Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Gäst
Gäst

Segelbåt, motorbåt och husvagn i samma båt

  • Balux AB i Sollentuna har länge marknadsfört båten MacGregor - en kombination av riktig segelbåt, som också fungerar som snabb motorbåt och som husvagn. På Båtmässan visar man en Europa-variant på samma koncept, en polsk-tysk skapelse med helt unika egenskaper.

Balux AB i Sollentuna har länge marknadsfört båten MacGregor - en kombination av riktig segelbåt, som också fungerar som snabb motorbåt och som husvagn. På Båtmässan visar man en Europa-variant på samma koncept, en polsk-tysk skapelse med helt unika egenskaper. Båten heter Odin 820 och kan trailas, köras i 20 knop med en 70-hästars motor och är en ännu bättre seglare än MacGregor 26X. Dessutom är den knappt halvmetern längre än MacGregor och betydligt rymligare, mera gedigen och inredd som en konventionell seglare.

Odin 820 har skåp och hyllor och mycket trä inne i hytten, vilket saknas i MacGregor.

En nyhet är att som standard har båten inget utlopp utan allt spillvatten samlas upp i separata tankar i båten. Något som är ett villkor för att få använda båten i många sjösystem ute i Europa.

 

Mångsidiga egenskaper

Odin 820 är lätt och rolig att segla. Den uppför sig väl både i lättvind och i hårt väder, är styv på kryssen, lätt att vända och går högt i vind. Snabbt startar du motorn och är i hamn när oväntat oväder kommer.

Med Odin 820 smyger du lätt in på de grundaste vatten för att hitta avskilda och lugna ställen för bad och vila. Du kan nämligen fälla upp kölen utan att båten blir rank och därmed minska djupgåendet till cirka 0,3 meter. Motorn tar dig smidigt genom kanaler och ute på öppna vatten hissar du stolt dina segel.

Båtens mast är enkel att fälla. Något som ökar flexibiliteten ytterligare och det enkelt att passera hinder som broar och kraftledningar för att nå dit man vill.

 

Lätt på trailer

Trots sin storlek är Odin 820 lätt att traila. Båten kan därför levereras med en specialbyggd trailer som gör man kan haka på den bakom bilen. Och väljer man att ha bromsat släp kan man dessutom köra ekipaget i 80 km/tim. Detta tack vare systemet med vattenballast som ger lätt båt på trailer eller när man går för motor, men 800 kilo extra költyngd för segling.

Förvarar du båten på tomten och själv sköter iläggning och upptagning så gör du dig oberoende av båtklubbens tider och slipper en del utgifter.

Odin 820 är rymlig och utrymmena ombord är väl planerade såväl för övernattning som för dagsutflykter.

Ytterligare information om Odin 820 far du i Balux monter C0442.

 

Fakta om Odin 820

Längd över allt 8,2 m. Längd i vattenlinjen 7,6 m. Bredd över allt 2,5 m. Bredd i vattenlinjen 1,9 m. Djupgående 0,3-1,45 m. Vikt tom, utan motor 1380 kg. Vikt med trailer, utan motor 1800 kg. Vattenballast 780 liter. Centerbordets ballast 25 kg. Motorstyrka 10-75 Hp. Maxfart 20-25 knop Masthöjd 8,5 m. Storsegel 15 m2. Fock 13,5 m2. Genua 16 m2. Ståhöjd 1,75 m. Färskvatten 2x12 liter. Spillvatten 2x12 liter. CE certifikat Kategori C. Stuvningsutrymme totalt cirka 2500 liter. Förliga och akterliga dubbelkojer på vardera 2x1,8 m. Salongsdubbelkoj finns som tillbehörsarrangemang. Separat toalettutrymme. Båten godkänd för 6 personer.

Konstruktör: Odin Yacht Bau, Polen




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...