Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

sidde

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    22
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av sidde

  1. Som ägare av en Express kan jag säga att utan att montera vinchar längre bak (eller iaf självskotande vinchar) behöver man en autopilot för att segla ensam. Ska man köra med roderlås måste man ha något stabilt som verkligen sitter fast för expressen kan bli väldigt tung på rodret i vissa förhållanden. Struntar man i klassregler kan man nog göra Expressen rätt vänlig för solosegling, t.ex med rullfock eller iaf fock som man kan reva. För expressen är lite otrygg såfort det blåser på lite så man måste reva tidigt. Sedan kommer det här med att lägga till, att ha en utombordare är lite bekymmersamt för att lägga i backväxeln till exempel om man inte monterar vajer för det. Annars är det rätt svårt att nå om man är i en tight situation. Jämför jag med andra båtar som jag seglat regelbundet är t.ex en Neptunkryssare så mycket lättare att segla solo och även i högre vind. Så bara att ställa dessa 2 mot varandra skulle göra att jag inte skulle välja en express för solosegling utan att börja montera om grejer.
  2. Stora tydliga bokstäver på sidorna är det enda jag har. Då kan andra båtar man seglar förbi identifiera dig också. Gjorde eventuellt en för liten "logga". Får bli en klart större nästa gång jag ska på med dekalen.
  3. Och det är en intressant och rolig reseskildring. Hoppas man får läsa fler äventyr kommande somrarna.
  4. Som uppväxt i Härnösand och har nuförtiden båten på norra sidan så kan jag säga att du är inte den enda som skrapat i botten i nattviken. Jag har dock enbart fastnat i sjögräs med motorn på motorbåten någon gång för flera år sedan. Tycker iaf det är speciellt svårt att behöva stå och vänta den evighet som det brukat ta innan den andra bron ska öppnas när man kommer från söder. Det är lite av en utmaning om man som jag har en utombordare på en express där man inte riktigt når växel eller gas att stå still på en punkt i ström och vind. Det är en liten muddrad fåra man måste följa, inte helt uppenbar sådan till exempel alldeles utanför McDolands båtbrygga eftersom man ska gå så nära land där.
  5. En video om båtlivet i Härnösands kommun Kanske något som kan ge lite idéer.
  6. De flesta expresser jag tittat på har läckt i ruffluckan. Har fått ordning på min express genom att bara ta bort trälisterna och täta.
  7. Kul (om man får uttrycka det så) men lite skrämmande berättelse. Väldigt intressant för mig själv som ny kölbåtsägare. Känner mig nog som dig lite tveksamhet i hur man på bästa sätt hanterar dessa situationer med kraftig vind. Jag tänker nog inte vara så modig att gå ut ensam än på ett tag utan vill se till att jag har någon med mig som alltid kan avlasta om man behöver släppa rodret en stund. Berätta gärna hur det går med "nedhalet" till förseglet. Jag har funderat att göra lika dant för att göra det bekvämare. Tex om det blåser på vore det trevligt att kunna göra detta så någon slipper gå upp på fördäck.
  8. Jadu, det finns gott om grottor i detta område. Jag har mest koll på de grottor som finns i Härnösandsområdet, men det där är på Mjältön tror jag.
  9. Tack för era tips och erfarenheter. Det kommer säkerligen komma till stor nytta när säsongen börjar och man ska ge sig ut på nya äventyr i Höga kustens skärgård. MVH Stefan
  10. Jag har ingen erfarenhet alls av vindroder och det kanske är som ni påpekar en dålig idé. Men som sagt, jag känner inte att jag vill förlita mig att alltid ha ström när jag vill segla. Framförallt inte när det är så lite eldriven utrustning som det är på en express. Jag kan däremot tänka mig en enklare autopilot som extra utrustning för bekvämlighet men jag föredrar nog att hitta en bra lösning med ett rorkultslås och övning för att ta mig fram solo. Mitt primära syfte är att dagssegla och jag har köpt en livlig båt för just den anledningen och ju enklare lösning desto bättre.
  11. @toaen: Jag har redan ett sådant där roderlås du länkar till, dock aldrig använt det så får se hur det fungerar till sommaren. @Janken: Bra tips. jag har sett den där lösningen på någon youtube-video på en Albin Vega. Det är något man kan ge sig på när tiden är inne. Är ingen direkt investering som behöver göras. MVH Stefan
  12. Tack för tipsen. Säkerhetssele med säkerhetslina ska defintivt införskaffas. Nedhal är en väldigt bra idé, får labba lite med hur det är mest effektivt att placera den. Autopilot däremot kanske jag kommer införskaffa som extra hjälpmedel men defintivt inget jag ser mig själv använda för dagsseglingen. Att alltid behöva förlita sig att ha tillräckligt med ström för att använda båten känns inte helt rätt. Ett vindroder kanske skulle vara något däremot för att öka bekvämligheten på resans gång.
  13. Seglar man kustnära kan det vara en hel del förändringar i vind och riktning och det blir en hel del att göra när man ska slå. Att ta hand om storseglet är inga problem men däremot focken och koordineringen där samt hur hanterar man hastigt problem om focken fastnar i mantåget eller dylikt. Men sedan även att reva om det börjar blåsa upp lite eller springa upp och ta ner förseglet medan man står på öppet vatten, hur hanterar man det? Och orkar ett normalt roderlås att stå emot stampig sjö osv? Och gott nytt år på er alla MVH Stefan
  14. Hej. Jag äger sedan i somras en Albin Express och undrar om någon har erfarenhet av att segla en Express ensam utan autopilot? Den är ju ganska känslig på rodret så ett rorkultslås av något slag är ett måste antar jag. Men är det möjligt att segla Express solo? Och hur hanterar man förseglet då? Ska man enklast bara segla på storseglet och skippa focken helt? Vad har ni för tips/åsikter/erfarenheter?
  15. Jag var i din situation i somras. For omkring runt i Sverige och letade båtar och funderade även på att segla hem den från stockholm till sundsvall. Sedan när jag hittat några intressanta båtar så började tankarna komma om vad det är för något jag gett mig in på. Jag tog mig en seriös funderare på vad jag klarar av och tillslut bestämde jag mig för att slå till på en båt. Valde att köpa transport av en firma från Stockholm. Frakten gick på 9k från Stockholm till varvet i Härnösand (50mil). Lät båten stå hos transportören tills han hade en tur norrut så man kunde få ner priset lite.
  16. haha, den kunskapen besitter jag redan. Men jag tänkte nu mera på lite inside info var man vanligtvis letar. Det finns ju ändå lite olika båtsiter i sverige och jag tänkte att det kanske var på något speciellt ställe som används mer än andra. Jag är helt ny till kölbåtsvärlden så jag har inte riktigt koll på marknaden. Har sett att det finns lite arkiverade annonser på expressseglare.nu men det kanske finns andra mer använda annonssiter för expressegel?
  17. Såg annonsen i förmiddags, dock då affären med expressen ännu inte är helt klar är jag inte sugen på att köpa segel ännu. Avvaktar tills jag har båten fysiskt innan jag börjar köpa grejer till den. Var är bästa stället att hitta begagnade segel till expresser förutom blocket? Tex var säljer de som tävlar sina begagnade segel vanligtvis?
  18. Ah, då vet jag vad jag måste göra. Får kolla upp de lokala reglerna till nästa säsong.
  19. Tack för era tydliga svar. Då vet jag vad jag har att göra: Bekanta mig med båten och kanske ställa upp i ett lokalt race, tex Härnön runt om det körs på SRS och sedan när tiden är mogen så letar jag rätt på en fock för att kunna ställa upp i tex Ulvöregattan eller segla i lite hårdare väder.
  20. Kanske kan förtydliga att det är klassreglerna jag läste som kräver fock. Så fråga 3: Kan jag då anta att lokala tävlingar där man tävlar på lys/srs så är det OK med genua?
  21. Hej. Jag är i färd med att köpa mig en Albin Express för att använda både för crusing och kanske lite tävling lokalt. Men till båten jag planerar att köpa följer ingen fock med utan istället genua. När jag läser om tävlingsreglerna så verkar man bara få tävla med fock. Seglen som kommer med är ganska nya så det vore tråkigt att inte kunna använda dem. 1. Finns det någon speciell anledning till att man bara får använda fock? 2. Och om jag skulle vilja tävla antar jag att jag behöver köpa en fock, behöver jag köpa ett matchande storsegel då från samma segelmakare eller går det bra att blanda? MVH Stefan
×
×
  • Skapa nytt...