Gå till innehåll
måndag 23 oktober 2017

per_62

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  241
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

25 Expert

Om per_62

 • Placering
  Kommendörkapten

Senaste besökare till profilen

125 profilvisningar
 1. Byta kulventil

  Bottengenomföringen och 90gradersrör är nog säkert från 1980. Gissar att kulventilen är bytt någon gång. Tänkte först att det skulle gå att gänga upp men det kanske får bli helt nytt genom slipning/sågning.
 2. Byta kulventil

  Jag behöver byta en kulventil som inte går att stänga längre. Den sitter fast som tusan med vit gängtejp och hur mycket våld vågar jag använda för att kunna gänga av den? Även 90gradsröret som är gängat till bottenventilen sitter fast ordentligt.
 3. Instrument jakt

  Det klart det finns! Tex Lowrance har detta. Ett alternativ är att skaffa ett biligt ekolod och ha en separat temperatursensor med en display om man vill ha koll på vattentemperaturen (ytvattnet), finns säkert billigt på Ebay etc. Är det för fiske du är intresserad av temperaturen?
 4. Planerade vinterjobb 2017-2018

  Elsystemet ska ses över, speciellt kring Startbatteri och motor. En startknapp istället för startnyckel står högt upp på listan. LED-lampor och dimmer i ruffen ska installeras.
 5. Årets båtsäsong är på väg att ta slut och tänker ni hitta på något vinterjobb som bör vara klart till nästa säsong? Passa på att dela med er av era planer så kanske det inspirerar någon annan.
 6. Ommöblering av elsystem - feedback önskas

  Intressant det där med 1,5 -polig och enbart ha minus till motorn vid start. Tänkte se över mitt elsystem på en MD7A och där är minuskabeln från batteriet anslutet till motorn. Vet ej ännu hur jag ska göra med denna minuskabel.
 7. Ommöblering av elsystem - feedback önskas

  Vad menas med en 1,5 polig motor? Är det att minuskabeln mellan batterierna går via godset i motorn? Hittade något kring detta här gällande galvanisk korossion men hänger inte med vad det är för skillnad och vad som är bra mellan 1/1,5/2-polig motor.
 8. Ommöblering av elsystem - feedback önskas

  Även motorns egen pump för vattenintag kan tydligen i en nödsituation användas för länspumpning om man har möjlighet att koppla om slangarna. Pumpkapaciteten borde väl vara större än en liten länspump. Hittade detta tips i MD5 for Dummies (kap 5.5). Om man gör denna omkoppling så gäller det att se till så att motorn får tillräckligt med kylvatten annars kan den överhettas. Även att vattnet som motorn suger i sig får inte innehålla en massa skräp. Kanske kan ordnas med en sil i kölsvinet samt ett sjövattenfilter. Man måste nog veta vad man ger sig in på om skulle göra så här men som sagt det kan rädda båten i en nödsituation om det är en större vatteninträngning. Naturligtvis får man inte dränka motorn, då blir det problem.
 9. Egendesignad 64 fotare

  Tjusiga bilder, vilket program använder du? Rackarns stor båt! En bimini mot den stekande solen kanske går att komplettera med. Fall och trimtampar brukar ledas till sittbrunnen. När man sitter till rors och det lutar vill man hellre sitta vid sidan om ratten och gärna mer skyddat. Stolarna är nog bara för motorgång. Storskotskena saknas. Även på en stor båt är det bra om det finns en sådan. Bommen ser ut att sitta väldigt högt upp, räcker väl med 2m över däck för att de flesta inte ska få den i huvudet. I aktern bör det finnas badstege/badplattform. Samt enkel angörning med gummibåt. Var placeras gummibåten när man seglar? Hur är det med låga fönster längs med friborden och säkerhet, framförallt om man misslyckas lite när man tex angör en brygga eller missbedömmer avståndet i sida i en sluss eller är ute på de stora haven med stora vågor.
 10. Kabelanslutningar till inombordsmotor

  Så får det bli. Flexrör för skydd och kablar med lite extra längd samt ordentligt klamrade kablar. Den aktuella kabeln är för kort och ligger emot motorn... Det ska bli ett vinterprojekt att uppgradera elsystemet ombord.
 11. 50% just nu!

  LED lanternor kanske?
 12. Svårforcerad fastlåsning

  GPS jammer ska man inte använda i USA, då kan det bli dryga böter: "A single violation of the jamming prohibition can result in tens of thousands of dollars in monetary penalties, seizure of the illegal device, and imprisonment." I Sverige: Illegalt att inneha och använda.
 13. Svårforcerad fastlåsning

  Det stjäls en hel del enligt Fakta om båtlivet i Sverige 2017: "2015 har det anmälts 6621 båtrelaterade stölder i Sverige varav 2260 stulna motorer. 2014 anmäldes 6919 stölder under hela året. Stockholm och Västra Götalands län toppar." "Både stölder av utrustning ur båtar och av hela motor- och segelbåtar minskar. Ett undantag är båtmotorstölderna, som fortfarande är många, över 2 000 per år i hela landet de senaste tre åren. Och här går trenden åt fel håll. För 2016 ser båtmotorstölderna snarare ut att ha ökat."
 14. Svårforcerad fastlåsning

  Vid varje brygga kanske det ska finnas en låsbar bom/slussport som man måste passera innan man kommer ut på fritt vatten istället för att var och en på bryggan ska låsa fast sin båt. Även vakter dygnet runt är ett alternativ. Men det är trist att man måste hålla på detta sätt bara för att få ha sin båt ifred.
 15. Svårforcerad fastlåsning

  Problemet är väl att det att de utombordsmotorer som stjäls lätt kan säljas, kanske främst i ett annat land. För det är väl främst nyare motorer som det gäller? En inbyggd GPS-sändare som inte kan tas bort från motorn kanske kan larma när någon vidrör/flyttar motorn. Sedan finns även alternativ med vakter dygnet runt, inlåsning i hus etc. Kanske att det i dessa tider bara ska finnas inombordsmotorer med fast axel, lite trist men...
×