Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Tordmulen

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    7
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Tordmulen

  • Placering
    Kadett
  1. Hej, finns det någon som har erfarenhet av en Leyland Captain 4-cyl diesel. Min vattenpump havererade sent i fjol. Nu har jag stelopererat den gamla vattenpumpens "hus" tätat den och tagit bort den gamla axeln med den gamla remskivan. I dag har jag istället en elektrisk cirkulationspump som verkar fungera bra. Men min kyl-limpa har hål in mot motorns interna kylning - glykolen har alltså försvunnit och ersatts efterhand med havsvatten (ur Östersjön) Detta gör att det rostar en hel del och mina frostbrickor har frätts sönder en efter en. Dessa har jag ersatt med 5-kronor som har exakt samma dimension, dessa sitter på plats med kemisk metall. Men dessa hål i kyl-limpan behöver tätas för att kunna ha och få behålla en glykolinblandning, är det någon som har ett tips på hur dessa hål kan tätas ?? Och är det någon som kan tipsa om var jag kan hitta reservdelar till motorn. Motorn blev installerad i min båt på 60-talet, en Laxkutter byggd 1943.
  2. Hej, finns det någon som har erfarenhet av en Leyland Captain 4-cyl diesel. Min vattenpump havererade sent i fjol. Nu har jag stelopererat den gamla vattenpumpens "hus" tätat den och tagit bort den gamla axeln med den gamla remskivan. I dag har jag istället en elektrisk cirkulationspump som verkar fungera bra. Men min kyl-limpa har hål in mot motorns interna kylning - glykolen har alltså försvunnit och ersatts efterhand med havsvatten (ur Östersjön) Detta gör att det rostar en hel del och mina frostbrickor har frätts sönder en efter en. Dessa har jag ersatt med 5-kronor som har exakt samma dimension, dessa sitter på plats med kemisk metall. Men dessa hål behöver tätas för att kunna ha och få behålla en glykolinblandning, är det någon som har ett tips på hur dessa hål kan tätas ?? Och är det någon som kan tipsa om var jag kan hitta reservdelar till motorn. Den blev installerad i min båt på 60-talet, en Laxkutter byggd 1943.
  3. Allooo i sommarSverige - här pratas det om Navigationsprogram. Jag har använd SeaClear från Sping sedan dag 1 på havet och har varit nöjd sedan den 1.a dagen. I dag har jag en dator ombord (Lenovo Ideacentre Stick 300) och har installerat sjökort från Hydrographica för hela Stockholms skärgård. Jag har en GPS-puck ansluten till datorn och en skärm (Dell E1715S 5:4) i 17-tums format som en mindre TV i styrhytten. En trådlös mus och ett trådlöst tangentbord kommunicerar perfekt med dator och program.
  4. Hej, jag har renskrapat nåten på min Laxkutter och tätat med Ettan. Den gamla nåtmassan hade torkat och slutat fylla sin funktion efter X antal år... Jag har haft båten sedan 2011 men "bara" målat botten med Stenkolstjäran Black Varnish, åren 2013 & 2014. Men då jag nu renskrapat kring nåten och tätat dem behöver jag stryka på ny bottenfärg eftersom träet runt klinken är renskrapad Men Black Varnish har gått ur tiden - av hälsoskäl - hälsar de från Auson. Men vad skall jag använda i stället ?? /kent, skeppare på Tordmulen
  5. Alkylatbensin ?? Den här varianten har jag aldrig hört talas om, tidigare... Var hittar jag den ?? Och jo, visst brukar dessa småmaskiner vara lättstartade, finns inte så mycket att bråka om där, en spak för start och så för jag över den till "användarläge" och så står den där och puttrar och levererar el... Jag skall göra ett nytt försök i dag, men Alkylatbensin ?? Ja, det var något nytt ;-) Jag får väl köra slut på den soppan jag hällt i innan jag gör någon större operation och fyller sen dunken med den här mystiska soppan i stället ;-) Tack för tipsen /Tordmulen (Jag har AIS och kan följas via, ex.vis Marine Traffic, Anropssignas SE 3089)
  6. Tack, tyckte det var bäst att fråga sakkunskapen innan jag kopplade in elverket. Nu när jag provade att få igång det, efter att ha fyllt i fullt med 95 oktanigt bränsle, ville det inte starta ?!? Men jag får väl kolla stiftet och se om det blir någon gnista... /Tordmulen
  7. Tordmulen

    Kipor, elverk

    Hej, jag har ett Kipor elverk ombord som jag aldrig använt. Nu har jag planer för att sparka igång detta men undrar om mina CETEK-batteriladdare ombord klarar den här modifierade sinuskurvan. Och innan jag ansluter detta till 230-voltsnätet ombord vill jag vara säker på att jag inte förstör dessa laddare.
×
×
  • Skapa nytt...