Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Anna-Karin_Lundberg

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    45
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

5 Neutral

1 följare

Om Anna-Karin_Lundberg

  • Placering
    Fänrik

Contact Methods

  • Webb
    http://www.balder-balder.se

Profile Information

  • Plats
    Stockholm
  • Interests
    Jag säger att "min trädgård är mitt rike", här är det jag som sätter regler och lagar, min fristad och därmed är "mitt hem min borg". Trädgården är lite vild och rufsig, till mer än hälften en skogstomt. Det ska vara så, för så tycker jag är fint. Jag säger också att "hunden är människans bästa vän" och det gäller här, men det finns också japanska koi-karpar och några tidigare hemlösa kaniner som tillhör mina vänner. Och hur kom båten in i det här? Jag har två sjöar nära och njuter av att ro på dem. Sen tidigare har jag en båt, nu har jag två och när den renoverade båten är klar kan jag ha en båt i varje sjö. En "riktig båt" hade varit toppen - men det här går också bra. Att laga en upphittad och övergiven roddbåt känns roligt. En båt vill vara i vattnet och den här ska snart vara på plats igen!

Senaste Profilbesöken

831 profilvisningar
  1. Tack för råd! Båtlack och fötter, det ordnar jag. Olja insidan låter bra, lätt fixat. Den kommer stå under träd så inte i full sol och vinterförvaring borde möjligen kunna bli inomhus. Det sparar förstås på kistan. Jag återkommer med bilder ich visar hur det blir Finns det nåt båtlack på Biltema som duger tro? Och hur många varv får jag räkna med att lacka?
  2. Hallå, det är jag igen! Jag brukar be er om hjälp när jag har projekt på gång och kör fast. Den här gången undrar jag om nån vill komma med råd angående en gammal träkista som jag vill ha ståendes utomhus på mitt trädäck i trädgården. Den ska användas som dynbox är planen, för de man köper i plast är så fula. Jag köpte en gammaldags träkista men den måste ju behandlas. Den är inte dyr eller värdefull, men jag tänker att det är bra att be om råd innan jag förstör den. Min första tanke var att pensla hela kistan med polyester, jag har ju använt det både till min båt och till min trädgårdsdamm (båda projekten har ni hjälpt mig med) men sen kom jag på att det kanske räcker med båtlack? Ytan behöver inte bli perfekt, det rör sig som sagt om en gammal träkista med beslag och den ska användas som förvaring utomhus. Nästa fråga är om jag ska behandla alla ytor eller bara utsidan. Om jag lämnar insidan obehandlad kan ju fukt torka ut, men det kanske -r smartare att försöka försegla hela ytan? Vad skulle du ha gjort? Jag är tacksam för alla tankar!
  3. Ahh, tack för tröstande ord! Då hoppas jag på det då, om den håller tätt de första tio åren så räcker det, sen kan jag renovera den om det behövs. I värsta fall får jag väl lägga gummiduk i den då eller måla med den där gummifärgen jag hittade. I affären där jag handlade trodde de att jag bara skulle behöva 2 kg topcoat till mina uppskattade 12 kvm men nu när jag läser på lite så verkar det inte räcka på långa vägar. Snarare ett kilo på 2 kvm, så det blir att åka och handla idag och lägga topcoat imorgon. Jag köpte förresten inte Biltemas glasfibermatta, räknade lite och insåg att det blev billigare att köpa en rulle på 35 kg på Seasea än Biltemas paket. Det gick fint att rolla in polyester i mattan men det blev ett tufft rullande innan mattan sög åt sig och blev genomskinlig. På något ställe blev det mindre luftfickor under glasfibern, de syntes i efterhand när jag kunde titta efter noggrannare än när jag satt mitt i kladdet.
  4. Hallå igen, dags för en uppdatering! Jag känner mig dum i huvudet - har precis insett att jag gjort bakfram och nu är det helt försent att göra om. Jag har kladdat och kladdat, igårkväll lade jag sista varvet glasfibermatta och polyester. Ska idag lägga topcoat. När jag började fundera på det här med den vattentäta ytan topcoaten ger så inser jag mitt supermisstag: Jag har ingen vattentät undersida!!! Visst skulle jag börjat med nån slags formtopcoat? Jag fick rådet här om byggplast. Jag läste byggplast. Jag tänkte byggplast. La jag byggplast? Nej. Jag trodde byggplasten var för att skydda glasfibern mot fukt medan jag lade första lagret polyester, men det har varit torka här och gropen grävdes ut i lerjord, den var en torr skorpa och glasfibern lades därför direkt mot jorden och dränktes sedan in i polyester. Nu har jag lagt minst tre lager, men eftersom det överallt är gott om om lott så är det på de flesta ställen mer än tre lager. Jaha, nu går det inte att göra något, bara inse att jag är okunnig och gjort fel. Det är tack och lov inte en segelbåt utan bara en trädgårdsdamm och jag är bara ute efter att formen ska hålla vattnet inne. Men vad kan jag förvänta mig hända med formen? Hur länge kan den hålla tätt? Suck, känner mig så dum!
  5. Misstänkte att det handlade om teknik, men jag minns att jag hade ett elände att rolla ut luft - jag lyfte på den blöta väven och försökte rolla dit den igen, men den vägrade "bli blöt" och den där luftbubblan bara envisades med att ligga där och hånskratta åt mig. Nu är det ju inte en båt jag ska bygga utan bara en damm, en form som ska hålla vatten kvar så det handlar inte precis om liv eller död om arbetet inte blir perfekt gjort. Är det bara så enkelt som att välja rätt väv så behöver jag ju inte köpa den sämsta. Om det nu inte är "allmänt känt" att Biltemas glasfibermatta är jättedålig så kör jag på den.
  6. Jag har läst runt lite och undrar var jag köper glasfiberväv. Det går att läsa att Biltemas inte vill suga åt sig av polyestern och så var det faktiskt när jag höll på och plastade en annan sak tidigare. Jag rollade och rollade, men det låg luft under som vägrade komma ut. Är det Biltemas dåliga kvalitet eller min dåliga teknik? Eller bara otur? Är kvaliten bättre nu, jag köpte på Biltema för ett par år sedan. Jag kommer ju behöva en del, så de små paketen på Seasea blir jättedyrt. Nån som har tips?
  7. Byggplast får det bli. Nu kommer en period med mycket jobb, men jag hoppas kunna plasta sista dagarna i juli då jag är ledig ett par dagar. Om det är sol och torrt väder då! Förra sommaren regnade bort, därför blev dammen inte klar då. Lika bra, för nu har jag grävt ut den till typ tre gånger större, haha. Det får bli plast i alla fall. Frågan är ännu ytlagret, topcoat eller hårdlack? De som har koi i sina dammar med glasfibertätning använder ofta topcoat. Jag ska inte ha fisk i dammen men hoppas på andra djur och vill förstås inte att det ska vara något giftigt. Och att det ska vara vattentätt.
  8. Tack för länken bhemac, där fanns en del att läsa. Och småfisk kan jag jag ha i dammen om det blir mygglarver, Georg, bra tips. Jag har större fisk i annan anläggning, "hägerovänlig", men är rädd för hägern, den bor vid sjön här intill och vill nog gärna äta ur en naturdamm, så den får inte lockas hit. Men småfisk tror jag inte den bryr sig om. Jag lägger nog vanlig markväv som "understa lager" för att ha något att vika upp över kanten och skydda överkanten på platsdammen mot jord och gräs som ju är svårt att få "skarp" i jämförelse mot resten av gropen som är grävd ur leran. Jag tänkte plasta med en marginal och sen såga av kanten i våg när jag är klart och har mätt upp vattenlinjen.
  9. Hej igen, jag är ivrig på råd och glad över alla svar. Hårdlack, som man har på båtar? Säljs det på "båtaffärer"? Berätta mer! Det lutar starkt åt att jag använder plast och glasfiber ändå. Blir det knäppt får jag väl göra om senare. Eftersom jag har hundar som förr eller senare kommer plumsa i dammen vill jag ha "klosäkert" underlag. Fisk har jag i annan anläggning redan, så här hoppas jag på lite grodor och sånt. Det är tänkt att bli en naturdamm, även om jag ska toppa upp med vatten ska den främst fyllas med regnvatten, den ligger i en naturlig "fuktgrop" på tomten. Tänkte ha en pump, då slipper man väl mygglarver? Jag tänkte mig lägga glasfibermatta i gropen och fästa den på plats med spik med brickor på, bara slå in i lerväggarna så att mattan stannar på plats innan jag fått på första lagret polyester. Borde jag lägga något mot underlaget först, som kan bli som en "utsida" på själva dammskrovet"? Eller bara glasfibermatta och polyester tills jag fått tillräckligt tjockt? Och sista ytlager, vad det nu blir. Hårdlack låter bra. Hittade polyester på SeaSea till bättre pris än på Biltema, men en undran - om jag gör av med 20 kg och behöver lite till, kan man köpa annat märke (ex Biltemas) och fortsätta med? Jag tänker att jag behöver mer än 20 kilo men kanske inte 40 kilo. http://www.seasea.se/polyester-720-800-20-kg
  10. Dammduk verkar snabbast och bekvämast - men det blir inte snyggt... De där vecken som bildas stör mig, jag kommer inte titta på något annat än dem, känns det som. Och avslutningen på duken uppe på land är svårt att få fin. Å andra sidan ska jag inte ha fisk i dammen och därför behöver jag inte ha kristallklart vatten. Om jag skulle bygga i betong vet jag en slags gummifärg man målar på, då blir det tätt också, men med betong skulle väggarna tydligen behöva vara ca 10 cm tjocka - då blir det inte mycket damm kvar. Det känns som väldigt tungt arbete och inte så billigt alternativ det heller. Platsen är begränsad, det går inte att gräva mycket större eller djupare. I dagsläget är den ca 5,5 meter lång, upp mot 2 meter bred, men inte över hela längden och bara ca 60 cm djup. Jag har försökt uppskatta, tror det handlar om en yta på ca 12kvm om jag skulle "platta ut" dammen. Tittade på Biltema och de har glasfibermatta och polyester. 10kvm glasfiber för 329:- och en fyra, fem paket tänker jag går åt. Polyester är svårare att uppskatta åtgången, tio kilo kostar 800:- och kan det röra sig om tre hinkar eller nåt? Jag har svårt att uppskatta åtgången. Hur tjock skulle en vägg behöva vara? Jorden jag grävt i är lerjord, mest lera, så den håller formen bra. Det finns viltstängsel och grindar runt min tomt, så ingen "råkar" komma in, inte ens räven. Men bra att du påminner Georg. Jag uppskattar alla råd och erfarenheter - de som säljer materialet, oavsett vad jag väljer, vet oftast inte så mycket om det, så där kan jag inte få råd.
  11. Tack för svar! Hmm, verkar som att det är bra att jag frågar innan jag gör. Dammen är grävd i lerjord i form efter omgivningen, så väldigt "ojämn" i formen. Jag har tittat på andras dammar och tycker det blir så missprydande med alla veck i dammduken. Här skulle det bli massor av stora veck vilket inte tilltalar mig. Men jag har ju inte heller sett någon som gjort damm i glasfiber och det finns kanske en anledning till det då. Eftersom jag har hundar också och tänker att även om de inte ska ha dammen som badplats kan det hända att de går i, så duk känns ömtåligare än glasfiber. Dammen skulle vara fylld året runt, utan fisk i, och på vintern tänkte jag lägga på tjock frigolit på ytan för att isen inte skulle bli så omfattande. Jag bor i Stockholm så det blir sällan hårda vintrar, har vi det "hemskt" blir det minus 15 några nätter i rad. Den blir ca 5,5 meter lång, omkring 2 meter bred och ca 60 cm djup. Om jag använder betong, då måste väl väggarna vara grova för att inte det ska frysa sönder?
  12. Hallå gott folk! Jag hittade hit till Maringuiden när jag behövde råd om hur jag skulle renovera min roddbåt - vilket jag fick. Jag kom halvvägs med den, det blev superfint, vände på båten och började slipa utsidan. Sen kom dåligt väder, sen sjukdom och total avsaknad av energi emellan. Båten ligger ännu under presenning och väntar på att bli klar - hoppas på att det blir semesterns projekt. Men jag har ännu ett projekt på gång. En mindre trädgårdsdamm är grävd på min tomt, påbörjat för länge sen men stoppat av regn. Nu är den i alla fall färdiggrävd och om sommaren kan ge mig några torra dagar vill jag göra klart den. Efter plastandet på båten kom jag på att jag nog kunde använda glasfiber och polyester till botten av trädgårdsdammen. Frågan nu är vad jag ska använda för ytskikt i dammen. Jag tänkte använda den tjocka glasfibermattan och polyester från Biltema, sen "måla" insidan svart. Men på Biltema verkar det inte finnas något lämpligt till det. Jag har försökt läsa mig till vad som är bäst och tror att det ska vara svart topcoat. Men var får man tag i det när man bor i Stockholm? Jag har hittat Gelcoat på 20 kilos förpackning, men inte topcoat. Köper man vax separat och blandar själv? Grovt uppskattat tror jag att det handlar om en yta på ca 12 kvm, är 20 kilo helt galet mycket eller ungefär vad jag behöver? Kan man stryka flera varv med topcoat eller är det ett fett lager vid ett och samma tillfälle som gäller? Det ska inte bli nån snygg eller blank yta, bara vattentät, ska jag väl tillägga i ett båtforum, haha. Jag har sökt information i grupper som sysslar med trädgårdsdammar och fiskdammar, men det är få som vet något om glasfiber (eller orkar engagera sig och svara, kanske?), alla verkar använda gummiduk i botten. Jag vill inte ha duk eftersom den veckar sig och kanten blir svår att dölja. Funderade på vem som kan veta något om det här med glasfiber och kom på var det finns kunnigt folk. Här borde det vara! Jag tar tacksamt emot råd!
  13. Åh, tack för alla svar! Bra åsikter! Låter smart med "galonisar" som byxor och så kanske en "finare" jacka. Jag har tittat runt lite på länkarna Mackey skickade och det finns ju lösa byxben "holkar" i galon man man kanske kan dra ovanpå när det är drags för trädgårdsarbete då ju benen blir mer utsatta både för jord, lera och slitage. Jag blir varm och svettig i regnkläder, men de jag haft som ska andas har inte gjort det, i alla fall inte så jag har märkt det. Då måste jag istället knäppa upp jackan och då blir man regnblöt istället. Vi får se vad det blir, tack för ert engagemang!
  14. Hej, jag gissar att den här frågan hör hemma på den här avdelningen. Jag behöver ett bra regnställ men de jag hittills köpt håller inte regnet ute. Jag seglar inte så värst mycket, behöver det mest för att hålla mig torr när jag jobbar i trädgården eller går i skogen med hundarna när det regnar, men ni som hänger här borde ju veta en del om vattentäta kläder? Jag kan gärna betala mer om jag bara vet att jag får något bra. Jag är inte alls intresserad av att betala extra för ett särskilt varumärke - om det inte betyder att det verkligen är ett bra regnställ. Det får gärna andras eller vara ventilerat och ska förstås tåla lite mer slitage än vad som kanske krävs av "vanliga seglarkläder". Och så ska det hålla regnet på utsidan! Nån som har förslag? Jag har letat på nätet och det kommer ju upp mängder med olika märken och olika prisklasser förstås och ju mer jag läser ju mer förvirrad blir jag. Jag tänker "jag köper det dyraste så vet jag att det funkar" men tyvärr verkar det inte vara så enkelt. Tacksam för era erfarenheter!
×
×
  • Skapa nytt...