Gå till innehåll
måndag 23 oktober 2017

sidde

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  21
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om sidde

 • Placering
  Kadett
 1. Båtnamn

  Stora tydliga bokstäver på sidorna är det enda jag har. Då kan andra båtar man seglar förbi identifiera dig också. Gjorde eventuellt en för liten "logga". Får bli en klart större nästa gång jag ska på med dekalen.
 2. Och det är en intressant och rolig reseskildring. Hoppas man får läsa fler äventyr kommande somrarna.
 3. Som uppväxt i Härnösand och har nuförtiden båten på norra sidan så kan jag säga att du är inte den enda som skrapat i botten i nattviken. Jag har dock enbart fastnat i sjögräs med motorn på motorbåten någon gång för flera år sedan. Tycker iaf det är speciellt svårt att behöva stå och vänta den evighet som det brukat ta innan den andra bron ska öppnas när man kommer från söder. Det är lite av en utmaning om man som jag har en utombordare på en express där man inte riktigt når växel eller gas att stå still på en punkt i ström och vind. Det är en liten muddrad fåra man måste följa, inte helt uppenbar sådan till exempel alldeles utanför McDolands båtbrygga eftersom man ska gå så nära land där.
 4. Mot Höga kusten -men hur?

  En video om båtlivet i Härnösands kommun Kanske något som kan ge lite idéer.
 5. Albin express mast, vattenläcka.

  De flesta expresser jag tittat på har läckt i ruffluckan. Har fått ordning på min express genom att bara ta bort trälisterna och täta.
 6. Jag är fast!

  Kul (om man får uttrycka det så) men lite skrämmande berättelse. Väldigt intressant för mig själv som ny kölbåtsägare. Känner mig nog som dig lite tveksamhet i hur man på bästa sätt hanterar dessa situationer med kraftig vind. Jag tänker nog inte vara så modig att gå ut ensam än på ett tag utan vill se till att jag har någon med mig som alltid kan avlasta om man behöver släppa rodret en stund. Berätta gärna hur det går med "nedhalet" till förseglet. Jag har funderat att göra lika dant för att göra det bekvämare. Tex om det blåser på vore det trevligt att kunna göra detta så någon slipper gå upp på fördäck.
 7. Segla Express ensam?

  Jadu, det finns gott om grottor i detta område. Jag har mest koll på de grottor som finns i Härnösandsområdet, men det där är på Mjältön tror jag.
 8. Segla Express ensam?

  Vad syftar du på?
 9. Segla Express ensam?

  Tack för era tips och erfarenheter. Det kommer säkerligen komma till stor nytta när säsongen börjar och man ska ge sig ut på nya äventyr i Höga kustens skärgård. MVH Stefan
 10. Segla Express ensam?

  Jag har ingen erfarenhet alls av vindroder och det kanske är som ni påpekar en dålig idé. Men som sagt, jag känner inte att jag vill förlita mig att alltid ha ström när jag vill segla. Framförallt inte när det är så lite eldriven utrustning som det är på en express. Jag kan däremot tänka mig en enklare autopilot som extra utrustning för bekvämlighet men jag föredrar nog att hitta en bra lösning med ett rorkultslås och övning för att ta mig fram solo. Mitt primära syfte är att dagssegla och jag har köpt en livlig båt för just den anledningen och ju enklare lösning desto bättre.
 11. Segla Express ensam?

  @toaen: Jag har redan ett sådant där roderlås du länkar till, dock aldrig använt det så får se hur det fungerar till sommaren. @Janken: Bra tips. jag har sett den där lösningen på någon youtube-video på en Albin Vega. Det är något man kan ge sig på när tiden är inne. Är ingen direkt investering som behöver göras. MVH Stefan
 12. Segla Express ensam?

  Tack för tipsen. Säkerhetssele med säkerhetslina ska defintivt införskaffas. Nedhal är en väldigt bra idé, får labba lite med hur det är mest effektivt att placera den. Autopilot däremot kanske jag kommer införskaffa som extra hjälpmedel men defintivt inget jag ser mig själv använda för dagsseglingen. Att alltid behöva förlita sig att ha tillräckligt med ström för att använda båten känns inte helt rätt. Ett vindroder kanske skulle vara något däremot för att öka bekvämligheten på resans gång.
 13. Segla Express ensam?

  Seglar man kustnära kan det vara en hel del förändringar i vind och riktning och det blir en hel del att göra när man ska slå. Att ta hand om storseglet är inga problem men däremot focken och koordineringen där samt hur hanterar man hastigt problem om focken fastnar i mantåget eller dylikt. Men sedan även att reva om det börjar blåsa upp lite eller springa upp och ta ner förseglet medan man står på öppet vatten, hur hanterar man det? Och orkar ett normalt roderlås att stå emot stampig sjö osv? Och gott nytt år på er alla MVH Stefan
 14. Segla Express ensam?

  Hej. Jag äger sedan i somras en Albin Express och undrar om någon har erfarenhet av att segla en Express ensam utan autopilot? Den är ju ganska känslig på rodret så ett rorkultslås av något slag är ett måste antar jag. Men är det möjligt att segla Express solo? Och hur hanterar man förseglet då? Ska man enklast bara segla på storseglet och skippa focken helt? Vad har ni för tips/åsikter/erfarenheter?
 15. Ängelholm - Stockholm?

  Jag var i din situation i somras. For omkring runt i Sverige och letade båtar och funderade även på att segla hem den från stockholm till sundsvall. Sedan när jag hittat några intressanta båtar så började tankarna komma om vad det är för något jag gett mig in på. Jag tog mig en seriös funderare på vad jag klarar av och tillslut bestämde jag mig för att slå till på en båt. Valde att köpa transport av en firma från Stockholm. Frakten gick på 9k från Stockholm till varvet i Härnösand (50mil). Lät båten stå hos transportören tills han hade en tur norrut så man kunde få ner priset lite.
×