktare generellt är tyngre än 2-taktare, vilket inte torde göra planingen lättare. Å' andra sidan, på vår 480S finns sjöfartsverkets blåa skylt som säger "Max motorstyrka 15KW"!? Kan det stämma? Det skulle innebära max runt 20Hk?? Tror inte det skulle fungera faktiskt, med tanke på hur vår 30Hk Yama betedde sig. Yamaha har en helt ny 25HK-motor som bara väger runt 65kg, vilket ligger liknande viktklass som vår gamla Yamaha 30HK tvåtaktare - men, räcker 25HK till RYDS 480S tycker ni? Eller, är den t.om för stor? vilket den blåa skylten tycks säga??
  8. Halloj Jag har en Ryds 480S, men tyvärr av okänd årsmodell. Var inne på Ryds hemsida och modellen tycks ha funnits sedan 1980. På vår båt sitter en äldre Yamaha 2-taktare 30HK, som helt tappat orken för par år sedan och ekipaget har nu stått och på land ett tag. Funderar ta motorn till någon reparationsfirma. Någon här på detta forum som kan ge tips på firma i Stockholmsområdet som är duktig på äldre två-taktare. Gärna Norr/Väst-ort. Alternativt lägger jag inte ned pengar på att fixa upp gammal motor och köper ny 4-taktare direkt, och får bättre bränsleekonomi på köpet. (Men alltså, fy sjutton vad dyra nya båtmotorer är!!!) Hursomhelst, några frågor: Även när vår Yamaha 30 var "frisk" så tyckte jag att motorn fick kämpa hyfsat för att få vår 480S att plana. Bävar lite att köpa 4-taktare i samma styrka eftersom 4-taktare generellt är tyngre än 2-taktare, vilket inte torde göra planingen lättare. Å' andra sidan, på vår 480S finns sjöfartsverkets blåa skylt som säger "Max motorstyrka 15KW"!? Kan det stämma? Det skulle innebära max runt 20Hk?? Tror inte det skulle fungera faktiskt, med tanke på hur vår 30Hk Yama betedde sig. Yamaha har en helt ny 25HK-motor som bara väger runt 65kg, vilket ligger liknande viktklass som vår gamla Yamaha 30HK tvåtaktare - men, räcker 25HK till RYDS 480S tycker ni? Eller, är den t.om för stor? vilket den blåa skylten tycks säga??
  9. Jag kikar runt på olika segelmakeriers hemsidor. Hittade idag följande beskrivning hos ett segelmakeri. Lite förenklat kan man säga att ett bra dacron segel håller i 10 år men formen blir sämre efter halva. Ett laminat segel håller ihop 5-6 år sedan börjar det hända något på olika ställen i seglet. Om ovanstående stämmer, så känns det ju inte så himla intressant att satsa sina pengar på ett betydligt dyrare laminatsegel....
  10. Jag har förnyat rullgenua och full-lattestor de senaste åren och då fastnat för det här alternativet i dacron. http://www.se.northsails.com/Teknologi/NorthSegelduk/Radian/tabid/17672/language/en-US/Default.aspx Om detta var ett bra eller dåligt val kommer väl att visa sig om tio år eller så. Men som svar på frågan – ja, även dacron har utvecklats under åren. Himla intressant. Då kanske Dacron alltjämt kan vara ett bra alternativ... Tack för länken speljakt :-)
  11. Jag planerar att köpa segelbåt efter ett långt uppehåll. Kan tänka mig en segelbåt som har både rullfock och rullstor. När jag hade båt senast var det för 20 år sedan (då Maxi-77) och jag har inte alls hängt med segelduksutvecklingen sedan dess. Verkar ha hänt massor under 20 år och för en glad amatör som jag, så är segelmarknaden idag en djungel. Himla bra om det stämmer, det du skriver att de flesta tillverkarna kommit till rätta med delamineringsproblemen. Då kanske man vågar satsa på modernt laminatduk... Har även Dacronduk utvecklats under åren? Eller har en dacronduk "idag" ungefär samma kvalitet & prestanda som för 20 år sedan?
  12. Tack för info. Bilder? :-) :-) Har du ingenting "utanpå" liggunderlagen, typ matta, som ytbeklädnad?
×
×
  • Skapa nytt...