Gå till innehåll
måndag 25 september 2017

Sneseglarn2

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  38
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

3 Neutral

Om Sneseglarn2

 • Placering
  Fänrik

Profile Information

 • Location
  Södertälje

Senaste besökare till profilen

54 profilvisningar
 1. Varmvatten

  Det handlar ju om en Sea Ray 240, inte någon gammal Solö direkt.
 2. Varmvatten

  Han lär väl knappast börja fundera på en beredare, om han inte har Vatten i båten sedan tidigare....! Ganska onödigt inlägg du kommer med..?
 3. Varmvatten

  Du kan köpa en beredare på typ 40 liter, för i kring 6,500 7000. Isotemp basic 40 liter... Och det handlar inte om Hjärnkirurgi direkt, att installera den själv... Bara att mata den med uppvärmt vatten från motorns sötvattenssystem.. Förenklat, slangen som kommer fr motorn och vidare till värmeväxlaren byts till en längre, och leds istället till beredarens värmeslinga... Sedan leds kylvätskan vidare fr beredaren till tidigare nämnda anslutningen på värmeväxlaren..... Sedan tillkommer ju matningen med vatten från färskvattentanken... Det är fyra in och ut på beredaren... På utgående för uppvärmt vatten sitter det också en termostat... Inte allt för svårt att göra jobbet själv.. 100.000..He He...! Det kanske landar på 8000 med slangar och klämmor etc ... Det finns oftast en manual bifogad med beredaren.. Bara att läsa på, och sätta igång och skruva...Lycka till..!
 4. Bra olja till en Penta MD7A

  Jag har nog gått för motor 50 70 timmar, har seglat ca 480 sjömil
 5. Bra olja till en Penta MD7A

  Vilken olja är bäst till en Volvo Penta MD7A eller till segelbåtsdieslar..? Har denna motor i min Aphrodite 30, och vad jag vet så har motorn suttit i båten sedan 1980.. Toppen renoverades för tre år sedan.. Motorn går som en klocka och drar inte en droppe olja på en säsong, tittade på stickan senast igår och oljan är klargul.. Vill vara rädd om min motor och ge den bästa möjliga olja...!
 6. Problem med Garmin Gpsmap292

  Har ett problem med min Garmin gpsmap 292.. gpsen hittar inga sateliter ibland efter start... Då är det bara att starta om, ibland sju åtta ggr.. Detta fenomen har uppstått ett par ggr under denna säsong... Vad kan detta bero på...? Är den färdig för soptunnan eller..? Normalt när den funkar så är jag nöjd med den.. Tacksam för tips..! Thomas.
 7. Installation av 100 watts Solpanel

  Det sitter 5 meter ordentlig kabel ut från nya panelen... Bör jag gå upp i area även från regulatorn till batteriet...?
 8. Installation av 100 watts Solpanel

  Tackar så mycket för hjälpen..! Som sagt 100 watts panel var redan beställd... Och strax efter jag skrev detta inlägg, så kom jag fram till att, det får bli en ny regulator till nya panelen... Beställde en ordentlig MPPT regulator med display, 1000:- Jag har två AGM förbrukare på 75ah styck + ett standard vått 75ah till start.. Det är en segelbåt med all belysn bytt till LED.. Sen har jag kylbox med kompressor, TV, stereo, vhf, wallasvärmare, etc.... Kommer det att räcka med denna panel + regulator..? kör rätt mycke Järngenua också...!
 9. Installation av 100 watts Solpanel

  Hej.. Har beställt en 100 watts monocristallina solpanel, det sitter nu en gammal 40 watts panel på båten som jag tror har gjort sitt.. Tror den är kring 20 år gammal... Nu undrar jag om min nuvarande äldre regulator, Neste NCC8 klarar av den nya 100 watts panelen... Åttan i namnet borde väl stå för åtta ampere.. Hur många ampere ger en 100 watts panel.. Har för mig att jag läste nånstans att en 150 watts panel ger runt 10 ampere, då borde väl en 100 watts ge under 8.. Nu vet jag ju inte om siffran 8 i beteckningen på regulatorn står för 8 Ah, eller nåt annat.. Jag har googlat på regulatorn, men hittar inga data på regulatorn... Tacksam för svar.. Thomas..
 10. Är det dags att ta upp båten (film)?

  Ingen större skillnad.. En smal anod används då axeln är för kort för den vanliga ovala anoden, man vill ju ha lika mycket material i anoden att offra.. På din axel monterar du en oval anod.. (Kula).
 11. Loctite på skruvar till t.ex. avgaskrök?

  Aldrig loctite på bultarna till en avgaskrök.. Då får du aldrig loss dom igen.. Visserligen så stämmer det att Loctite skyddar mot rost.. Men låser minst lika bra också, även den lite snällare blåa Loctite 222.. Jag har alltid använt kopparpasta på bultarna till avgaskrökar, på både bil och båt, Har därav aldrig haft problem att lossa bultarna sedan..
 12. Avgaskrök MD5

  Gör rent gängorna på bultarna ordentligt, eller köp hellre nya insexbultar, och smörj på lite kopparpasta på gängorna, innan du monterar kröken..
 13. Hej..! Jag har problem med svarta fläckar på min Aphrodite 30 från 1979.. Det har bildats fläckar på däcket i fören och en bit upp på doghouset, Svarta oregelbundna fläckar... Men bara på de skrovliga, halkskyddade ytorna.. Jag har försökt tvätta med en del olika medel, men det går inte bort..! vad är det för nåt jag har fått på däcket..? några i båtklubben säger att det kan vara från avgaser från yrkessjöfarten som går förbi utanför... Men jag vet inte vad jag ska tro... Har mest haft träbåtar, och har liten erfarenhet av plastdäck... Är det något som kommer underifrån i gelcoaten, eller vad... Är det Svartmögel... Någon som kan svara på vad det kan vara...? Innerligt tacksam om jag kunde få hjälp att lösa detta problem... Båten är i övrigt i bra skick.. M.V.H... THomas
 14. Avgaskrök MD5

  Kör motorn ordentligt varm till att börja med.. Använd sedan en gedigen insexnyckel med förlängning / drag-spärrskaft el dyligt.. Har du ett Dorn el dyl, med samma dimension som skruvskallen.. Sätt an det mot bulten och klappa till ett par ggr med en mindre slägga... Efter den behandligen, så tror jag bultarna kommer att lossna..
 15. Wallas värmare 1800B

  Bara änvända huven på skorstenen om det är överbrytande sjö..? Menar du att man bara öppnar / Gängar av huven delvis, och då endast vid överbrytande sjö när värmaren är igång.. För normalt så tar man väl bort huven när man kör värmaren... Och när den inte används, så ska väl huven skruvas på... Eller vad..? Min värmare sitter monterad i aktre stuvfacket, och skorstenen kommer upp i relingen mellan akterspegeln och sittbrunnen, och är inte utsatt för så mycket brottsjöar, som för en som sitter monterad i typ en garderob strax innan midskepp..
×